Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eksperts: tēvzemieši izmanto pārbaudītu recepti

Tēvzemei un Brīvībai/LNNK mājas lapā publicējusi videoreklāmu, kur draud, ka partijas Saskaņas centrs (SC) vēlas izmainīt Valodas likumu un "pārzīmēs Latvijas karti". Draudošas mūzikas pavadījumā klips noslēdzas ar snaipera mērķi uz Brīvības pieminekļa Mildas pieri. Turklāt klips ir arī atbilde uz SC iepriekš izplatītu video, kur tas parodēja TB/LNNK kampaņu Atbalsti savējos!, kas pēc ekspertu domām atražoja nacionālos stereotipus par krieviem.

Saskaņas centra (SC) publicētajā klipā ar nosaukumu SC atbilde uz TB/LNNK reklāmu par eglītēm un nacionālo jautājumu parodēta TB/LNNK kampaņa Atbalsti savējos! Atšķirībā no oriģināla, kur krieviski runājošs pāris, uzzinājis no pārdevēja, ka eglītes audzētas Latvijā, uzmet nicīgu skatienu pārdevējam un aiziet prom, SC veidotajā klipā pāris turpina sarunu ar pārdevēju. Uzzinājuši, ka eglīte maksā 20 latus, ģimene nospriež, ka šogad to nevar atļauties. Klips noslēdzas ar tekstu: "Labējās partijas, slēpjoties aiz nacionālajiem lozungiem, noveduši valsti līdz krīzei. Izmaini savu valsti."

TB/LNNK savu jaunāko reklāmas klipu iesāk draudošas mūzikas pavadībā ar tekstu: "Šobrīd SC pārzīmē mūsu videoklipus, ņirgājas par mūsu vēlmi atbalstīt Latvijas ražotājus." Klipā izteikti draudi, ka šī partija pārrakstīs Valodas likumu, mainīs vēlēšanu kārtību, "pārzīmēs Latvijas karti". Uzdodot jautājumu, uz ko tēmē SC, ekrānā parādās snaipera mērķis, kurš beigās nocentrē uz Brīvības pieminekļa galotni - Mildas pieri.

“Tās ir vēl lielākas glupības, nekā pirmais klips,” tēvzemiešu veikumu vērtēja SC līderis Nils Ušakovs. Viņš stāstīja, ka, iespējams, arī uz šo klipu sekošot radoša atbilde, taču uzsvēra, ka to vērtē arī juristi, vai šoreiz tēvzemieši neesot pāršāvuši pāri strīpai. “Tēvzemieši būtībā mūs – SC, apsūdz valsts nodevībā, tās ir diezgan konkrētas apsūdzības,” sacīja SC līderis.

SC klips nav daļa no pašvaldību vēlēšanu reklāmām, saka N.Ušakovs. “To daļēji var nosaukt par sociālu reklāmu, jo esam Saeimas partija un gribējām parādīt, kā tēvzemieši atražo muļķības un nacionālos stereotipus, kas tikai kaitē valstij, ņemot vērā grūtos laikus, kādi pašreiz ir.”

TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš nenoliedza, ka ar šo klipu tēvzemieši demonstrē savu pozīciju, ka nekad valdībā nestrādās kopā ar SC. Šo klipu neesot iecerēts pārraidīt televīzijā, tas paliks vien mājas lapā.

G.Bērziņš neuzskata, ka tēvzemieši būtu pārkāpuši kādu robežu. “Mēs neuzskatām, ka tā ir valsts nodevība, tā drīzāk ir desktruktīva rīcība šajā ekonomiskajā situācijā, ko viņi ir pieļāvuši ar saviem reklāmas klipiem. Tad nu mums radās jautājums, uz ko tēmē Saskaņas centrs?" tēvzemiešu klipa saturu paskaidroja G.Bērziņš. Viņš norādīja, ka Saskaņas centra vidū ir cilvēki, kas neatbalstīja Latvijas neatkarības atgūšanu un "mēs šeit redzam viņu patiesās vēlmes”. Viņu nebaidot, ka TB/LNNK varētu nebūt topošās valdības sastāvā.

Jāpiebilst, ka otrdien LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš intervijā LNT raidījumam 900 sekundes kritizēja TB/LNNK nostāju attiecībā pret SC. TB/LNNK uzskata, ka SC nedrīkst būt valdībā un to ir jāveido "latviskajām" partijām. A. Bērziņš norādīja, ka Rīgas domē tēvzemieši strādā ar kreisajiem - ne tikai ar SC, bet arī ar Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā. "Savu vēlētāju viņi nav pazaudējuši," teica Bērziņš. Viņš pauda uzskatu, ka minētais norada, ka politiskie paziņojumi ir tikai "tēvzemiešu poza".

(papildināta ar Arņa Kaktiņa komentāru - labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

SKDS direktors Arnis Kaktiņš:

"Sabiedrībā drīzāk iespaids par tēvzemiešu klipu varētu būt pozitīvs, jo partijām Latvijā ir viena problēma – partijas nonivelējās vēlētāju apziņā un saķep kopā vienā masā, kas saucas pie varas esošie. Vēlētājiem ir neiespējami saprast, ar ko LPP/LC atšķiras no TP, ZZS no TB/LNNK. Šeit mēs redzam partijas apzinātu un saprātīgu gājienu, jo tuvojas vēlēšanas, atgādināt vēlētājiem, ar ko mēs atšķiramies no citiem. Šī taktika nav jauna, tēvzemieši līdzīgi rīkojušies arī iepriekšējās vēlēšanās, un to rezultāti liecina, ka tas nav bijis nepareizi – 5% barjeru viņi vienmēr ir pārvarējuši. Viņi izmanto receptes, kas iepriekš ir strādājušas."

Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks:

"Līdz ar vēlēšanu tuvošanos ir sākušies klipu kari. Šīs kampaņas liecina, ka līdz vēlēšanām publiskā telpa būs piesātināta ar politiskām reklāmām. SC klips ir humoristiska atbilde uz tēvzemiešu kurinātajām bailēm.
Tēvzemiešu klips šoreiz ir tēmēts arī uz bijušajiem koalīcijas partneriem, zemtekstā tos apvainojot vēlmē sadarboties ar šādiem spēkiem. Atšķirībā no iepriekšējās kampaņas, šeit viņi neatražo stereotipus par krieviem, bet gan par SC. Tomēr nedomāju, ka labējo partiju lēmumu par šīs partijas iesaistīšanu valdībā tas varētu ietekmēt, kaut gan tām nāksies ilgāk padomāt, pirms viņi sāks draudzēties ar SC.
Ekonomiskās krīzes laikā ir asāka konkurence starp sabiedrības grupām un šajos gadījumos tiek piesaukti stereotipi. Bet šobrīd izskatās, ka cilvēkiem par identitātes jautājumiem svarīgākas ir izdzīvošanas problēmas, tāpēc domāju, ka politiski šī prece nav ejoša."


Baltijas sociālo zinātņu institūta direktore Brigita Zepa:

"Saskaņas centra klipā lietots atmaskojošs diskurss, kas ir diezgan precīzs, un tā varētu domāt daudzi cilvēki Latvijā - ne tikai krievi, bet arī latvieši. Savukārt tēvzemiešu atbildes reakcija ir neveiksmīga, jo tiek izmantota iebiedēšana, kas gan viņiem ir raksturīgi, tomēr, salīdzinot ar saukli “krievi nāk”, šoreiz diskurss ir daudz vājāks. Domāju, ka krīzes laikā izmantot agresīvo iebiedēšanu ir kaitnieciski. Uzskatu, ka jebkuras partijas agresīvo diskursu vajadzētu ierobežot. Partiju profesionalitāti demonstrē tas, vai tā atrod pozitīvu veidu, kā parādīt savas intereses, taču tēvzemiešiem, acīmredzot, ir kliedzošs ideju trūkums."

NOSKATIES VIDEO


TB/LNNK videoklips

SC videoklips

TB/LNNK kampaņas Atbalsti savējos! videoklips

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas