Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kalvītis: minimālās algas un neapliekamā minimuma palielināšana svarīga Latvijas attīstībai

Premjers Aigars Kalvītis uzskata, ka minimālās algas un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšana ir svarīga Latvijas attīstībai, trešdien raidījuma 900 sekundes sacīja premjerministrs.Kalvītis arī norādīja, ka nepieļauj iespēju, ka otrdien pieņemto valdības lēmumu par minimālās algas palielināšanu par 30 latiem - līdz 120 latiem mēnesī varētu mainīt jaunā valdība, jo tas jau esot sen apsolīts lēmums.

Viņš norādīja, ka minimālās algas un neapliekamā minimuma palielināšanu paredzēja koncepcija, kura apstiprināta vairākus gadus iepriekš. Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu nākamgad no 90 līdz 120 latiem palielināt minimālo algu.

LM norāda, ka minimālās algas palielināšana ļautu straujāk palielināt reālos ienākumus iedzīvotājiem ar mazu algu, turklāt jāņem vērā straujais patēriņa cenu kāpums pēdējos gados. Minimālās algas paaugstināšana ir nepieciešama galvenokārt nabadzības mazināšanai un iedzīvotāju ienākumu paaugstināšanai.

Latvijā minimālā darba alga ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā (ES), un zemā darba samaksa ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina Latvijas darbaspēka aizplūšanu uz vecajām ES dalībvalstīm, kur gan darba alga, gan dzīves apstākļi ir daudz augstāki nekā Latvijā.

Statistika liecina, ka darba samaksa līdz minimālajai algai un minimālās darba algas apjomā ir 82,9 tūkstošiem cilvēku jeb 12% no strādājošo kopskaita.

Finanšu ministrija gan norāda, ka tik būtiska minimālās algas palielināšana radīs arī vairākas problēmas. Aplēses liecina, ka nākamgad, palielinot minimālo algu un neapliekamo minimumu līdz noteiktajam apjomam, pašvaldību ieņēmumi varētu samazināties par aptuveni 45 miljoniem latu.

Taču pagaidām vēl nav skaidrs, kāds būs mehānisms, lai pašvaldībām kompensētu šo ieņēmumu samazinājumu. Lai paaugstinātu minimālo algu no 90 līdz 120 latiem no 2007.gada 1.janvāra, nepieciešami papildu ieņēmumi budžetā - 45,3 miljoni latu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas