Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Kučinskis iesaka optimizēt valdību pēc budžeta pieņemšanas

Ja atsevišķu valdības struktūru likvidēšana vai apvienošana izsauc pretrunas starp partijām, valdībai politiskās stabilitātes vārdā ir no tā jāatsakās, otrdien pēc koalīcijas partiju pārstāvju sanāksmes atzina premjers Ivars Godmanis (LPP/LC). Viņš tā vietā piedāvā visām ministrijām un arī īpašu uzdevumu ministru sekretariātiem, kuru likvidēšanas jautājums vairs netiek aktualizēts, samazināt izdevumu apjomu visās struktūrās.

Tas saskan ar finanšu ministra Ata Slaktera (TP) viedokli, bet — ne ar viņa pārstāvētās Tautas partijas frakcijas vadītāja Māra Kučinska domām. Viņš uzskata, ka no īpašu uzdevumu ministru sekretariātiem vajadzēja atteikties un rosinās šo jautājumu izskatīt TP valdē, lai TP varētu nākt ar skaidru pozīciju.

Politiskā stabilitāte pašlaik ir nodrošināta tik tālu, ka vairs neraisa Zaļo un zemnieku savienības iebildes, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sēdes bija pārliecināts, ka jautājums par sekretariātu likvidēšanu vairs nav aktuāls. Pēc M.Kučinska ieskatiem, drīzāk jārunā par šī jautājuma atlikšanu. TP varētu piekrist, ka ministru amatu pārskatīšana notiek pēc valsts budžeta pieņemšanas, ja būtu garantijas, ka tā notiek. "Vienīgais iemesls, ko varētu pieņemt, lai šo procedūru veiktu pēc budžeta likuma pieņemšanas, ir tas, ka, likvidējot sekretariātus, ir risks budžetu nepieņemt," teica M.Kučinskis, ar izpratni uztverot arī argumentu, ka šajā laikā ir nepieciešams nodrošināt politisko stabilitāti. TP pārstāvis atzina, ka nav iespējams atteikties no sekretariātiem, neveicot pilnu posteņu inventarizāciju, ko parasti dara jaunas valdības veidošanas laikā. TP ir vienīgā, kuru neskartu sekretariātu likvidācija. Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās ir LPP/LC pārstāvis Oskars Kastēns, e–lietu ministres amatā ir ZZS virzītā Signe Bāliņa, bet ES naudas apguves lietu ministrs Normunds Broks pārstāv tēvzemiešus.

Jāatgādina, ka pirms gada arī toreizējais premjers Aigars Kalvītis (TP) bija iecerējis, viņa paša vārdiem runājot, "pārkratīt savu valdību", veicot tajā izmaiņas, no kā beigās atteicās, baidoties radīt politisko nestabilitāti. Vienotību koalīcijā A.Kalvītim izdevās saglabāt, taču tā atkāpās sabiedrības spiediena dēļ. M.Kučinskis ļoti piesardzīgi vērtē premjera I.Godmaņa piedāvājumu samazināt visu struktūru izdevumus, sākot ar ministrijām un beidzot ar aģentūrām un departamentiem, jo pagaidām neesot skaidra priekšstata, kā tas notiks. TP frakcijas vadītājs, kura pārstāvētā partija pirmā ierunājās par sekretariātu likvidēšanu, joprojām uzskata, ka īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās, kā arī ES naudas apguves lietu ministra darbība sevi neesot attaisnojusi. Par e–lietu ministra amata lietderību vēl varot diskutēt — kā zināms, tieši varbūtējā atteikšanās no šī posteņa izsauca ZZS protestus. Nebija arī skaidrs, vai tad šīs funkcijas pārņemtu Izglītības un zinātnes vai Satiksmes ministrija. "Ja valdība atteiktos no sekretariātiem, tas būtu skaidrs signāls, ka tā iet uz visu valsts pārvaldes struktūru optimizāciju, sākot ar sevi," uzsvēra M.Kučinskis. Viņš teica, ka TP pretēji partneru bažām neplāno gāzt valdību uz budžeta likuma pamata, jo tas ir pārāk nopietns jautājums, kas saistīts ar valsts attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas