Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lattelecom tiesības retranslēt kanālus digitālajā tv ir tikai uz laiku; būs konkurss

Martā Nacionālā radio un televīzijas padome izsludinās konkursu par retranslācijas tiesībām virszemes ciparu televīzijā, kurā varēs piedalīties vairāki komersanti un uzvarētāju saturs varētu atšķirties no patlaban piedāvātā, sarunā biznesa portālam Nozare.lv atklāja NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Telekomunikāciju uzņēmumam SIA Lattelecom esot tikai līdz jūlija beigām derīga pagaidu atļauja retranslēt visus savus maksas kanālus, pēc tam tie "teorētiski" varētu tikt nomainīti pēc jauna konkursa par retranslācijas tiesībām, sacīja Buceniece.

Gatavojot konkursa nolikumu, tiks sniegti arī norādījumi par vēlamo tematisko iedalījumu.

Lattelecom piešķirtā pagaidu retranslācijas licence beigsies šī gada 22.jūlijā.

Jau vēstījām, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien nolēma aicināt prokuratūru izvērtēt NRTP rīcību, bez konkursa izsludināšanas bija piešķīrusi retranslācijas atļaujas Lattelecom.  Kā zināms, Lattelecom ir ieguvis tiesības ieviest digitālo virszemes apraidi, kas ir modernāka tehnoloģija par šobrīd esošo analogo apraidi. Deputāti pieļauj, ka satura izplatīšanai vajadzēja rīkot konkursu, nevis šādas tiesības automātiski piešķirt Lattelecom.

Uz konkursa nepieciešamību norādīja Latvijas Telekomunikāciju asociācija (LTA) – ka NRTP konkursa kārtībā izvēlējās komersantu, kurš veiks televīzijas programmu apraidi digitālajā formātā, taču nav rīkojusi atsevišķu konkursu, lai piešķirtu Lattelecom atļaujas 26 televīzijas programmu retranslācijai. LTA pārstāvji uzskata, ka tādējādi pārkāpts Radio un televīzijas likums.

„Šodien, uzklausot konfliktā iesaistītas puses, neguvām pārliecību, ka programmu retranslācijas tiesības Lattelecom piešķirtas tiesiski. Tādēļ Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgs prokuratūru izvērtēt šo gadījumu, lai vēlāk lemtu, vai Nacionālā radio un televīzijas padome pārsniegusi savas kompetences robežas,” saka komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Lattelecom
pārstāvis Toms Meisītis gan uzsvēra, ka televīzijas programmu paketēs Lattelecom var iekļaut tikai tādas programmas, kuru retranslācijai piekrīt NTRP. Retranslācijas atļaujas saņemšana bija vienīgā iespēja, kā tiesiski saskaņot ar NRTP tās 26 programmas, kas iekļautas komersanta piedāvātajā maksas paketē.  

NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece uzskata, ka NRTP likumu nav pārkāpusi, jo padome ir tiesīga īpašos gadījumos bez konkursa izsludināšanas piešķirt atļauju. Savukārt LTA apšaubīja, vai šajā gadījumā tas noticis tiesiski.

LTA pārstāvis Jānis Lelis uzsvēra, ka televīzijas programmu apraidei un retranslācijai Lattelecom izmantojot vienu un to pašu raidīšanas infrastruktūru. Šādu retranslācijas atļauju piešķiršana, nenodalot apraides un retranslācijas pakalpojumus, dodot iespēju komersantam mākslīgi sadārdzināt apraides pakalpojumu tarifus tām komerciālajām raidorganizācijām, kuru programmas iekļautas digitālās apraides pakalpojumā.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka komisijas kompetencē nav izvērtēt, vai NRTP rīcības rezultātā tikusi izkropļota konkurence retranslācijas pakalpojumu tirgū un mākslīgi sadārdzināti apraides tarifi. Komisija aicināja Latvijas Telekomunikāciju asociāciju vērsties Konkurences padomē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas