Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dāvis: ar Gazprom praktiski esam vienojušies par zemākām cenām

Akcīzes nodoklis dabasgāzei, kas ir spēkā kopš šā gada 1.jūlija, tiks atcelts uz gadu un 2011.gada 1.jūlijā ieviests ar 15,6 latu likmi par 1000 kubikmetriem. Par šādu kompromisu trešdien vienojās Saeimas Tautsaimniecības komisija.

Deputāti vienojās, ka akcīzes nodokli dabasgāzei atcels 1.septembrī. Nodoklis, kas jāsamaksā par jūliju un augustu, dabasgāzes patērētājiem netiks atmaksāts. 

Akcīze dabasgāzei Latvijā jāievieš no 2014.gada 1.janvāra, jo to paredz saistības pret Eiropas Savienību. Starp Saeimas opozīciju un koalīciju ir strīdi par to, vai akcīzi piemērot jau pirms šī termiņa. Opozīcija vēlējās atcelt nodokli līdz 2014.gadam, savukārt koalīcija pret to iebilda, Finanšu ministrija piedāvāja kompromisu - samazināt nodokli uz pusi, taču arī tas opozīciju neapmierināja.

Saeimai jau divās ārkārtas sēdēs pēdējo nedēļu laikā nav izdevies vienoties par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli. Sagaidāms, ka pēc trešdien panāktā kompromisa, Saeimai izdosies to nostiprināt likumā.

Latvijā notiekošās diskusijas par akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei ievērojami apgrūtina Latvijas gāzes (LG) sarunas ar Gazprom par gāzes piegādes cenām, pirms Tautsaimniecības komisijas sēdes norādīja LG valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Šobrīd LG turpinot sarunas par dabasgāzes piegāžu cenām 2011.gadam, un novembrī gaidāma vienošanās parakstīšana. "Tas stipri apgrūtina sarunas," uzsvēra A.Dāvis.

Finanšu ministrijas Akcīzes nodokļa nodaļas vadītāja Gunta Pužule LG šefam oponēja, ka "ir nepieņemami, ka citas valsts liels uzņēmums ietekmē Latvijas nodokļu politiku". Tāpat viņa komisijas deputātiem atgādināja, ka LG strādā ar 20 miljonu peļņu.

Komisijas deputātiem A.Dāvis apgalvoja, ka "mums jau praktiski ir vienošanās, ka gāzes cena tiks pazemināta". Tomēr LG šefs atteicās publiskot informāciju, par cik būtisku gāzes cenas pazeminājumu mēģina vienoties ar Gazprom. Jebkurā gadījumā šis cenas pazeminājums būšot daudz būtiskāks dabasgāzes patērētājiem Latvijā, nekā tie ieguvumi valsts budžetam, kurus dotu akcīzes piemērošana dabasgāzei jau no 2011.gada.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas