Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

KNAB vairākām Saeimā pārstāvētām partijām piemēro nelielus naudas sodus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vairākiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ir piemērojis nelielus naudas sodus par pārkāpumiem, kas atklājušies partiju un to apvienību 2022.gada pārskatos un finansiālās darbības pārbaudēs, aģentūru LETA informēja KNAB.

KNAB secinājis, ka gandrīz puse politisko organizāciju savā darbībā pieļāvušas Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma pārkāpumus.

Nemainīgi kopš iepriekšējā perioda KNAB visbiežāk konstatēja, ka politiskās organizācijas nav norēķinājušās par preču un pakalpojumu iegādēm likumā noteikto 90 dienu laikā no dienas, kad iestājies samaksas termiņš.

Par 2022.gada pārskatu iesniegšanas kārtības neievērošanu 12 partijas sauktas pie administratīvās atbildības, un tām uzlikts naudas sods kopumā 9000 eiro apmērā. Pārsvarā šīs ir sīkpartijas, bet izņēmums ir Saeimā pārstāvētā "Latvija pirmajā vietā", kurai piemērots 700 eiro sods, kas arī ticis samaksāts.

Par 2022.gadā saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtības neievērošanu KNAB uzlicis vienu sodu - 200 eiro naudas sodu partijai "Platforma 21", bet administratīvā pārkāpuma process pret Latvijas Zemnieku savienību izbeigts "pārkāpuma maznozīmīguma dēļ".

Par 2022.gadā saņemto ziedojumu summas neievērošanu KNAB uzlicis 150 eiro naudas sodu "Latvijas Reģionu apvienībai", bet administratīvā pārkāpuma procesi pret Nacionālo apvienību un "Platformu 21" izbeigti "pārkāpumu maznozīmīguma dēļ".

Nacionālā apvienība valsts budžetā atmaksājusi pārsniegto ziedojuma limitu 974 eiro apmērā, bet partija "Platforma 21" atmaksājusi pārsniegto ziedojuma limita summu 309 eiro apmērā.

Pārbaudēs konstatēts, ka četras partijas pieļāvušas likuma pārkāpumus, kuru rezultātā pieņemti lēmumi par pretlikumīgi saņemto ziedojumu atmaksu valsts budžetā kopumā 8700 eiro apmērā. Par šādiem pārkāpumiem sodīts "Apvienotais saraksts", Jaunā konservatīvā partija, "Latvijas Reģionu apvienība" un "Suverēnā vara".

Birojs kopumā pārbaudījis 57 partiju gada pārskatus, tai skaitā valsts budžeta finansējuma izlietošanas atbilstību likuma prasībām. Rezultātā partijas sauktas pie administratīvās atbildības, un tām uzlikti naudas sodi kopumā 5660 eiro apmērā. Daļa no sodītajām bijušas sīkpartijas, bet pie sodiem ticis arī "Apvienotais saraksts" un "Latvija pirmajā vietā", savukārt "Progresīvajiem" un "Stabilitātei" izteikti brīdinājumi, lai pārkāpumi neturpinātos.

Latvijas Zaļajai partijai par kādu pārkāpumu piemērots 400 eiro sods, "Vienotībai" piemērots 300 eiro sods, to gan samazinot līdz 150 eiro, "Jaunajai Vienotībai" piemēroti četri sodi kopumā 900 eiro apmērā, bet Zaļo un zemnieku savienībai piemērots 200 eiro sods, to samazinot līdz 100 eiro. Kādā pārbaudē pret Nacionālo apvienību secināts, ka administratīvā pārkāpuma procesa lietā iestājies noilgums.

13 politiskajām partijām, kuru darbība turpinās, ir spēkā stājušās parādsaistības par KNAB pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopsummā 154 739 eiro apmērā. Lielākā daļa šo saistību ir sīkpartijām, bet sarakstā ir arī Nacionālā apvienība, kuras atmaksājamo finanšu līdzekļu parādsaistību summa ir 12 381 eiro.

KNAB atzīmē, ka 2022.gadā deviņām politiskajām partijām un to apvienībām bija piešķirts 3,898 miljoni eiro valsts budžeta finansējums, un gandrīz visu šī finansējuma summu politiskās organizācijas izlietoja.

Pārbaužu laikā KNAB konstatēja, ka 17 politiskās organizācijas, tostarp vairākas valsts budžeta finansējumu saņēmušās politiskās partijas un to apvienības, nav dzēsušas savas parādsaistības 90 dienu laikā no dienas, kad iestājies samaksas termiņš. Tas likuma izpratnē tiek pielīdzināts aizņēmumiem, ko politiskajām partijām un to apvienībām ir aizliegts ņemt un kas jāatmaksā valsts budžetā. Politiskās organizācijas parādsaistībās uzkrājušas kopumā 377 402 eiro.

Tāpat KNAB konstatēja, ka vairākos gadījumos politiskās organizācijas, kas saņēma valsts budžeta līdzekļus, pārsniegušas pieļaujamo procentuālo limitu vienai mērķu grupai, t.i., komunikācijai ar sabiedrību, par kopsummā 224 177 eiro. Atsevišķas politiskās organizācijas nav ievērojušas arī vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu attiecībā uz valsts amatpersonas atalgojuma segšanu un norēķinu kārtību, kādā jāveic avansa maksājumi par preču un pakalpojumu iegādēm.

Saskaņā ar KNAB iesniegto informāciju politiskās organizācijas 2022.gadā ziedojumos kopumā saņēmuši 2,428 miljonus eiro, savukārt iestāšanās naudās un biedru naudās, kas tās maksātājam pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu kalendārajā gadā, politiskajām organizācijām iemaksāti kopsummā 127 854 eiro. Pārbaudot šo pozīciju gada pārskatos, KNAB konstatēja nebūtiskus pārkāpumus - vairākos gadījumos nav bijusi ievērota saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtība, kā arī četros gadījumos pieņemts pretlikumīgs finansējums, kā rezultātā politiskajām organizācijām 8700 eiro uzdots atmaksāt valsts budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas