Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vienotība valdības vadītāja posteņa dēļ "nevilks laukā kara cirvi"

Vienotības potenciālie sabiedrotie nogaida, kā beigsies Vienotības un Valsts prezidenta Andra Bērziņa dialogs pēc prezidenta izteiktā noraidījuma partijas nosauktajiem premjera kandidātiem. Vienotības līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kurai A. Bērziņš būtu gatavs uzticēt valdības veidošanu, šo piedāvājumu vairāku ar tagadējiem amata pienākumiem saistītu iemeslu dēļ nevar pieņemt.

Vienotības pārstāvju pēdējie izteikumi liecina, ka partija nav noskaņota uzsākt cīņu ar Valsts prezidentu un ieklausīsies arī viņa viedoklī. Kā pietiekoši pieredzējis politiskais spēks Vienotība gan arī apzinoties, ka var nākties gatavot plānu B, piektdien raksta laikraksts Diena.

Pirmdien Vienotība sāks politiskās konsultācijas ar potenciālajiem partneriem ne tik daudz par premjera kandidātu, cik par jaunās valdības deklarāciju un arī tās sastāvu. Šāda taktika izvēlēta ar domu - ja partijas spēs kopā izveidot labu ministru komandu, Vienotība vēl saglabā cerības panākt atbalstu arī savam nopietnākajam premjera kandidātam - aizsardzības ministram Artim Pabrikam. Taču valdības vadītāja posteņa dēļ Vienotība "nevilks laukā kara cirvi", liecina pastarpināti iegūta informācija no partijas iekšējās neformālās diskusijas. Var gan secināt, ka uz premjera amatu var parādīties arī tāds kandidāts, kura vārds vēl nav izskanējis publiskajā telpā. Kā zināms, arī Valsts prezidents nav atklājis, kuru cilvēku varētu nosaukt, ja Vienotības izvēle viņu neapmierinātu.

Līdz šim nav dzirdēti argumenti, kāpēc Valsts prezidentam A. Pabriks, kurš ir bijis arī ārlietu ministrs, nešķiet pietiekami spēcīgs pretendents. Viņš ir arī viens no populārākajiem ministriem un guva lielu atbalstu Saeimas vēlēšanās. Raugoties pēc nākamā premjera kandidāta, jāatceras, ka šai valdībai būs jāsagatavo Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, tāpēc nav mazsvarīgs pēctecības faktors. A. Pabrikam, kuram ir liela valdības darba pieredze, pagaidām ir 39 Vienotības, Reformu partijas un neatkarīgo deputātu balsis. Vienotībai kopā ar Klāva Olšteina pārstāvēto neatkarīgo deputātu grupu, par kuru tā uzņemas atbildību, Saeimā ir 26 balsis. Reformu partijai, Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) un Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) katrai ir 13 deputātu. Potenciālie sabiedrotie neiebilst, ka Vienotība uzņemas iniciatīvu jaunās valdības veidošanā.

Plašāk lasiet rakstā Ar prezidentu nesāks cīnīties piektdienas, 6.decembra, laikraksta Diena 4.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas