Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - LTV7 pārtrauks analogo apraidi

Latvijas Televīzijas (LTV) vadība nolēmusi nākamajā gadā pārtraukt LTV 7. kanāla translāciju analogajā apraidē, un tas nozīmē, ka lielai daļai iedzīvotāju šis televīzijas kanāls vairs nebūs pieejams.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots aģentūrai BNS pastāstīja, ka nolemts no 1. janvāra slēgt līgumu ar elektronisko pakalpojumu sniedzēju Lattelecom par LTV7 apraides nodrošināšanu ciparu tīklā. Janvāris un februāris būs pārejas periods, bet no 1. marta kanālu varēs uztvert tikai digitālajā apraidē.

Lēmumam pāriet uz digitālo apraidi ir divi iemesli, un pirmais no tiem ir taupība, jo starpība starp samaksu par digitālo un analogo apraidi ir 300 000 latu gadā. Otrs iemesls ir Eiropas Savienības prasība jau no 2012. gada pilnībā pāriet uz digitālo televīziju, un "tad nu mēs nolēmām to darīt jau laicīgi".

Uz jautājumu, vai LTV vadību neuztrauc tas, ka līdz ar šīm izmaiņām lielai daļai iedzīvotāju LTV7 vairs nebūs pieejams, Kots uzsvēra, ka visiem iedzīvotājiem arī turpmāk būs pieejams LTV 1 kanāls kā galvenais informācijas nesējs. Taču viņš piekrita, ka valstij un pašvaldībām būtu jādomā, kā palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri ciparu televīziju atļauties nevarēs.

LTV ģenerāldirektors arī uzsvēra, ka līdz ar pāreju uz digitālo apraidi LTV7 paveras plašākas attīstības iespējas, jo būs iespējams raidīt visu diennakti, bet valodas izvēle ļaus raidīt filmas oriģinālvalodā, tā dodot skatītājiem iespēju nostiprināt svešvalodu zināšanas.

“Lielajās pilsētās televīziju skatās pārsvarā pa kabeļiem un satelītiem, tiem LTV7 paliek. Maznodrošināto jautājumu mēs risinām, bet nevaram apturēt procesu tehnoloģiju attīstībā,” portālam Diena.lv komentēja Nacionālā radio un televīzijas padomes priekšsēža vietniece Dace Buceniece.

Pēc NRTP datiem apraides izmaiņas skartu līdz 150 000 mājsaimniecību, kas vairs nevarēs uztvert LTV7 kanālu.

Darba grupa šobrīd apsver iespējamos risinājumus. D.Buceniece minēja, ka kāds varētu subsidēt dekoderu iegādi, ko gan valsts nevarot darīt tiešā veidā. Ir ierosinājums no Lattelecom, kas piedāvā cilvēkiem nomāt dekoderus par 50 un 60 santīmiem mēnesī.

Viņa uzsvēra, ka sabiedriskās televīzijas kanālam ir jābūt pieejamiem visiem iedzīvotājiem.

D.Buceniece atgādināja, ka 2002.gadā Latvijas radio sāka raidīt tikai FM diapozonā, lai arī daļai cilvēku bija radio aparāti, kas uztvēra vien vidējos viļņus. Cilvēkiem nācies vien pašiem pirkt. Bet situācijas būšot dažādas – dažiem vajadzēs dekoderu, citiem vien antenu.

“Šobrīd nav nekāda revolūcija vienkārši notiek pāreja uz citu tehnoloģiju,” uzsvēra NRTP pārstāve.

LTV7 ir viens no diviem Latvijas Televīzijas kanāliem, un tas specializējas sporta pārraidēs, demonstrē raidījumus jauniešiem un arī programmas krievu valodā. Mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" apkopotie dati liecina, ka septembrī LTV7 bija piektais visvairāk skatītais kanāls Latvijā ar 4,7% no kopējā TV skatīšanās laika.

Patlaban Lattelecom, kas realizē pāreju no analogās uz digitālo TV apraidi, Virszemes TV nodrošina 70 kilometru rādiusā ap Rīgu, iekļaujot arī Jelgavu, Tukumu, Bausku, Saulkrastus un Dobeli. Digitālā formātā tiek pārraidīti tie paši kanāli, kas līdz šim pieejami analogā formātā - LTV 1, LTV7, LNT ,TV5 un TV3. Līdz šī gada nogalei minētie kanāli būs ciparu formātā visā Latvijā, informē Lattelecom.

(pievienota pēdējā rindkopa)

Top komentāri

zerga
z
Kots rūpējas par LR iedzīvotāju angļu valodas zināšanām? He he he he...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas