Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dziesmu svētku estrādes lielā peļķe neesot būvnieku vaina

Lielā peļķe un saskalotās smiltis, kas pēc spēcīgas lietus gāzes izveidojās Dziesmu svētku estrādes laukumā un kuru likvidēšana aizkavēja noslēguma koncertu par pusstundu, neesot estrādes būvnieku vaina. Tā Dienai apgalvo gan paši būvnieki, gan būvuzraugs no pašvaldības puses.

Jāatgādina, ka Mežaparka Lielā estrāde pirms Dziesmu svētkiem tika rekonstruēta par vairāk nekā deviņiem miljoniem latu un ekspluatācijā to nodeva īsi pirms Jāņiem — 18.jūnijā. Estrādes rekonstrukcijas darbus veica SIA PBLC. Darbu ietvaros tika veikta arī ūdens un kanalizācijas sistēmas pārbaude un problēmvietās veikta tās nomaiņa.

Taču sestdien pēcpusdienā spēcīgās lietus gāzes estrādes laukumā izveidojās gluži vai ūdens piltuve, kurā ūdens tecēja gan no skatītāju, gan no dalībnieku vietām. Ūdens bija salijis arī orķestra bedrē un bagātīgi pārlijis pār visu tehniku. Tika izsaukts palīgā Valsts ugunsdzēšanas un glābšanas dienests, kas izsūknēja ūdeni un noskaloja smiltis no laukuma. «Mēs darījām visu, kas bija mūsu kompetencē. Gribam pateikt paldies visiem dienestiem, ka tik ātri un operatīvi reaģēja,» teic Dziesmu un deju svētku biroja preses sekretāre Aiva Rozenberga. No viņas teiktā var noprast, ka pret būvniekiem, kas rekonstruēja estrādi, Dziesmu svētku birojam pretenziju nav. «Tur bija burtiski lietus gāze kā balta siena. Daudz ūdens un vienā laikā sakrājās. Cik ilgā laikā ūdenim būtu jānoiet, tās ir būvnieku un inženieru lietas,» norāda A.Rozenberga.

Arī kultūras ministre Helēna Demakova (TP) uzsver dabas spēku klātbūtni un vainīgo nemeklē.

“Redziet, pastāv tāds teiciens kā force majeure. Gadiem nav tāda balta siena nolijusi, un, man liekas, dieviņš tā vēlējās, lai viss noritētu bez lietus pēc tam,” intervijā Latvijas radio sacīja kultūras ministre. Pēc viņas teiktā, tieši tas, ka būvnieki ir strādājuši tik labi, ļāvis ugunsdzēsējiem tik īsā laikā visu sakārtot. Šādu dabas stihiju neesot bijis iespējams prognozēt, sacīja ministre. “Bet man tiešām negribētos koncentrēties uz dabas spēkiem, kurus cilvēka spēks pārvarēja.”

Mežaparkā esošā kanalizācija nespēja tikt galā ar tādu ūdens daudzumu — atzīst gan SIA PBLC tehniskais direktors Oļegs Tarasovs, gan estrādes būvniecības uzraudzītājs no pašvaldības puses Eduards Raubiško. Būvniekiem estrādes rekonstrukcijas gaitā nebija uzdots izveidot jaunu kanalizācijas sistēmu, bet tikai salabot veco. «Mēs veco kanalizācijas sistēmu, uzlabojām tādā apjomā, kādā atbilst vidējiem nokrišņu daudzumiem Rīgā. Tā bija stihija. Esošā kanalizācija nespēj to norīt,» saka E.Raubiško.

A.Rozenberga noliedz, ka salijusī tehnika būtu jebkādā veidā ietekmējusi koncerta kvalitāti.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas