Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - TP popularitāte nokrīt rekordzemu

Tālāk vairs nav kur iet. Tā Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis vērtē Tautas partijas (TP) popularitāti oktobrī, kas nokritusi līdz 2,9%. Partijai, kuras reitingi tās izveidošanas brīdī pirms desmit gadiem sasniedza pat 25%, šis ir visu laiku zemākais popularitātes rādītājs. Vienlaikus aizvien lielāks aptaujāto skaits pauž gatavību balsot par Saskaņas centru (SC) — oktobrī tie jau bijuši 12,9% potenciālo vēlētāju.

Bez SC no šobrīd parlamentā pārstāvētajām partijām tur atkārtoti iekļūt vēl varētu Zaļo un Zemnieku savienība (6,0%) un Jaunais laiks (5,1%), liecina Latvijas faktu aptauja. TP popularitātes lejupslīde turpinās jau vairākus mēnešus. Augustā to atbalstīja 4,5%, bet septembrī vairs tikai 4% aptaujāto. A.Freimanis kā vienu no galvenajiem lielākās koalīcijas partijas nepopularitātes cēloņiem min to, ka laikā kopš premjera Aigara Kalvīša demisijas pērnā gada beigās TP aizvien mazāk nosaka dienas kārtību. "Viņi savā publicitātē un izpausmēs palikuši vājāki," uzskata sociologs. Pēc oktobra reitingu tabulas vēl esot pāragri spriest par to, kā partiju ietekmējusi jaunā līdera Mareka Segliņa nonākšana TP vadībā. Otra zīmīga tendence, kas vērojama oktobra aptaujā, ir tā dēvēto kreiso partiju popularitātes palielināšanās. Jau minētā SC reitings mēneša laikā audzis par 2%. No 3,1% septembrī līdz 4,1% oktobrī popularitātes kāpumu piedzīvojusi PCTVL. Viena no oktobra reitingu lielākajām veiksminiecēm ir LSDSP, par kuru būtu gatavi balsot 2,8% (septembrī — 0,7%). "Tā ir sabiedrības atbilde uz krīzi, tā skatās uz kreisajiem kā partijām, kas daudz vairāk asociējas ar vienlīdzību," pieļauj A.Freimanis. Par premjera Ivara Godmaņa vadīto LPP/LC oktobrī bija gatavi balsot 4,5% vēlētāju, par TB/LNNK — 3,1%, San­dras Kalnietes vadīto Pilsonisko savienību atbalstīja 3,4%, bet partiju Sabiedrība citai politikai — 3,0%. Sociologs A.Freimanis uzsver, ka šobrīd ir dziļš starpvēlēšanu posms – līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām ir divi gadi. Tādēļ esot pāragri izdarīt kādus secinājumus. Taču viens esot skaidrs — Latvijā partiju elektorāts nav lojāls, un vienīgais izņēmums ir SC.

(papildināta ar ekspertu vērtējumiem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Partiju reitingu tabulas

VĒRTĒ EKSPERTI

Jānis Ikstens, politologs

Es pieņemu, ka tā ir sava veida zīme, kurai es vēl nesteigtos piekrist, jo mēs runājam par vienu mērījumu un nezinām, vai tā ir ilgstoša tendence. Kritums Tautas partijai divu mēnešu laikā ir par 1,1 procenta punktu. Šī svārstība ir statistiskās kļūdas ietvaros. Drīzāk jāskatās uz tendenci gada un pusgada laikā. Tautas partijai gada sākumā bija 6%-7% atbalsta, kas tagad kritusi zemāk. Mums tas šķiet briesmīgi, bet, ja vienai no lielākajām koalīcijas partijām vispār ir tikai 6%, tas pat nav smieklīgi, tas ir traģiski. Bet vispopulārākajai partijai – 12%. Mēs runājam par mazpopulāru partiju savstarpēju rēķinu kārtošanu. Mēs nerunājam, ka vienai ir 43%, bet otrai 39%. Drīzāk būtu jāvaicā, kāpēc daudzi nepiedalītos Saeimas vēlēšanās.

Tas ir absolūti mazsvarīgs jautājums, kas jārisina Tautas partijas iekšienē.


Ilga Kreituse, politoloģe

Tas ir brīdinājuma signāls laicīgi sākt darboties, jo, ja šobrīd nokavēs startu, lai mainītu reitingus, tad var nepiepildīties vairāki partiju biznesa projekti pašvaldībās. Jo pašvaldības nav politiskā cīņa, tie ir biznesa projekti, kur Eiropas Savienības fondu nauda ir apgūstama elementārāk, vienkāršāk.
Tautas partijas lejupslīde apbsolūti nepārsteidz, jo kopš viņi nestrādā kopā ar Jurģi Liepnieku, viņiem ir ļoti neveiksmīgs PR tēla veidotājs, jo tādas izdarības kā kāpšana Everestā u.tml.  ir cilvēkiem tuvākas  nekā pragmatiskie darbi. Otra lieta, budžeta veidošanas gaita. Lielā mērā TP likteni noteiks tas, kas veidos partijas tēlu. Ja turpināsies ierēkšana kā Zalānam, mistiska kalnā kāpšana, pārguršana budžeta veidošanas laikā un uzturēšanās ārzemēs kopā ar savām sekretārēm u.tml, ja turpināsies šāds vizuālais tēls un iespaida radīšana, ka nekas nenotiek, kamēr bargais tēvs no Mākoņiem nav pirkstu pakratījis, TP celties būs ļoti grūti.

Faktiski izskatās, ka viņi šobrīd iet partijas Latvijas ceļš ceļu.

Saskaņas centrs ir sasniedzis savu apogeju, taču viņu griestus nosaka viens rādītājs – Alfrēds Rubiks. Ja Saskaņas centrs nebūtu paņēmis Alfrēdu Rubiku kā numur viens eiroparlamenta vēlēšanās, kas notiks vienlaicīgi ar pašvaldību vēlēšanām, līdz ar to tās saies kopā, tad šai partijai reitingi varētu vēl kāpt.

Kārlis Streips, žurnālists

Pāragri spriest, kā Tautas partijai veiksies pašvaldību vēlēšanās, jo aptaujā izteikušies tikai puse vēlētāju, otra puse vēl neko nezina. Otra lieta, pašvaldību vēlēšanās cilvēki balso atšķirīgi nekā Saeimas vēlēšanās. Tur cilvēki vairāk domā par saimnieciskām lietām, kā arī par vietējām partijām pagastos. Tautas partijas katastrofālā nepopulāritāte var atsaukties Rīgas domes vēlēšanās, taču arī ne tad, ja Tautas partija atradīs populārus rīdziniekus, kas sevi ir pierādījuši.
Reitingi labākajā gadījumā ir horoskopiski, īpaši, ja ir tik liels neatbildētāju skaits. Man šķiet, kad pienāks laiks domāt par valsts nākotni, tad diez vai Saskaņas centra popularitāte turpināsies. Bet tas vairāk attiecas uz Saeimu, ne pašvaldībām.
Ir interesanti paskatīties, par cik popularitātā noslīdējušas partijas, bet nāks vēlēšanas un sāksies milzīgā reklāma, un reitingiem nebūs nekādas nozīmes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas