Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izglītības nozares reformu trūkuma dēļ FM pašlaik nesaskaņo pedagogu algu celšanu

Izglītības nozares reformu trūkuma dēļ Finanšu ministrija (FM) pagaidām nesaskaņo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas celšanu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja FM, ir saņemts IZM izstrādātais Ministru kabineta noteikumu Pedagogu darba samaksas noteikumi grozījumu projekts, par ko sniegts atzinums.

FM skaidroja, ka IZM grozījumu anotācijā nav sniegusi skaidrojumu par veiktām reformām nozarē, bet tikai prasot piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai. Grozījumu anotācijā IZM minējusi trīs dokumentus: pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, Izglītības attīstības pamatnostādnes, kā arī valdības Rīcības plānu. Kā norādīja FM, neviens no šiem dokumentiem neatspoguļo paveiktās vai apstiprinātās nozares reformas.

Virzot noteikumu grozījumus un pretendējot uz valsts budžeta līdzekļiem, jābūt paveiktām reformām, kā arī skaidri novērtētai to fiskālajai ietekmei un citiem apstākļiem. Ņemot vērā, ka valsts budžetā paredzētie līdzekļi iezīmēti konkrētam mērķim, to pieprasīšanai ir vajadzīgs atbilstošs pamatojums, skaidroja FM, uzsverot, ka nedrīkst vienkārši pieprasīt minētā avota līdzekļus pedagogu algām.

Ja IZM izstrādātā noteikumu anotācija ir vienkārši neprecīza, ministrijai tā jāpārstrādā un jāiesniedz atkārtoti, izklāstot līdz šim paveikto, jo patlaban, kā skaidroja FM, no iesniegtajiem dokumentiem padarītais nav nolasāms, kā rezultātā nav arī rodams pamatojums līdzekļu piešķiršanai. Savukārt gadījumā, ja IZM nav veikusi nepieciešamās reformas pirms līdzekļu pieprasīšanas algu celšanai, tās ir jāveic.

"Izskatās, ka pati reforma izpalika, bet IZM tikai piestādīja rēķinu par papildu finansējumu. Papildu finansējums saskaņā ar Valsts budžeta likumu var tikt piešķirts, ja IZM veikusi valsts nozīmes reformas. Gadījumā, ja darbi jau ir paveikti, tad tikai jāpapildina anotācija. Ja darbi vēl nav paveikti, tad kolēģi ir pasteigušies ar atalgojuma palielināšanu, neveicot reformas. Jāuzsver, ka, paveicot valsts nozīmes reformas, nebūs pamata nepaaugstināt atalgojumu skolotājiem ," norādīja FM.

IZM saskaņošanai maija beigās iesniedza grozījumos noteikumos par pedagogu darba samaksu, paredzot celt pedagogu minimālo darba samaksu līdz 750 eiro par likmi. Lai 2019.gadā nodrošinātu finansējumu pedagogu minimālās algas likmes, sākot ar 2019.gada 1.septembri, IZM paredzējusi, ka FM no valsts budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" rezervētā finansējuma piešķirs 7,07 miljonus eiro, savukārt finansējumu 1,126 miljonu eiro apmērā IZM piešķirs, veicot pārdali savā budžetā.

Pedagogu darba samaksas celšanas jautājums ir licis Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) lemt par pedagogu streiku. Paredzēts, ka noteikumiem par pedagogu darba samaksas noteikumiem būtu jābūt grozītiem jūnijā. Ja tas nebūs paveikts, notiks pedagogu beztermiņa streiks, ko LIZDA plāno organizēt septembra sākumā.

 

Top komentāri

Slimnīcas,skolas,novadi
S
Kad reformētas tiks ministrijas?
Kam ticēt?
K
Sk.Saistītie raksti:"Šuplinska:Pedagogiem solītais algu pieaugums no septembra ir garantēts".
Pašlaik
P
FM amatpersonu algu celšana ir jau saskaņota
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas