Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta ar VIDEO - Valdība apstiprina budžetu, arodbiedrības cer tikai uz Saeimu

Valdība otrdien apstiprināja nākamā gada valsts budžeta projektu. Plānotie budžeta ieņēmumi ir 5,4 miljardi latu, bet izdevumi - 5,7 miljardi latu. Plānotais budžeta deficīts ir 1,85% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IK).

Runājot par ieņēmumu prognozi, kurā ietverts 2% IK pieaugums nākamgad, finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), žurnālistiem norādīja, ka neizslēdz iespēju, ka, apspriežot budžeta projektu Saeimā, ieņēmumu daļa būs jākoriģē, iespējams, vēl samazinot prognozētos ieņēmumus. Savukārt premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) apliecināja, ka valdības izstrādātā ieņēmumu prognoze nav nedz optimistiska, nedz pesimistiska.

I.Godmanis arī norādīja, ka valdība nevar ietekmēt dažas valsts iestādes un likt tām samazināt izdevumus. Premjers tomēr aicināja šīs iestādes samazināt savus tēriņus. Jautāts, kādā veidā viņš pats taupīs, premjers sacīja, ka viņš maz brauks ārzemju komandējumos, jo tas izmaksā dārgi. Tāpat plānots samazināt premjera birojā strādājošo skaitu.

Arodbiedrību pikets pulcē tūkstoti

Lai protestētu pret valdības plāniem iesaldēt algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) rīkotajā piketā pie valdības ēkas šodien bija pulcējušies aptuveni tūkstotis protestētāju. Sanākušo vidū bija daudz skolotāju, atnākuši bija arī mediķi, policisti, ugunsdzēsēji un citu profesiju pārstāvji. 

Tieši šodien valdība plāno pieņemt nākamā gada valsts budžetu. Ar protesta akciju arodbiedrības arī simboliski pievienojās visā Eiropā notiekošajām arodbiedrību protesta akcijām Par cienīgu darbu un cienīgu algu.

Piketētāju rokās bija plakāti, kas nosoda valdības lēmumu iesaldēt algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem – “Arī skolotāji grib saņemt cilvēka cienīgu atalgojumu!”, “Vienošanās ir svēta lieta – tā jāpilda!”, “Jostas savilkām – ko tālāk?”.

Protestētāji arī skaļi aicināja pie sevis ministrus un premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), tomēr gar piketētājiem nogāja tikai reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) un īpašu uzdevumu ministrs ES līdzekļu apguves lietās Normunds Broks (TB/LNNK), bet ar skolotājiem sarunājās izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS). "Tādi ministri, kas nenāk pie cilvēkiem, nav vajadzīgi," izteicās kāds protestētājs.

Cer uz Saeimu

LBAS pasākumā izplatīja paziņojumu, kurā pausta arodbiedrību pozīcija par valsts budžeta projektu. Šo paziņojumu arodbiedrību līderis Pēteris Krīgers iesniedza arī valdībā, kuras sēdes sākumā viņš šodien arī uzklausīts.

P.Krīgers arī apliecināja, ka valdība, arodbiedrības un darba devēji parakstīs vienošanos par panāktajiem kompromisa punktiem, tomēr P.Krīgers uzsvēra, ka jautājumam par algu iesaldēšanu vēl nav pielikts punkts. Pēc viņa teiktā, tagad naudu būs jāmeklē Saeimā.

I.Godmanis iepriekš jau vairākkārt paziņojis, ka sabiedriskajā sektorā strādājošo algu pieaugums nav iespējams uz budžeta deficīta rēķina un ir aicinājis atbildīgo nozaru ministrus meklēt naudu nozaru iekšējās rezervēs.

Galīgajā lasījumā varētu pieņemt novembra beigās

Budžeta projekts Saeimā varētu nonākt jau otrdien pēcpusdienā vai arī trešdien. Taču, visticamāk, pretēji ierastajai kārtībai A.Slakteris budžeta projektu personīgi Saeimā neiesniegs. Kā Dienai pastāstīja Finanšu ministrijas preses sekretāre Diāna Bērziņa, ministram trešdien jādodas komandējumā uz ASV, tāpēc budžeta projektu ar pēdējiem redakcionālajiem labojumiem Saeimā iesniegs kāds no ministrijas darbiniekiem.

Deputātiem budžeta projekts jāskata trijos lasījumos. Trešajā, galīgajā lasījumā budžets varētu tikt pieņemts novembra beigās, Dienai iepriekš prognozēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Atbilstoši Ministru kabineta iekārtas likumam, ja deputāti neapstiprina iesniegto budžeta projektu, šādi tiek izteikta neuzticība valdībai un tai jāatkāpjas.

(Papildināta ar pēdējām trim rindkopām un VIDEO)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO:

Simtiem cilvēku prasa darbam cienīgu atalgojumu

BUDŽETS 2009

Valsts konsolidētā budžeta (valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa) ieņēmumi prognozēti 5 461,6 milj. latu, bet izdevumi – 5 791,3 milj. latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2009.gadā prognozēti 3 697,6 milj. latu un izdevumi plānoti 4 251,6 milj. latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2008.gada plānu, ir 200,1 milj. latu jeb 4,9%.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1 781,5 milj. latu un 1 557,2 milj. latu apmērā.

Valsts speciālā budžeta izdevumu pieaugums pret 2008.gada plānu ir 336,4 milj. latu jeb 27,6%.

2009.gadā valsts budžetā tiek plānots deficīts 1,85% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IK).

Prognozēts, ka IK nākamgad pieaugs par 2%, gada inflācija būs 7,6%, bet darba meklētāju īpatsvars – 8,1%.

Avots: Finanšu ministrija

Pilnu valsts budžeta projekta tekstu lasiet šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas