Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gaidot pašvaldību vēlēšanas, Ušakovs un Ameriks nostiprina partiju bloku

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Andra Amerika (GKR!) otrdien pieteiktais paziņojums par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās nav negaidīts. Sociologs Aigars Freimanis pagaidām neriskē pateikt, vai, ejot ar vienu sarakstu, šiem politiskajiem spēkiem izdosies iegūt varas saglabāšanai nepieciešamo vismaz 31 balsi, jo vēl nav redzami to politiskie konkurenti.

Taču, ja kopīgais saraksts nesaņems vairākumu, par sabiedroto varot mēģināt kļūt ikviens no domē iekļuvušajiem, izņemot nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK, jo atrasties koalīcijā būs izdevīgi, uzskata sociologs.

Pirms vairāk nekā trim gadiem 2009. gada jūnijā Rīgas domē iekļuva četri no vēlēšanās pieteiktajiem 17 politiskajiem spēkiem. No labējām partijām 5% barjeru pārvarēja vienīgi Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība, kas ir opozīcijā.Saskaņas centrs domē ieguva 26 mandātus, bet LPP/LC ar saraksta līderi Aināru Šleseru - 12 vietas. Pēc A. Šlesera ievēlēšanas Saeimā par vicemēru kļuva A. Ameriks. Tagad LPP/LC ir likvidēta, bet tās biedri izveidojuši partiju Gods kalpot Rīgai! (GKR). SC frakcijā tagad ir 24 deputāti, jo divi no tās izslēgti, bet GKR frakcijā - 13 deputāti, tai pievienojās no Pilsoniskās savienības ievēlētā Antra Sakne.

Abu partiju koalīcija, kurai ir 37 balsis, būs nostrādājusi kopā visu pilnvaru laiku, uzsver Rīgas mērs N. Ušakovs, ar teikto pamatojot nodomu pieteikt vēlēšanās vienu sarakstu. Šodien preses konferencē plānots izsniegt arī padarīto darbu sarakstu un aicināt abu politisko spēku lēmējinstitūcijas lemt, vai tās ļauj partijām uz vēlēšanām iet ar kopīguSaskaņas centra/Gods kalpot Rīgai! bloku, Dienai paskaidroja N. Ušakovs. Uz vaicāto, kas varētu būt šīs komandas tuvākais sabiedrotais, Rīgas mērs atbildēja, pārliecināts, ka papildspēki nebūs vajadzīgi, jo bloks viens pats iegūs vairākumu. Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks apstiprināja, ka partija nav mainījusi lēmumu piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu. Uz vaicāto, vai tā varētu sadarboties ar SC un GKR, viņš atbildēja, ka nekādas sarkanās līnijas LZP nevilks, ar ko varētu sevi ierobežot, «bet, kad nāks tuvāk, tad redzēs».

A. Freimanis nevar atbildēt, vai A. Amerika partija viena iekļūtu domē, jo tās atpazīstamība ir relatīvi zema un tā arī nav veikusi ieguldījumus tās veidošanā - doma par kopīga saraksta veidošanu ar SC jau pastāv ilgi. Taču A. Amerika popularitāte liecina, ka «viņa paša ievēlējamība ir augstā līmenī». Sociologs arī atzina, ka GKR ir vairāk sabiedrībā labi zināmu cilvēku nekā SC. Jāatgādina, ka daļa populāro politiķu kā Jānis Šmits, Jānis Zaržeckis, Andris Bērziņš, Ainars Baštiks ir ar latviskiem vārdiem un var ciest no SC vēlētāju, kuru var būt krietni vairāk, centieniem svītrot viņus. GKR valdes loceklis, domes izpilddirektors Juris Radzēvičs ir pārliecināts, ka šī parādība neietekmēs vēlēšanu rezultātus, jo tiks vērtēts komandas veikums Rīgā. Viņš arī lasot krievu presi un «tur ir pavisam citi personāži», tāpēc gluži tā nemaz neesot, ka SC deputātus neviens nezina. Vaicāts par bijušā LPP/LC elektorāta varbūtējo attieksmi pret šo izvēli, J. Radzēvičs atbildēja, ka «mūsu elektorāts pašķīda jau pēc Saeimas vēlēšanām, kurās bijām apvienībā Par labu Latviju!». Tāpēc loģiska bijusi LPP/LC likvidēšana. Pašvaldībā arī ideoloģija neesot vēlētājam tik nozīmīga kā padarītie darbi. Pagaidām J. Radzēvičs redz vēl tikai vienu nopietnu spēlētāju pašvaldību vēlēšanu kampaņā - VL-TB/LNNK, kura «var nokost Vienotību, jo nav skaidrs, ko tā var piedāvāt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas