Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Dabūjis virsotni, kuru iekarot

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis aizrotējis uz tādu pašu amatu Finanšu ministrijā "ar pietiekami nopietnām ambīcijām" Tortes un zemeņu vietā jaunais Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis (33) saviem tuvākajiem kolēģiem pirmās darbadienas vakarā uzsauca glāzi konjaka. Esot pats sarūpējis. Sarunas laikā viņš vakardienu joprojām sauc par šodienu, arī acīs — pārgurums. Tomēr sajūtas, ka būtu paņemts svešs portfelis, viņam nav. Bičevskis neslēpj, ka ir ambiciozs. Ar augstu pašvērtējumu. Godkārīgs.

Vājprātīgs izaicinājums!


Dienas maija sākumā rakstīto par partiju politisko tirgu ar augstu ierēdņu amatiem Bičevksis sauca par spekulācijām. Tomēr nepagāja pat mēnesis, un viņš no Tieslietu ministrijas (TM) aizrotēja uz FM. Cik lielā mērā tā bija Tautas partijas un TB/LNNK vienošanās, paliks kuluāru līmenī, jo atklāti to neviens nesaka. Vienošanās varēja būt šāda: ja Uzņēmumu reģistrā tiek iesēdināts TP biedrs Ringolds Balodis, tad savu biedru Mārtiņu Bičevski partija aizrotē prom no TB/LNNK pārraudzītās TM it kā ministra un valsts sekretāra iekšējo nesaskaņu dēļ. Bičevskis nesaskaņas noliedz.

Tas, kā jaunais FM valsts sekretārs šo situāciju komentē, vislabāk viņu arī raksturo: "Nespēju iedomāties, kā bez manas vēlmes, gribas un manām pietiekami nopietnām ambīcijām sasniegt rezultātus, tas [rotācija] varētu būt iespējams." Valsts sekretāri darba līgumu slēdz uz pieciem gadiem. Bičevskim šis termiņš būtu beidzies nākamgad, tāpēc: "Ja man ir nākotnes karjeras piedāvājums, es, protams, esmu gatavs to nopietni apsvērt".

Jāņem vērā, ka Bičevskis savos 33 gados var lepoties ar ļoti stāvām karjeras kāpnēm. Klausoties ierēdņa pārliecinošajā balss tembrā, šķiet, ka piedāvājums pārcelties uz FM viņam ir kā tāds sniegbalts cukurgrauds. Jauna virsotne, kuru iekarot, lepnums par dabūto. "No karjeras viedokļa valsts administrācijā man šī, protams, liekas..., manuprāt, ir gandrīz augstākā virsotne, ko var sasniegt. Un tas ir vājprātīgs izaicinājums. Vienkārši VĀJPRĀTĪGS izaicinājums!" Šķiet, tas, ka viņam kā barjerlēcējam būs jātiek pāri sabremzētajam iekšzemes kopprodukta tempam un salīdzinoši nīkulīgajam valsts budžeta pieaugumam, jāmeklē taupības risinājumi, Bičevski pat iepriecina.

Viņš stāsta par valsts sekretāru vidi, kur vienmēr galavārds pieder FM, par kuru visi vienmēr burkšķ, bet visi respektē. "Ja es šeit kaut ko izdarīšu tādu, ka pēc četriem pieciem gadiem viņi mani atcerēsies ar labāku vai sliktāku vārdu, būs arī kaut kādi rezultāti, tas būs bijis personiskās izaugsmes gandarījums."

Tautas partijas ietekme


Bičevksis ir beidzis Rīgas Valsts 1.ģimnāziju, ieguvis jurista diplomu. Jau studiju gados iestājās Tautas partijā (TP). "Man bija knapi divdesmit, bijām jauni un traki, kas pilnīgi loģiski noveda pie tā, ka bijām ne tikai sabiedriski, bet arī politiski aktīvi," viņš saka. 23 gados Bičevski kļuva par parlamentārieti un sapņoja par sakārtotu tieslietu sistēmu valstī.

"Bet man ir liels prieks, ka es no turienes [parlamenta] tiku ātri prom," iesmejas jaunais FM valsts sekretārs. Viņaprāt, Saeimas darba process viņam ir ne tikai par lēnu, bet nozīmē arī politiku. Interesanti, ka, no vienas puses, Bičevskim partejiskā piederība nav mīļākais temats, bet, no otras — lielākajā daļā gadījumu viņš augstajos amatos ticis tieši savas partejiskās piederības dēļ.

"Bičevskis mēdz sevi definēt kā nepolitisku profesionāli, bet, manuprāt, dažos brīžos TP ietekme ir manāma," saka bijusī tieslietu ministre Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa (JL). To saskata arī bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis (Jaunie demokrāti), kura laikā Bičevskis bija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks, īsu brīdi arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Gulbis Bičevski sauc par konjunktūristu, kurš labi jūt vēja virzienu un labi prot piemēroties tam, kurš ir noteicošais valdībā.

Gulbis atceras kādu Bičevski labi raksturojošu epizodi. Valsts sekretāra vietnieks nav nēsājis kaklasaiti, par ko Gulbis arī aizrādīja. Nākamreiz Bičevskis nāca kabinetā ar kaklasaiti, bet, kā pēc tam atstāstīja sekretāre, ejot ārā, to demonstratīvi norāva un aizmeta. Tieslietu eksperts Arvīds Dravnieks, kurš ar Bičevski strādājis septiņās valdībās, stāsta: "Pieņemu, ka viņam piemīt arī augsts pašnovērtējums. Tāpēc paša izaugsmei būtu svarīgi, lai turpinātu uzklausīt arī kritiskas piezīmes."

Karjertists, bet profesionāls


Par PMLP priekšnieku Bičevski apstiprināja 26 gadu vecumā. Vieta atbrīvojās, kad ar saviem pienākumiem galā netika tās ilggadējais priekšnieks Ints Zītars. Šis amats Bičevskim atnesa vēl vienu "bērnu" (viņam ir divas meitas), jo tieši viņš izstrādāja dzīvesvietas deklarēšanas sistēmu un dažkārt tiek dēvēts par tās tēvu.

Pēc pārvaldes nepilnu gadu pacīnījies pie Gulbja ar kaklasaitēm, Bičevskis 2004.gadā aizrotēja pie toreizējās TP tieslietu ministres Vinetas Muižnieces, bet jau kā valsts sekretārs. Par darbu TM Bičevskis joprojām runā kā "mēs". Ar degsmi, mīlestību. "Tas ir bijis mans labākais laiks. Nu kaut vai tāpēc, ka mēs uzcēlām pirmo tiesu trešās brīvvalsts laikā, tāpēc, ka mēs fundamentāli nostiprinājām tieslietu politiku, mēs uztaisījām pirmo stratēģiju tieslietām, kādas vispār nekad nebija bijis (..)," uzskaitījums ir garš.

"Viņš ir profesionālis. To, ko dara, dara mērķtiecīgi, rūpīgi, sistemātiski, iedziļinoties katrā lietā. Savu kolēģu vidū noteikti autoritāte," atzīst Āboltiņa. Viņa min arī — tipisks karjerists, savukārt no Gulbja teiktā — zinošs, labi pārredz laukumu. "Valsts sekretārs ir starpnieks starp ministra politisko pumpu un ierēdņiem. Ar šo lomu viņš tika galā veiksmīgi. Neatceros nevienu gadījumu, kad viņš nebūtu turējis vārdu," vērtē Dravnieks.

Vienlaikus Bičevskis tiek raksturots arī kā tipisks ierēdnis, kurš drīzāk vairos birokrātiju, nekā paātrinās procesus. "Man kā ministrei dažkārt būtu gribējies, lai lietas tiktu risinātas ātrāk," atceras Āboltiņa. Arī pats Bičevskis ar gandarījumu teic, kā izdevies TM iedzīvināt klasisku politikas veidošanas ciklu: pētījums, politikas dokuments, tikai tad likumprojekts.

Tikpat strauji kā karjeru Bičevskis veidojis arī savu ģimeni. Laulībā ar sievu Agnesi Bičevsku, Latvijas Bankas ekonomisti, nodzīvoti jau 15 gadi. Vecākajai meitai Anna — 14. Intervijā žurnālam Sieviete 2005.gadā Bičevski atzīst, ka abi ir pietiekami ambiciozi, abiem patīk konkurence un vēlme būt labākajam.

Bičevskis vienmēr raksturots arī kā kaislīgs bridža spēlētājs. Pašreiz viņš gan biežāk spēlējot basketbolu, jo 1.ģimnāzijas draugu lokam uz bridžu saorganizēties kļūstot aizvien grūtāk — Bičevskis ar savu daudzgadīgo laulību un lielajiem bērniem kompānijā ir izņēmums.

Dravnieks saka: "Romantiskāks nekā vairākums viņa vienaudžu. Nevairās komandā iekļaut cilvēkus, kas varētu viņu aizēnot."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas