Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Daugavpils novadā izcirtīs Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posma koku aleju

Daugavpils novadā nolemts izcirst Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posma koku aleju, kas sastāv no 220 kokiem, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, dome pieņēmusi lēmumu no Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu saraksta izslēgt objektu "Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posms".

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Daugavpils novada teritorijas izmantošanas apbūves noteikumiem, VAS Latvijas Valsts Ceļi vēstuli un Daugavpils novada Kultūras mantojuma komisijas atzinumu.

Objektā ietilpst koka aleja autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva)-Rēzekne-Daugavpils-Lietuvas robeža (Medumi) divu km posmā - no 144,7.km līdz 146,7.km. Aleja izveidota 20.gs. sākumā, apstādījumi papildināti 20.gs. 50.-60.gados. Ceļa posms uzskatāms arī kā hidrobūve (dambis). Šobrīd koku alejā ir saglabājušies 220 koki (180 liepas, 40 papeles), no tiem ar bojājumiem - 77 koki.

Kā deputātiem paskaidrojusi Kultūras mantojuma komisijas priekšsēdētāja Ināra Mukāne, VAS Latvijas Valsts ceļi lūdz aleju " Pasta ceļa Varšava-Sanktpēterburga posms" izslēgt no kultūras mantojuma saraksta un atļaut koku likvidāciju, pamatojot to ar ceļu drošības audita atzinumu, no kura izriet, ka no satiksmes drošības viedokļa koku aleja ir bīstama, jo koku stumbri aizsedz ceļa zīmes. Turklāt koku stumbri un lapotne rada tuneļa sajūtu un dienas laikā neveicina ceļa zīmju uztveri apkārtējā ainavā.

Tā kā Kohēzijas fonda programmas laikā 2016.gadā plānots sākt valsts galvenā autoceļa A13 posma 144,7.-156,4.km pārbūvi, projekts paredz rakšanas darbus visā ceļa klātnes platumā - rakšanas darbu rezultātā neizbēgami tiks bojātas koku saknes. Negatīva Daugavpils novada domes lēmuma gadījumā koku alejas posmā netiktu veikti paredzētie ceļa seguma pārbūves darbi ar Eiropas Savienības finansējumu un tiktu veikti tikai dilumkārtas atjaunošanas darbi par valsts budžeta līdzekļiem. Pēc objekta apsekošanas Kultūras mantojuma komisijas eksperti atzina, ka ceļa posms ir ar intensīvu satiksmi, bet ļoti sliktā stāvoklī, tāpēc ceļa pārbūves darbi un satiksmes drošība šajā gadījumā ir sabiedrībai svarīgākas nekā tās nedaudzās mantojuma vērtības, kas palikušas objektā. Likvidējot kokus, trakta ceļa posms zaudē kultūrvēsturisko un ainavisko vērtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas