Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Aptauja: referendumā plāno piedalīties puse vēlētāju

Tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem, kas paredz piešķirt pilsoņiem tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu, plāno piedalīties vairāk nekā puse balsstiesīgo, liecina jaunākais Latvijas faktu pētījums par aktivitāti gaidāmajā 2.augusta referendumā.

Tautas nobalsošanā noteikti piedalīsies 35,3%, bet drīzāk piedalīsies nekā nepiedalīsies 26,6% vēlētāju, liecina aptauja. Uz referendumu neies 17,6%, bet drīzāk nepiedalīsies nekā piedalīsies – 14%. Savukārt neizlēmušo skaits ir 6,4%, šie vēlētāji vēl nevar pateikt dosies uz iecirkņiem vai nē.

Visaktīvākie tautas nobalsošanas dalībnieki saskaņā ar aptauju būs gatdos vecāki cilvēki. Pozitīvu un noteiktu atbildi, ka piedalīsies referendumā sniedz 54% vēlētāju vecuma grupā no 65-74 gadiem, bet vēl 16,8% drīzāk piedalīsies nekā nepiedalīsies.

Referendumā plāno piedalīties 33,3% latviešu, bet drīzāk piedalīsies vēl 30,5%. Aptauja parāda, ka 40% cittautiešu atbild, ka noteikti ies uz tautas nobalsošanu, bet drīzāk ies nekā neies vēl 17%.

Savas pilsoņu tiesības referendumā visvairāk izmatos cilvēki ar augstāko izglītību. Lielākā aktivitāte saskaņā ar aptaujas datiem sagaidāma Rīgā. Par Satversmes grozījumiem balsos 69,7%, liecina jaunākā Latvijas faktu aptauja, kas publicēta dažas dienas pirms tautas nobalsošanas.

Diena jau rakstīja, ka, lai referendumu uzskatītu par notikušu tajā jāpiedalās 750 000 balsstiesīgo jeb vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Atgādinām, ka referendumam tiek nodoti grozījumi Satversmes 78. un 79.pantā, iekļaujot tajos normu, ka vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, iesniedzot attiecīgu lēmumprojektu Valsts prezidentam. Prezidentam tas jānodod Saeimai. Ja Saeima to nepieņem bez pārgrozījumiem pēc satura, tad tas ir nododams tautas nobalsošanai. Saeima tiktu atlaista, ja balsotāju skaits būtu vismaz 50% no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums balsotu par likumprojektu.

(papildināta ar ekspertu komentāriem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Latvijas faktu aptaujas dati pirms tautas nobalsošanas 2.augustā

KOMENTĀRI

Aigars Freimanis, Latvijas  faktu direktors

Šobrīd, ja skatās uz piedalīšanos referendumā, tad šie 35,3% garantēti atspoguļo to reālo līdzdalību. Tas varētu būt kāds pusmiljons no pilsoņiem, kas nosaka līdzdalības kodolu. Tie 26,6%, kas saka, ka drīzāk piedalīsies, ir “slideni” savā izvēlē. Dažādas konkurējošās alternatīvas brīvdienās ir daudz vilinošākas par referendumu. Turklāt tautas nobalsošanā vēl vairāk kā vēlēšanās ir sajūta, ka mana balss neko neizšķirs. Tādēļ šobrīd būtu pārdroši apgalvot, ka lielākā daļa vēlētāju piedalīsies.
Būtiski, ka atbilde – noteikti piedalīsies – korelē ar vecumu. Aktīvāki ir gados vecāki cilvēki. Šajā ziņā aptaujas rezultāti raksturo vēlēšanas, jo arī tur gados vecāki cilvēki pārsvarā piedalās. Augsta ir cittautieši līdzdalība, kas skaidrojams ar Saskaņas Centra popularitāti. Interesants moments ir korelācija ar izglītību – jo augstāks izglītības līmenis, jo augstāka līdzdalība. Tas parāda, ka izglītotā sabiedrības daļa pret pašreizējās Saeimas kompetenci ir ļoti kritiski noskaņota.
Saprotams ir fakts, ka lielākā daļa, kas uz referendumu dosies, balsos “par”, jo šajā gadījumā neiešana ir vērtējamā augstāk nekā iešana un balsošana “pret”. Tas saskan arī ar Tautas partijas aicinājumu - nepiedalīšanās ir cietais “nē”.      

Jānis Ikstens, politologs

Dati parāda, ka līdzdalība ir saistīta ar neapmierinātību, kā lietas Latvijā attīstās, ar valdības mazspēju un tās zemo kompetenci. Visvairāk neapmierināto ir ar augstāko izglītību, rīdzinieki, varētu būt austrumslāvu faktors, cilvēki ar labiem ienākumiem un labu izglītību. Tie, kuri labāk saskata perspektīvu un nav gatavi pakļauties pašreizējo politiķu mazspējai. Acīmredzot, aktīvi savā dzīvē un vēlas produktīvu politiķu aktivitāti.
Saskaņas centrs ir skaidri sevi pozicionējis un austrumslāvu auditorija ir mazāk pakļauta valdošās koalīcijas demagoģijai par haosu utt., kas izskaidro viņu līdzdalību. Savukārt reģionos parādās, ka Vidzemē, kur stipra Tautas partija, kā arī Kurzemē aktivitātes rādītāji ir zemāki.

Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs

Mēs zinām, ka latviešiem ir problēma ar savākšanos vasarā, tādēļ jāskatās, kādi sestdien būs laika apstākļi. Bet no otras puses iemesli un ziņas publiskajā telpā, kādēļ būtu jāiet uz referendumu, ir pretrunīgas. Tāpēc liels skaits, kas neplāno piedalīties, domā, ka grozījumi būs nekvalitatīvi un tādēļ labāk neiet, jo drīzumā gaidāms kas labāks. Otrs vēstījums – ja atbalstīs, lai gatavojas haosam, jo ir viedoklis, ka neliels skaits cilvēku varēs pieprasīt Saeimas atkāpšanos. Daudziem tas būs protesta balsojums pret “politiskās elites” rīcību, tomēr protests nav īsti skaidrs un daudzi neies balsot tikai protesta pēc.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas