Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

FOTO: Jaunalksne: spriedums ir visu žurnālistu uzvara un labs atgādinājums amatpersonām

Žurnāliste Ilze Jaunalksne ir gandarīta par Augstākās tiesas nolēmumu, taču to, vai spriedums tiks pārsūdzēts, viņa kopā ar advokātu izlems pēc pilna sprieduma saņemšanas, vēsta LETA par žurnālistes teikto pēc sprieduma paziņošanas.

I.Jaunalksne uzskata, ka šodienas spriedums ir visu žurnālistu uzvara un labs atgādinājums amatpersonām. Viņasprāt, tiesvedības laikā par sarunu noklausīšanos amatpersonu attieksme pret šiem jautājumiem ir mainījusies.

Runājot par Jaunalksnes sarunu noklausīšanās krimināllietas izmeklēšanu, kas daļā par šī nozieguma pasūtīšanu vēl turpinās, žurnāliste izteica cerību, ka izmeklēšana vainagosies panākumiem un tiks nosaukti konkrēti uzvārdi.

Jau vēstījām, ka Augstākā tiesa (AT) daļēji apmierinājusi žurnālistes prasību pret valsti par privātās dzīves aizskārumu un morālā kaitējuma atlīdzinājumu, piedzenot no valsts 12 000 latu, kā arī tiesāšanās izdevumus 306,40 latu apmērā. Pārējā daļā I.Jaunalksnes prasība noraidīta, liecina AT informācija.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 9.februārī I.Jaunalksnes prasību arī apmierināja daļēji, tā nolēma no valsts piedzīt morālā kaitējuma atlīdzinājumu 100 000 latu apmērā.

Apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedza Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu ministrija. Pretapelācijas sūdzību iesniedza prasītāja.

Ar prasību pret valsti žurnāliste vērsās pēc tam, kad tika publiskotas viņas telefonsarunas – pēc VID Finanšu policijas darbinieku pieprasījuma tās nelikumīgi noklausītas un vēlāk arī nopludinātas.

I.Jaunalksne prasīja morālā kaitējuma atlīdzinājumu 300 000 latu apmērā. AT Civillietu tiesu palāta lietu slēgtā tiesas sēdē izskatīja 4.februārī.

Prasību tiesā I.Jaunalksne iesniedza 2006.gada 3.oktobrī, norādot, ka, sākot no 2006.gada 7.septembra, vairākos plašsaziņas līdzekļos un interneta mājas lapās tika publiskotas viņas darba un privātās telefonsarunas. Minēto telefonsarunu noklausīšanās tikusi veikta pēc VID Finanšu policijas pārvaldes pieprasījuma.

Tiesa informē, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem prasītājas darba un privātās telefonsarunas un informācija, kas iegūta tās klausoties, ir valsts noslēpums. Minētās informācijas pretlikumīga izplatīšana būtiski pārkāpj prasītājas tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

Minētajiem VID darbiniekiem tiesa par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu piespieda naudassodus un liegumu ieņemt amatu valsts pārvaldē.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams no 4.marta. 30 dienu laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas puses to var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas