Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ES finanšu ministri liek Latvijai līdz 2012.gadam samazināt budžeta deficītu līdz 3% no IKP

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri, pievienojoties Eiropas Komisijas (EK)izstrādātajām rekomendācijām, otrdien paziņojuši, ka Latvijai līdz 2012.gadam jāsamazina budžeta deficīts līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) vai zemāk.

3% no IKP ir bloka dalībvalstu budžeta deficīta griesti, kurus paredz ES budžeta noteikumi jeb tā sauktais Stabilitātes un izaugsmes pakts.

Budžeta deficīta samazināšanas beigu termiņi ES Ekonomikas un finanšu ministru padomes (ECOFIN) sēdē otrdien noteikti arī vairākām citām bloka dalībvalstīm - Maltai tas jāizdara jau līdz 2010.gadam, Lietuvai, Rumānijai un Ungārijai - līdz 2011.gadam, bet Polijai - līdz 2012.gadam.

"[ECOFIN] ir pieņēmusi rekomendācijas saskaņā ar pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūru," paziņoja kāda ES amatpersona.

Šī procedūra paredz, ka tām bloka dalībvalstīm, kuras atrodas eiro zonā un kuru budžeta deficīts pastāvīgi pārsniedz 3% no IKP, var būt jāmaksā soda nauda, savukārt valstis, kurās vienotā ES valūta vēl nav ieviesta, bet budžeta deficīts ilgstoši pārsniedz 3% no IKP, var zaudēt ES fondu finansējumu.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamentā aģentūru BNS informēja, ka pārmērīga budžeta deficīta procedūra nenozīmē automātisku naudas soda uzlikšanu dalībvalstij. ECOFIN attiecīgajai dalībvalstij izstrādā pasākumu ieviešanas plānu un sniedz ieteikumus, lai noteiktā termiņā novērstu pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī regulāri uzrauga ieteikumu īstenošanu un atceļ lēmumu par pārmērīga deficīta novēršanas procedūru, ja tas tiek novērsts. Ja dalībvalsts neveic pietiekamus pasākumus pārmērīgā budžeta deficīta novēršanai, ECOFIN var lemt pāriet uz nākamo pārmērīga deficīta novēršanas procedūras posmu, tostarp piemērot finansiālas sankcijas, bet šāda prakse ES līmenī līdz šim nav pieredzēta.

Latvijas delegācija ECOFIN informēja, ka sniegtās rekomendācijas atbilst Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmai, kā arī noslēgtajiem līgumiem ar starptautiskajiem donoriem un ka jau pašlaik tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi pārmērīgā budžeta deficīta novēršanai.

Pašlaik pārmērīgā budžeta procedūra jau tiek attiecināta uz vairākām valstīm - Franciju, Īriju, Grieķiju, Spāniju, Apvienoto Karalisti, Ungāriju, Maltu, Lietuvu, Poliju un Rumāniju. Līdzšinējā pieredze liecina, ka, sākot pārmērīgā budžeta deficīta procedūru pret kādu dalībvalsti, valsts operatīvi rīkojas un īsteno nepieciešamos pasākumus situācijas uzlabošanai.

Zviedrija, kura no 1.jūlija ir ES prezidējošā valsts, paziņojusi, ka Stabilitātes un izaugsmes pakta prasību izpilde būs viena no tās prezidentūras prioritātēm.

Jau vēstīts, ka EK 2.jūlijā izstrādāja rekomendācijas, kurās ieteica ES Padomei noteikt 2012.gadu kā beigu termiņu, līdz kuram Latvijai jāsamazina budžeta deficīts līdz atļautajiem 3% no IKP.

EK pieņemtajās rekomendācijās saskaņā ar pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūru Latvijas varas iestādes tiek aicinātas pilnībā īstenot 16.jūnijā Saeimā pieņemtos budžeta grozījumus, lai budžeta deficīts šogad nepārsniegtu 10% no IKP un samazinātos arī nākamajos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas