Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VARAM: Salaspils dome, veidojot komitejas, pārkāpusi demokrātijas pamatprincipus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atceļ Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu, vēsta VARAM.

Vērtējot Salaspils pašvaldības saistošos noteikumus un to atbilstību normatīvo aktu prasībām, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) atzinis, ka "Salaspils novada dome ar savu rīcību klaji pārkāpj demokrātijas pamatprincipus gan pret domes deputātiem, gan arī pret iedzīvotājiem, kuri deputātus ir ievēlējuši. Pieņemtais lēmums par komiteju izveidošanu un proporcionalitātes ievērošanu komiteju sastāvos ir nelikumīgs, tas nekavējoties ir jāatceļ!” 

Kā liecina Salaspils novada domes sēžu protokoli, piecas komitejas tika nolemts izveidot 16.jūnija sēdē. 

Taču 28.jūnija sēdē Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Jānis Nebars aicināja atcelt šo lēmumu, norādot, ka tas ir prettiesisks un tajā nav ievērota proporcionalitāte, kas nodrošinātu proporcionālu vietu sadali komitejās atbilstoši vēlēšanu rezultātiem. Šo priekšlikumu atbalstīja tikai Nebars un cita NA pārstāve Dace Kontrimiene. Līdz ar to priekšlikums tika noraidīts.

6.jūlijā VARAM saņēma Salaspils novada domes deputāta Nebara iesniegumu. Tajā bija lūgts izvērtēt novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu. Pēc iepazīšanās ar konkrēto situāciju VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus – katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejās noteikt iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam.
 
Proporcionalitātes princips nozīmē – katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde “iespēju robežās” attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām. Ar vienlīdzības principu konkrētā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatēja, ka proporcionalitātes princips nav ticis ievērots četru komiteju sastāva veidošanā.
 
Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, visām valsts institūcijām ir pienākums savā darbībā ievērot likumību, publiskās varas pakļautību likumam, likuma virsvadību un citus tiesiskas valsts principus.

Atbildes vēstulē VARAM no Salaspils novada domes saņēma, ka pastāvīgo komiteju izveidošanas un locekļu ievēlēšanas izvērtēšana ir politisks lēmums, kura izvērtēšana nav nedz VARAM, nedz tiesas kompetencē.
 
Tāpēc Gerhards pieņēmis lēmumu apturēt pašvaldības domes pieņemto lēmumu.

"Mēs dzīvojam tiesiskā valstī, kurā visiem, arī politiskiem lēmumiem, ir jābūt tiesiskiem. Līdz ar to nav tiesiska pamata atkāpties no proporcionalitātes principa domes komiteju veidošanā, to argumentējot tikai ar politisku lēmumu vai politiku, jo šāds arguments nedod pamatu pieņemt prettiesiskus lēmumus, kuru rezultātā tiek ne tikai ierobežots mazākuma princips, bet arī pārkāpta vēlētāju izteiktā griba, ievēlot domi noteiktā politisko spēku proporcijā. Pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei," viņš klāstījis.

Gerhards trešdienas rītā intervijā LNT raidījumā 900 sekundes paskaidroja, ka pašlaik Salaspils novada domei ir divi ceļi – mainīt savu lēmumu vai arī vērsties Satversmes tiesā, lai tā izvērtē situāciju.

Ministrija saņēmusi kopumā 12 sūdzības no dažādu domju deputātiem. Gan lielajiem novadiem kā Rīga, Daugavpils, Ventspils, Jūrmala, gan mazākiem kā Baldone un Salaspils. Rīgas saistošie noteikumi par komiteju izveidošanu atzīti par prettiesiskiem. Tos bija pieņēmusi iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome, un tajos ir pāris punkti, kas atzīti par neatbilstošiem likumiem. Ministrs teica, ka noteikumi par jauno komiteju izveides kārtību nav saskaņoti un pirmajā sēdē tie jāmaina. Ja tas nenotiks, ministrija rīkosies. Pēc Gerharda teiktā, ja saistošie noteikumi netiek laboti, tas nozīmē, ka Rīgas dome ir rīkojusies prettiesiski un tad ir divi varianti – vai nu domes priekšsēdētāja atstādināšana vai arī visas domes atcelšana. “Bet nu tas viss soli pa solim,” piebilda ministrs.

Salaspils novada domes deputāti priekšsēdētāja amatā atkārtoti ievēlēja Raimondu Čudaru (Vienotība). Jaunajā Salaspils novada domes sasaukumā ievēlēti deputāti no pieciem sarakstiem. Partiju Vienotība pārstāv deviņi deputāti - Čudars, Malda Caune, Raivis Anspaks, Vita Upmane, Vera Kalniņa, Jana Kolbina, Vitālijs Berezņevs, Kaspars Brunovskis un Andris Umbraško. Partiju Saskaņa pārstāv trīs deputāti - Ludmila Fedorkova, Aleksejs Urbanovičs un Poļina Ivļeva, Zaļo un zemnieku savienību pārstāv Zigmārs Zeimulis un Andrejs Svilāns. Savukārt Nacionālo apvienīb Jānis Nebars un Dace Kontrimiene, bet partiju Alternative - Mihails Rogals.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas