Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LIZDA: vienotu mācību grāmatu ieviešanai valstī nepieciešams stingrs ministrijas lēmums

Lai ieviestu vienotas mācību grāmatas visā valstī, nepieciešams stingrs izglītības ministrijas vai politisks lēmums, aģentūrai BNS paskaidroja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš.

Viņš gan atzina, ka pašreizējā sistēma, kas skolotājiem ļauj izvēlēties, no kuras grāmatas mācīt, daudziem pedagogiem principiāli patīk, tāpēc atrisināt tādu jautājumu varētu tikai ar stingru lēmumu.

Tomēr, ja vienotos par vienām mācību grāmatām katrā priekšmetā, tiktu nodrošināta pēctecība, un skolēnu vecākiem būtu jāpērk mazāk grāmatu, atzina Krastiņš. Ja ģimenē ir vairāki bērni ar nelielu gadu starpību, jaunākie mācītos no tām pašām grāmatām, no kurām mācījušies vecākie brāļi vai māsas.

Šāds ierosinājums izskanējis arī pirmajā izglītības ministres tikšanās laikā ar izglītības arodbiedrību pārstāvjiem, tomēr ministre tad norādījusi, ka būtu grūti vienoties par kādu vienu grāmatu, solot gan šo priekšlikumu ņemt vērā.

Krastiņš arī atzina - ja iecere noteikt vienotas grāmatas tiktu virzīta un atbalstīta, neapmierināti būtu grāmatu izdevēji. "Uz šīs sistēmas rēķina viņi pelna, un, saprotams, ka viņi lobēs un aizstāvēs savas intereses," norādīja LIZDA pārstāvis

Savukārt komentējot tiesībsarga Romāna Apsīša slēdzienu, ka situācijās, kad vecāki ir spiesti iegādāties mācību grāmatas par personiskajiem līdzekļiem, tiek pārkāptas bērna tiesības uz bezmaksas izglītību, Krastiņš norādīja, ka katru gadu budžetā tiek prasīti daudz lielāki līdzekļi mācību grāmatu iegādei, nekā tie reāli tiek saņemti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas