Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arī Bērziņš pratināts Lemberga lietā

Ietekmīgais Tautas partijas (TP) vecbiedrs Gundars Bērziņš, kurš pēdējā laikā īpaši asi kritizējis prokuratūras darbu, pratināts pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu sākto krimināllietu ietvaros. G.Bērziņš uz prokuratūru saukts saistībā ar iespējamiem slēptiem maksājumiem, kurus savulaik no ar Ventspils biznesu un A.

Lembergu saistītiem uzņēmumiem, iespējams, saņēmusi Latvijas Zemnieku savienība (LZS) — tā liecina vairāku drošu avotu Dienai sniegtā informācija un tā var arī secināt no atsevišķiem krimināllietas materiāliem. Lai noskaidrotu, cik reizes un kad viņš bijis prokuratūrā saistībā ar A.Lemberga lietu, ar pašu G.Bērziņu Dienai piektdien neizdevās sazināties, jo viņš uz tālruņa zvaniem neatbildēja. Prokuratūras preses centrā Dienai atteicās sniegt jebkādu informāciju par personām, kas pratinātas lietas ietvaros.

G.Bērziņš no 1993.gada līdz 1997.gada septembrim, kad kļuva par Andra Šķēles dibinātās TP biedru ar pirmo kārtas numuru, bija viens no redzamākajiem LZS līderiem. Viņu kā LZS pārstāvi ievēlēja 5.Saeimā, bet no 1993.gada rudens līdz 1994.gada pavasarim Valda Birkava valdībā viņš bija zemkopības ministrijas (ministrs — Jānis Kinna (LZS)) parlamentārais sekretārs. Tieši šai laikā ar ZM akceptu tika nokārtota vēlāka Ventamonjaka privatizācija, kurā, iespējams, slēpts īpašnieks jau toreiz bija Ventspils mērs Aivars Lembergs.

1995.gada februārī G.Bērziņu ievēlēja LZS valdē, bet rudenī, kad notika 6.Saeimas vēlēšanas, izvirzīja par LZS premjera kandidātu. Pret A.Lembergu tiesai nodotās krimināllietas materiāli vedina spriest, ka 1995.gadā vasarā pirms 6.Saeimas vēlēšanām, vācot naudu partijas priekšvēlēšanu kampaņai, kuru vadīja J.Kinna, parakstīta slepena vienošanās ar finansētājiem par 100 000 USD saņemšanu. Uz dokumenta redzams J.Kinnas paraksts un vēl otrs, kurš ļoti līdzinās G.Bērziņa parakstam. Nauda partijas kasē netika ieskaitīta, dokumenti liecina, ka tā samaksāta skaidrā. 2006.gada decembrī G.Bērziņš, pamatojot ar veselības stāvokli, demisionēja no veselības ministra amata Aigara Kalvīša (TP) valdības un paziņoja, ka aiziet no aktīvās politikas. Iespējams, tā ir tikai nejauša sakritība, ka tieši ap šo laiku prokuratūras rīcībā, izmeklējot un veicot kratīšanas tā sauktajā Ventspils amatpersonu lietā, nonāca dokumenti, kas vedina spriest par plašu, iespējams, A.Lemberga interesēs veiktu slēptu partiju un politiķu finansēšanu jeb tā sauktajiem Lemberga stipendiātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas