Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Jauni materiāli Lemberga lietā

Ģenerālprokuratūra smagos kriminālnoziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā no Šveices kolēģiem saņēmusi otru daļu dokumentu, kas tika sagatavoti tiesiskās palīdzības lūguma ietvaros un kuru izdošanas likumību Latvijas tiesībsargiem apstrīdēja ar A.Lemberga vārdu, iespējams, saistīti advokāti Šveicē. Tādējādi prokuratūra ir guvusi jaunus papildu dokumentus un liecības, kas palīdzēs šīs krimināllietas virzībai, Dienai otrdien apstiprināja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Šveicē vēl atrodas trešā šīs valsts tiesībsargu sagatavotā dokumentu daļa, par kuru izdošanu prokuratūra tiesājas Šveicē. J.Maizītis atteicās prognozēt, kad prokuratūra saņems atlikušos dokumentus un kad A.Lemberga lieta tiks nodota tiesai. "Man šobrīd ir grūti izteikt kādu konkrētu prognozi," uzsvēra J.Maizītis.

J.Maizītis stingri noraidīja aizkulišu runas, ka, ņemot vērā vēlēšanu rezultātus (ZZS palielinājusi īpatsvaru Saeimā, un tās premjera kandidāts A.Lembergs piedalās valdības veidošanas sarunās), prokuratūra atslābs Ventspils mēra lietā. "Mūsu likums nosaka, ka izmeklēšanai jābūt neatkarīgai, un to nevar un nedrīkst ietekmēt vēlēšanas un to rezultāti. Tā kā nekāda atslābuma nebūs ne šajā, ne citā prokuratūras darbā," teica J.Maizītis.

Ventspils mēram, kā zināms, jūlijā vidū Ģenerālprokuratūra uzrādīja smagu apsūdzību trijās daļās. Pirmā izvirzīta par vairākkārtīgu kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas izdarīta 1993.—1995.gadā, kad viņš kā kukuli pieņēmis Šveices kompānijas Multinord AG (viena no a/s Kālija parks dibinātājām) akcijas un dividendes. Otrā saistīta ar naudas līdzekļu legalizēšanu, no Kālija parka pieņemot uzlabojumus īpašumam O.Vācieša ielā Rīgā. Savukārt trešā — par atkārtotu nonākšanu valsts amatpersonai aizliegtā interešu konfliktā, 2003.gada 18.aprīlī izsniedzot vides aizsardzības licences papildinājumu a/s Kālija parks, kurā ir slēpts dalībnieks.

A.Lembergs apsūdzības kategoriski noraidījis sev raksturīgajā kaismīga argumentētāja stilā. Kritisks A.Lembergs ir arī pret J.Maizīti. Otrdien intervijā Latvijas radio, trīs reizes taujāts, vai viņš uzskata, ka J.Maizītis jānomaina, no konkrētas atbildes A.Lembergs izvairījās, tā vietā norādot, ka pārbaudi par J.Maizīša atbilstību amatam var ierosināt Augstākā tiesa (AT). Jautāts, vai viņš vērsīsies AT ar iesniegumu, A.Lembergs atcirta: "Kā es gribu, tā es darīšu." Ģenerālprokurors amatā tika pārvēlēts pērn.

Tiesiskās palīdzības lūgumu Šveicei Ģenerālprokuratūra nosūtīja 2003.gada novembrī. Pēc apsūdzības uzrādīšanas tiesībsargi A.Lemberga mājās un birojos (Ventspilī un Rīgā) veikuši kratīšanu, arestēta daļa Ventspils mēra mantas, arī īpašumi, kas norakstīti bērniem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas