Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kultūras fondam atņem sabiedriskā labuma organizācijas statusu

Finanšu ministrija (FM) par dažādiem pārkāpumiem līdzekļu izlietojumā atņēmusi sabiedriskā labuma organizācijas statusu Latvijas Kultūras fondam (LKF), aģentūru BNS informēja FM preses sekretāre Daiga Reihmane. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot Valsts kontroles ziņojumu par revīzijā atklātajiem pārkāpumiem fondā. No ziņojuma izriet, ka Kultūras fonds saņemtos ziedojumus nav izlietojis atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Kultūras fonds FM lēmumu jau pārsūdzējis Administratīvajā rajona tiesā, aģentūru BNS informēja fonda vadītājs Pēteris Bankovskis. Revīzijā kultūras fondā konstatēts, ka LKF ziedotos līdzekļus izmantojis, lai gūtu personisko labumu, kā arī atklāti vairāki gadījumi, kad ziedotāji, izmantojot fonda starpniecību, ziedojuši paši sev. Taču Sabiedriskā labuma organizāciju likums liedz izmantot ziedojumus personīgā labuma gūšanai.

Pusotra gada laikā, kopš Finanšu ministrijā izveidota šāda komisija, vairāk nekā 20 organizācijām izteikts brīdinājumus par atsevišķu normu pārkāpumiem, bet sabiedriskā labuma statusu atņemt ierosināts pirmo reizi. Sabiedriskā labuma statuss nevalstiskajām organizācijām dod iespēju piesaistīt ziedotājus, kuri var izmantot likumā noteiktās nodokļu atlaides 85% apjomā no ziedotajām summām, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā paredzētās atlaides.

Valsts kontrole, veicot revīziju LKF, atklājusi pārkāpumus saziedoto līdzekļu izmantošanā - analizējot naudas plūsmu fondā, konstatēti gadījumi, ka ziedotājs un ziedojumu saņēmējs ir saistītas personas vai arī ziedotājs un ziedojuma saņēmējs ir viena un tā pati persona. LKF saviem darbiniekiem arī izsniedzis bezprocenta aizdevumu kredītus kopumā par 50 tūkstošiem latu, kas ir bijis nelikumīgi, jo fonda finanšu līdzekļi ir izmantojami tikai statūtos noteiktajiem mērķiem - kultūras programmām, nevis savu darbinieku kreditēšana. LKF valde lielāko daļu pārmetumu noraida.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas