Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Eksperti: lēmums jāpieņem partijai un Kastēnam

Politiķiem kā publiskām personām ir liela atbildība sabiedrības priekšā un jābūt samērībai starp viņu vārdiem, darbiem un vērtībām, ko viņi pārstāv, skaidrojot, kādēļ Diena veica eksperimentu ar integrācijas lietu ministru Oskaru Kastēnu (LPP/LC), saka Dienas galvenā redaktore Nellija Ločmele. Viņa cer, ka pēc šīs publikācijas sekos gan sabiedrības, gan Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļš izvērtējums šai situācijai: "Jautājums ir, vai tā ir pareizā partija Kastēnam?" "Ja Kastēns būtu kādas ultraliberālas partijas pārstāvis un aizstāvētu brīvo mīlu, tad tas nebūtu nekas, taču viņš pārstāv partiju pat ar ļoti konservatīvām vērtībām," saka N.

Ločmele. Viņa piekrīt viedoklim, ka privātā dzīve katram ir svēta, taču šajā situācijā ir runa par ministra publisko tēlu, tādēļ sabiedrībai bija jāzina viņa rīcība.

Bijušais Latvijas Žurnālistu savienības priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants uzskata, ka eksperiments no profesionālā viedokļa ir izdevies, jo tika gūti pierādījumi tam, kas tika pētīts. “No profesionālā viedokļa viss ir attaisnojies,” vērtēja A.Dimants. Viņš neuzskata, ka žurnālists būtu pārkāpis kādas robežas.

Tomēr lietai ir arī otra puse – pastāvošās nerakstītās normas sabiedrībā. Žurnālists parasti iet tik tālu, cik sabiedrība ļauj, un, ja sabiedrība to neakceptē, arī žurnālistikai ir robežas, sacīja pētnieks, uzsverot, ka tas attiecas ne tikai uz šo gadījumu, bet arī citiem jautājumiem.

“Man personiski šķiet, ka latvieši ir stipri liekulīgi un nevajadzētu pēc morāles normām vērtēt politiķus – ir jānošķir profesionālā funkcija no privātās dzīves,” klāstīja mediju eksperts. Tomēr, lietas būtība mainās, ja politiķis pats popularizējis morāles normas un ar savu rīcību nonācis tām pretrunā. Tādējādi liekulīga esot Pirmās partijas nostāja. Tomēr A.Dimants neuzskata, ka partijai būtu jāvērtē O.Kastēna rīcība. Secinājumi jāizdara pašam O.Kastēnam, jo “viņam par notikušo ir visvairāk informācijas”.

Pēteris Zirnis, ziņu aģentūras LETA Ziņu nodaļas galvenais redaktors uzskata, ka vērtīgs ir pats Dienas eksperimenta rezultāts, jo tas sabiedrībai parāda, cik Kastēns ir liekulīgs, kad vārdi, cik viņam svarīgas ir ģimenes vērtības, nesaskan ar darbiem. Sabiedrība to varēs vērtēt nākamajās vēlēšanās, kurās Kastēns kandidētu, piebilda P.Zirnis.

Tomēr žurnālistam nav pieņemama eksperimenta tehnika, provocējot ministru. "Lai gan tas neattaisno Kastēnu, manuprāt, provocēt uz kādu ētiski apšaubāmu vai nelikumīgu rīcību nedrīkst. Es neatbalstītu eksperimentu, ja žurnālists, mēģinot risināt kādu jautājumu, piemēram, pašvaldībā, pirmais piedāvātu kukuli, nevis sagaidītu, ka viņam ar mājieniem vai tiešā tekstā tas tiek prasīts," uzskata LETA galvenais redaktors.

Televīzijas žurnālists Jānis Domburs uzskata, ka Diena ar šo eksperimentu diskreditē sevi kā kvalitatīvo presi, jo darbojusies dzelteno mediju lauciņā. Viņš gan atzīst, ka "sabiedriskā jēga" eksperimentā ir, jo parāda O.Kastēna dubultstandartus.

"Šis būtu īstais brīdis, lai LPP/LC tuvu stāvoši cilvēki izteiktos. Te ir mācītājiem jāsaka savs vārds," uzskata žurnālists. Tomēr J.Domburam strīdīga un provokatīva šajā eksperimentā šķiet žurnālista darbība. Proti, "tā ir kombinācija", lai izpētāmo objektu — O.Kastēnu — parādītu divdomīgā un apšaubāmā statusā. "Par strīdīgu šajā gadījumā es sauktu arī privātās korespondences un privātās dzīves neaizskaramību. Jautājums, vai tās publiskošanu attaisno sabiedriskais labums, vai arī lielākais ieguvējs ir medijs, palielinot auditoriju," saka J.Domburs.

“Kastēns ir valsts paaugstināta persona, viņa principi ir nepieņemami, tāpēc viņam būtu jāatkāpjas,” pārliecināta LU profesore, Baltijas sociālo zinātņu institūta direktore Brigita Zepa.

Tā uzskata arī politologs Ivars Ījabs. “Ja Pirmā partija vēlas uzturēt priekšstatu par sevi kā kristīgi konservatīvu, uz ģimenes vērtībām balstītu partiju, Kastēna kungam viennozīmīgi būtu jāatkāpjas.” I.Ījabs arī norādīja, ka beidzot “mums [Latvijā] ir pirmais seksa skandāls”.

Savukārt, Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāne Ilga Kreituse norāda, ka ministram, īpaši, ja viņš pārstāv partiju, kas sludina vienas vērtības, bet absolūti nemēģina tās ievērot, ir pašam jādemisionē un nav jāgaida, kamēr to ierosina opozīcija.

I.Kreituse arī norāda, ka Skandināvijas valstīs ministrs jau būtu atstādināts. Taču, ņemot vērā Latvijas politisko morāli, kur visu laiku tiekot uzsvērts, ka politiķis ir atbildīgs tikai par politisko darbību, bet personiskā dzīve ir nodalīta, tas diez vai notikšot. “Ar to mēs kārtējo reizi nepatīkami izcelsimies uz vispārējā Eiropas valstu fona un uz praksi,” secina I.Kreituse.

I.Ījabs pieļauj, ka LPP/LC viens no līderiem Ainārs Šlesers gribēs saglabāt mācītāju kristīgās partijas imidžu, tādēļ ministra atlaišana varētu būt loģisks un pašsaprotams solis.

Savukārt B.Zepa pārliecināta, ka izslēgt O.Kastēnu no partijas nav nepieciešams. “Cilvēkam pašam, kā mīl teikt mūsu politiķi, kādreiz jāuzņemas atbildība par saviem vārdiem kaut vai spēlējoties, jo, kas ir atļauts citiem, tas nav atļauts ministram, valsts cilvēkam un, jo īpaši, šādas ministrijas, šādas partijas pārstāvim,” sacīja B.Zepa.

Jau vēstīts, ka Dienas eksperimenta laikā, kas veikts ar nolūku pārbaudīt laikraksta rīcībā esošo informāciju, ka O.Kastēna rīcība ne vienmēr sakrīt ar paša partijas aktīvi uzsvērtajām ģimenes vērtībām, starp žurnālisti un ministru norisinājās ne vien romantiska sarakste, bet arī trīs tikšanās. O.Kastēns, kurš ir precējies divu bērnu tēvs, kopā ar žurnālisti apmeklēja publiskas vietas, izteica seksuāla satura piezīmes, kā arī pieskārās intīmām zonām. Pats O.Kastēns apgalvo, ka jau no paša sākuma zinājis, ka tiekas ar Dienas žurnālisti un apzināti iesaistījies "spēlē", lai pārbaudītu, cik tālu iet žurnālisti.

(papildināta ar 8. un 9. rindkopu - Jāņa Dombura viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VEL

LASI VĒL UN NOKLAUSIES AUDIO INTERVIJU AR KASTĒNU

Kastēns ielaižas sakaros ar jaunu meiteni. Skaidro, ka tikai spēlējies.



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas