Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LTV: 1905.gada pieminekļa nodēvēšana par «bronzas kareivjiem» bija kļūda

Latvijas televīzijas (LTV) ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis atzīst, ka 30.jūlija raidījumā _Panorāma _izskanējušais, 1905.gada upuru piemineklī Rīgā attēlotos strādniekus nosaucot par «bronzas kareivjiem», bijusi kļūda.  «Tā bija neliela kļūda, kam nav saistības ar Igaunijas Bronzas kareivi,» viņš teica.

LTV raidījumā Panorāma diktors Dīvs Reiznieks stāstīja par 1905.gada upuru pieminekļa rekonstrukciju Rīgā, 11.novembra krastmalā. «Šodien Rīgā, Daugavmalā bija vērojams unikāls skats. Gaisā pacēlās vairāku tonnu smagi bronzas karavīri, kas jau gadiem ilgi stāvējuši uz 1905.gada cīņām veltītā pieminekļa pjedestāla,» teica D.Reiznieks. Pēc tam piemineklī attēlotie strādnieki vēl tika nosaukti par «bronzas vīriem» un «bronzas kareivjiem», tā, iespējams, radot asociācijas ar Igaunijā pirms dažiem gadiem demontēto un lielus nemierus izraisījušo kritušajiem padomju kareivjiem celto Bronzas kareivi jeb «bronzas Aļošu».

«Tas bija neveiksmīgs salīdzinājums. Par bronzas kareivi tas tika saukts materiāla dēļ, no kura izgatavoti tēli, kas patiesībā bija strādnieki,» skaidroja M.Gailītis. Tekstu rakstījis kāds jauns LTV darbinieks, kura vārdu ziņu dienesta vadītājs neatklāja. «Tā drīzāk bija neizpratne, nevis apzināta rīcība. Ar viņu notiks pārrunas,» teica M.Gailītis.

Jau ziņots, ka Otrā pasaules kara laikā kritušo padomju karavīru pieminekli Bronzas kareivis 2007.gada aprīlī no Tallinas centra pārvietoja uz Bruņoto spēku kapsētu, kas atrodas pie Tallinas autoostas. Protestējot pret tā demontāžu, 27.aprīlī pieminekļa atbalstītāji, pārsvarā krievvalodīgie iedzīvotāji, sāka protesta akciju, kas izvērtās Tallinas demolēšanā. Policijai nācās pielietot asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Nemieros bojā gāja viens cilvēks, vēl 44 guva ievainojumus.

Savukārt Rīgas centrā 11.novembra krastmalā novietotais piemineklis ir veltījums 1905.gada revolūcijas nevainīgajiem upuriem. 1905.gada 13.janvārī Daugavmalā karaspēks ar varu izklīdināja mierīgu protesta akciju - tika nogalināti ap 70 cilvēku, bet ievainoti vismaz 200.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

Video var noskatīties LTV Ziņu dienesta arhīvā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas