Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Koalīcijai joprojām nav vienprātības par ierosmi Darba likumā liegt diskrimināciju pēc seksuālās orientācijas

Lai gan ceturtdien Saeimai jāskata Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas otrreizējai caurlūkošanai nodotie grozījumi Darba likumā, koalīcijas partijās joprojām nav vienprātības, vai atbalstīt aizliegumu Darba likumā darbiniekus diskriminēt pēc seksuālās orientācijas.

Zaļo un zemnieku frakcijas (ZZS) vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai BNS sacīja, ka trešdien frakcijas sēdē par to tika "lauzti šķēpi", bet nekāda vienošanās netika panākta un partijai par šo jautājumu būs brīvais balsojums.

"Tās pārliecības jau nevarēs mainīt," teica Brigmanis, norādot, ka pats personīgi atbalsta prezidentes viedokli, taču frakcijā ir deputāti, kas nevēlas šāda aizlieguma iekļaušanu likumā.

Latvijas Pirmās partijas (LPP) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Šmits aģentūrai BNS teica, ka LPP atbalstīs Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) priekšlikumu, kas paredz Darba likumā aizliegt jebkādu diskrimināciju, nepieminot nevienu veidu, tostarp seksuālo diskrimināciju.

"Aicināsim tos, kas vēl nav zaudējuši veselo saprātu, darīt to pašu," sacīja Šmits.

Savukārt Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš aģentūrai BNS norādīja, ka TP tāpat kā iepriekš arī šoreiz balsos par seksuālās diskriminācijas aizlieguma iekļaušanu Darba likumā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nosūtījusi Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Darba likumā.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei prezidente uzsvēra, ka personas tiesības uz darbu nedrīkst sasaistīt ar personas privāto dzīvi, ko aizsargā Satversme.

Prezidente atgādina, ka Latvija pirmsiestāšanās sarunās ar Eiropas Savienību (ES), kā arī ES direktīvu pārņemšanas procesā neiebilda pret šā diskriminācijas aizlieguma iekļaušanu nacionālajos normatīvajos aktos.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī to, ka diskriminācijas aizliegums seksuālās orientācijas dēļ vienlīdz aizsargātu gan personas ar tradicionālu seksuālu orientāciju, gan homoseksuāļus, es saskatu loģisku pamatu norādīt šo diskriminācijas veidu blakus jau minētajiem diskriminācijas aizliegumiem rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa dēļ," raksta prezidente.

Saeima 15.jūnijā pēc garām debatēm galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, no tā svītrojot aizliegumu diskriminēt darbiniekus pēc seksuālās orientācijas.

Atbildīgā Sociālo un darba lietu komisija, gatavojot grozījumus, ņēma vērā Eiropas Savienības prasības un sagatavoja priekšlikumu, kas paredzēja Darba likumā iekļaut aizliegumu diskriminēt darbavietā pēc seksuālās orientācijas. Tomēr parlamenta vairākums to neatbalstīja.

Pret seksuālās diskriminācijas aizlieguma iekļaušanu likumā bija Latvijas Pirmās partijas, "tēvzemiešu", Zaļo un zemnieku savienības, "Saskaņas centra" deputāti, kā arī neatkarīgie deputāti Māris Gulbis, Ināra Ostrovska un Aleksandrs Kiršteins, kā arī "Jaunā laika" (JL) deputāte Ingūna Rībena.

Savukārt par likuma grozījumiem bija Tautas partijas, JL, kā arī atsevišķi "Saskaņas centra" deputāti. Atturējās atsevišķi JL, PCTVL un vairāki TP deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas