Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laikraksts: Tiesas lēmums norāda uz versiju par uzņēmēju Lūša un Aišpura nogalināšanu

Latgales priekšpilsētas tiesas lēmums lietā par naudas atmazgāšanu, notiesājot SIA Grupa Media valdes locekli Ernestu Jansonu, netieši norāda uz versiju par iemesliem, kuru dēļ pagājušā gada septembrī un šā gada janvārī tika nogalināti uzņēmēji Gatis Aišpurs un Aigars Lūsis, laikrakstā Dienas Bizness raksta "Baltic Screen".

Kā norādīts publikācijā, šā gada 27.jūnijā Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa mazpazīstamās Grupa Media valdes loceklim E.Jansonam piesprieda nosacītu piecu gadu cietumsodu un 8000 latu naudassodu. Uzņēmums dibināts 2005.gadā, bet tā īpašnieki "noslēpti" Panamas ofšorā Goldbeam Trading Inc.

Tiesa 1974.gadā dzimušo E.Jansonu atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā.

Kā norādīts tiesas spriedumā, Grupa Media 2005. un 2006.gadā lielos apmēros izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas – faktiski ik mēnesi tika veikti pat miljonu latu pārsnieguši darījumi, vienlaikus uzrādot būtiski mazākas ar PVN apliekamās summas, turklāt tika pierādīts, ka skaidrā naudā no Grupa Media kontiem izņemti gandrīz 1,3 miljoni latu, no kuriem daļu savām vajadzībām iztērējis pats E.Jansons.

Pateicoties tam, ka E.Jansons atzinās nodarījumā un nožēloja nodarīto, kā arī virknei citu apstākļu, piemēram, viņam ir divi nepilngadīgi bērni, ir pastāvīga darba vieta, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra uzskatījusi par iespējamu slēgt vienošanos ar apsūdzēto par lūgumu tiesai piespriest viņam tikai nosacītu sodu, neatņemot tiesības nodarboties ar uzņēmējdarbību, teikts publikācijā.

Kā secina "Baltic Screen", visredzamāk kompānija bijusi saistīta ar gaļas pārstrādes nozari un ilgāku laiku bijusi ļoti iespaidīga gaļas importētāja – līdz pat brīdim, kad 2006.gada otrajā pusē pirmos pasākumus sākusi veikt Finanšu policija. Informācija no avotiem prokuratūrā rādot, ka jau 2006.gada augustā uzlikti pirmie aresti Grupa Media transportlīdzekļiem un banku kontiem, taču vienlaikus arests ticis uzlikts arī finanšu līdzekļiem, kas tikai pienākušies Grupa Media, bet vēl atradušies uzņēmuma sadarbības partneru pārziņā. Šo partneru vidū saskaņā ar prokuratūras datiem bijuši uzņēmumi Talsu gaļa, Baltpas International, Niko, Jelgavas gaļas kombināts u.c.

No šiem uzņēmumiem daži izpildījuši lēmumu par aresta uzlikšanu šiem naudas līdzekļiem – summām, kas lēšamas simtos tūkstošu latu – un iemaksājuši tos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) depozītkontā, savukārt citi operatīvi veikuši pirmstermiņa norēķinus ar Grupa Media, kā rezultātā šie līdzekļi Latvijas valstij gājuši secen.

Publikācijā tiek norādīts: tagad kļuvis zināms, ka divi uzņēmumi, kas burtiski izpildījuši lēmumu par arestu un Grupa Media pienākošos naudu pārskaitījuši VID, bijuši Niko, kura vienīgais īpašnieks tolaik bija G.Aišpurs, un Jelgavas gaļas kombināts, kura īpašnieks bija A.Lūsis. Summas bijušas attiecīgi 61 000 eiro un gandrīz 195 000 latu.

Kā norādījuši avoti tiesībsargāšanas iestādēs, jau 2006.gada septembrī Grupa Media pārstāvji ļoti uzstājīgi pieprasījuši saviem darījumu partneriem norēķināties. Taču tas tā arī nav noticis, un nauda no Jelgavas gaļas kombināta un Niko tā arī nav atgūta, kaut gan, piemēram, Jelgavas gaļas kombināta vadības pārstāvji tiesībsargāšanas iestādes vairākkārt informējusi, ka ar Grupa Media saistītas personas cenšoties piespiest uzņēmumu pārskaitīt arestētos līdzekļus kādai trešajai personai.

"Pēc šiem uzstājīgajiem pūliņiem 2007.gada septembrī tika nošauts G.Aišpurs, viņam sekoja arī A.Lūsis, bet norēķinus laikus veikušajos uzņēmumos vardarbīgas nāves nav fiksētas," norāda "Baltic Screen".

Strīdīgās summas gan nav bijušas īpaši iespaidīgas, taču prokurors Āris Bočs norādījis, ka Grupa Media lieta ir tikai neliels fragments no kopējās ainas: "Grupa Media lieta ir izdalīta no lielākas lietas, tā ir tā īstā, tur ir tie īstie puiši."

Saistībā ar īstajiem puišiem, kuri vārdos netiek nosaukti, Ā.Bočs esot minējis televīzijas sižetu par mazpazīstama uzņēmēja Kristapa Klišāna pazušanu. "Klišāns bija tas, kurš taisa papīrus. Bet bija par viņu augstāki zēni, kurus mēs nezinām. Klišāns, iespējams, būtu visu izstāstījis, tāpēc arī viņa nav pie manis. Summas tur ir palielas, tāpēc zēni ir gatavi izsaukt puišus ar ieročiem. Nekas patīkams."

Prokuratūrai pašlaik neesot informācijas par to, kur tagad atrodas K.Klišāns, taču, "spriežot pēc neoficiālas informācijas, ziņas radiniekiem varētu nebūt patīkamas". "Ap šo lietu, iespējams, ir veseli pieci līķi, ja pieskaita Lūsi un Aišpuru," pieļāvis Ā.Bočs, pieminot vēl vienu nogalinātu uzņēmēju – 2007. ada februārī Rīgā nošauto Genādiju Peredeļski.

Pēc publikācijas autoru ziņotā, runa faktiski ir par veselu uzņēmumu grupu, kuru lielākajā daļā jau notikušas kratīšanas un konstatēta vienota aina – lielākā daļa dokumentu saskaņā ar oficiāliem iesniegumiem tikuši nozagti, bet kompāniju amatpersonas neatceras pašu veiktos darījumus: kā, piemēram, teikts dokumentos par kriminālvajāšanas sākšanu, "amatpersona S.T. liecināja, ka (..) dokumentus visbiežāk parakstījis dzērumā un, tā kā alkoholu lietojis gandrīz nepārtraukti, visu labi neatceras".

Pašlaik gan neesot ziņu, cik nopietni izmeklētāji G.Aišpura un A.Lūša slepkavības saista ar naudas atmazgātāju mēģinājumiem jebkādā veidā atgūt savus līdzekļus. "Krimināllietas par Lūša un Aišpura slepkavībām tiek izmeklētas. Vairāk informācijas izmeklēšanas interesēs pašreiz netiek sniegts, arī par jūs interesējošiem jautājumiem ne," teikusi Valsts policijas preses sekretāre Sintija Virse.

Nogalināto uzņēmēju mantinieki un uzņēmumu vadītāji patlaban esot ārkārtīgi mazrunīgi un radot iespaidu, ka no kaut kā joprojām baidās, – katrā gadījumā šādu Grupa Media pat īsti nevēloties atcerēties. Tā Niko valdes loceklis Vents Jugāns pirms klausules nomešanas paziņojis tikai: "Kaut kas ar Grupa Media bija. Vairs nesadarbojamies. Kas jums tie par jautājumiem? Es neesmu izmeklētājs. Kādēļ jūs man to stāstāt? Jums nav, ar ko parunāt?"

Līdzīgi atbildējusi arī A.Lūsim piederējušā gaļas pārstrādes uzņēmuma Ruks valdes priekšsēdētāja Lūse Līvija: "Vairs ar šādu firmu nesadarbojamies. Laikam bija kaut kāda sadarbība, es precīzi nemāku pateikt. Uzdodiet savus jautājumus izmeklētājam!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas