Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Augstskolu rektori: tālāks valsts dotāciju samazinājums draud ar augstskolu slēgšanu

Vairāku Latvijas augstskolu rektori uzskata, ka tālāks valsts dotāciju samazinājums augstākai izglītībai, kā to paredz 2010.gada budžeta projekts, draud ar augstskolu slēgšanu.

Liepājas universitātes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Jevgenija Skoraja aģentūrai BNS pavēstīja, ka trešdien Rīgas Tehniskajā universitātē notika piecu Latvijas augstskolu (Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Liepājas Universitātes un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas) rektoru sanāksme par attieksmi pret reformām augstākajā izglītībā.

Augstskolu rektori atzinuši, ka augstākajā izglītībā nepieciešamas pārmaiņas, taču universitātēs jānotiek kvalitātes auditam studijās un pētniecībā. Universitātēm un valsts augstskolām jāatrodas Rīgā un Latvijas reģionos, tādējādi nodrošinot Latvijas Nacionālā attīstības plāna prasību par policentrisku un sabalansētu valsts un tās reģionu attīstību. Rektori arī akcentējuši, ka vienotas Latvijas Universitātes izveide nav pamatota, un šādus lēmumus nevar pieņemt darba grupa, kurā dominējošais ir ekonomistu un politiķu viedoklis.

Rektori vienojušies par kopīga paziņojuma sagatavošanu un izplatīšanu valsts amatpersonām, politiķiem un medijiem, norādīja Skoraja.

Jau vēstīts, ka Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim ("Jaunais laiks") rosinājusi Latvijas Universitātē (LU) iekļaut visas valsts dibinātās augstskolas. Vēstulē Ministru prezidentam, skaidrojot reformas būtību, viņš ierosināja paplašināt LU jēdzienu, "tajā ietverot visas valsts dibinātās augstskolas, kas realizē zinātnē sakņotas studiju un pētnieciskās programmas". Pašlaik ir 19 valsts dibinātu augstskolu.

Pret šādu ieceri iebilst arī citas augstskolas, nozares asociācijas un biedrības, savukārt ekonomikas ministra Arta Kampara ("Jaunais laiks") vadītā, šim nolūkam īpaši izveidotā darba grupa 1.novembrī gatavojas valdībā ziņot par plānotajām reformām augstākajā izglītībā. Turpretī saskaņā ar Valsts prezidenta Valda Zatlera septembra vidū sasauktajā valdības ārkārtas sēdē nolemto Izglītības un zinātnes ministrijai līdz 2010.gada 1.februārim valdībā jāiesniedz augstākās izglītības darbības optimizācijas programma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas