Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Deju svētku organizatori: karstumam nebijām gatavi

Turpmāk būtu jānosaka, pie kādas gaisa temperatūras un kādos meteoroloģiskajos apstākļos jāpārceļ vai nedrīkst notikt publiski pasākumi, kuros iesaistīti bērni, uzskata Rīgas pilsētas izpilddirektors un X skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Rīgas rīcības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Juris Radzevičs. Vēstuli ar šādu ierosinājumu izpilddirektors šodien nosūtīja valdībai.

«Tas, ka būs siltuma rekords, bija zināms jau vismaz trīs dienas iepriekš. Piektdien no mēģinājuma veda prom bērnus ar karstuma dūrienu. Es vērsos pie rīkotājiem ar lūgumu pārcelt koncertus, bet man atbildēja, ka pārcelt nozīmē atcelt pavisam. Es abus koncertus nostāvēju blakus mediķiem. Tur bija kā kaujas laukā, un bērni kā mazi eņģelīši tur gulēja rindā,» Diena.lv teica J.Radzevičs.

Viņaprāt, bērni veica varoņdarbu, jo šādos apstākļos pat pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils neatrodas godasardze. «Bērniem bija jāuzstājas īstā peklē. Milzīgs paldies arī mediķiem, bez kuru palīdzības daudzi dalībnieki neiztiktu bez nopietnām veselības problēmām,» teikts J.Radzeviča paziņojumā.

Izpilddirektors pieļauj, ka Latvijas TV nebija gatava iespējai, ka koncerts tiktu pārcelts: «Izņemot lielos stadiona prožektorus, citas apgaismes tehnikas tur nebija. Visticamāk, tiešraidi organizēja visgaišākajā dienas laikā, lai ietaupītu līdzekļus uz apgaismojuma rēķina.»

LTV1 satura redaktore Daina Markova norādīja, ka Latvijas televīzija ir piedāvājusi mainīt raidījumu programmu, ja koncerts tiktu pārcelts uz citu laiku, tādēļ pieņēmums, ka koncertu nepārcēla televīzijas dēļ, ir pilnīgi aplams.

Arī premjers Valdis Dombrovskis atzinis, ka turpmāk, rīkojot dziesmu un deju svētkus, ir jāparedz rīcība neparedzamu laika apstākļu situācijās, atsaucoties uz Latvijas radio teikto, ziņo LETA. Taču premjers aicināja nesākt vainīgo meklēšanu un tikt skaidrībā, kāda būs procedūra nākamajos svētkos, ja atkal būs problēmas ar laika apstākļiem, lai operatīvi varētu reaģēt, piemēram, mainot koncertu norises laiku. Valdības vadītājs atzīmēja, ka svētku pasākumi tiek plānoti jau labu laiku iepriekš, kad ir neiespējami prognozēt laika apstākļus, tāpēc turpmāk ir jāparedz iespējamas rīcības neparedzamu laika apstākļu situācijās.


(papildināta ar priekšpēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIEDOKLIS

Ilze Mažāne, Deju svētku darba grupas vadītāja:

Pēc pirmā koncerta mums bija vismaz stundu gara diskusija ar opertīvo dienestu pārstāvjiem, ko darīt. Deju svētkiem tas, protams, bija «forsmažors», jo vienmēr mēs esam gatavi ar lietusmēteļiem un gumijas zābakiem, bet šādai situācijai, godīgi sakot, mēs nebijām gatavi.

Operatīvie dienesti lēma, ka nebūtu lietderīgi koncertu pārcelt, jo bērni bija savās mītnes vietās, skolās, un 50 minūšu laikā viņus apziņot nevarētu – visi tāpat sabrauktu uz Daugavas stadionu un divas stundas nīktu, turklāt sešos vakarā gaisa temperatūra joprojām bija virs 30 grādiem. Pārcelt koncertu bija nereāli, atcelt nozīmētu atņemt bērniem nozīmīgus svētkus. Mēs runājām ar kolektīvu vadītājiem un viņi teica – turpināsim!

Un klāt bija Neatliekamās palīdzības dienesta pārstāve Renāte Pupele, un viņa atzina, ka koncerts var notikt. Piekrītu, ka par to bija jādomā ātrāk, kad parādījās pirmās prognozes, taču mēs esam pieraduši metereologiem īpaši neticēt. Kad parādījās ziņas par karstumu, lija lietus un visi staigāja džemperos un jakās. Ticības, ka prognoze piepildīsies, nebija. Televīzijas dēļ tas nenotika, televīzija bija gatava ierakstīt koncertu un pāraidīt citā laikā.

Ir nežēlīgi runāt par statistiku, taču arī tajās dienās, kad karstuma nebija, bija diezgan liels dalībnieku skaits, kas vērsās pēc palīdzības. Bija arī apendicīti, strutainās angīnas, čūlas, kam nav sakara ar laika apstākļiem. Bija viena lauzta roka, bet ne mēģinājumā, bet spēlējot bumbu. Protams, uz nākamajiem svētkiem mēs būsim gatavi, ka kaut kas tāds var notikt, bet varbūt tad atkal līs lietus. Vēlos vēlreiz pateikties visiem varonīgajiem svētku dalībniekiem un atbildīgajiem dienestiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas