Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Zaļās enerģijas tarifus samazinās par trešdaļu, izskatīs valdībā

Ekonomikas ministrija sagatavojusi grozījumus par pārāk dāsnu atbalstu asi kritizētajos atjaunojamo resursu noteikumos, kas paredz vidēji par trešdaļu samazināt iepirkuma tarifu vēja, mazo HES un biogāzes stacijās ražotajai enerģijai. Papildus tam EM grozījumos ieviesusi arī stingrāku kontroles mehānismu potenciālo zaļās enerģijas staciju īpašniekiem, lai nodrošinātu, ka obligātā iepirkuma kvotas par paaugstināto tarifu saņem īstie enerģijas ražotāji, un lai ar kvotām nespekulētu.

Tiesa, arī samazinātā cena ekspertu vērtējumā ir augstāka nekā vidēji Eiropā un atbalsts arvien uzskatāms par ļoti dāsnu.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) noteikumus gatavs virzīt izskatīšanai valdībā rīt. Pēc A.Kampara teiktā, koalīcija vienojusies, ka grozījumus var izskatīt valdībā, lai arī ZZS iebildusi pret vēja enerģijai noteikto tarifu. Lēmuma pieņemšana par grozījumiem atstāta valdības ministru ziņā. "Es būtu gatavs noteikumus vispār atcelt, bet koalīcijā šādam risinājumam atbalsta nav," teica A.Kampars.

Kā preses konferencē uzsvēra ministrs, jaunie samazinātie tarifi esot kompromisa risinājums, lai zaļās enerģijas ražotājiem bizness būtu rentabls un lai no otras puses būtiski nepalielinātos Latvenergo elektroenerģijas tarifs visiem patērētājiem. A.Kampars arī uzsvēra, ka atbilstoši grozītajiem noteikumiem strīdīgās biogāzes kvotas  varēs saņemt visi tie pretendenti, tai skaitā zemnieki, kuri tās neieguva, jo visas kvotas izsmēla ar Liepājas uzņēmēju Andri Griģi saistīti uzņēmumi. Kvotu tagad ir vairāk, jo samazināta zaļās enerģijas cena, turklāt kvotas par labu biogāzei pārdalītas arī uz biomasas un vēja enerģijas rēķina.

Pēc EM aprēķiniem, ja visas atjaunojamo resursu kvotas tiks realizētas, Latvenergo tarifs zaļās enerģijas atbalsta dēļ ap 2011.gadu varētu pieaugt par 30%. Pašreiz Latvenergo tarifs patērētājiem ir 7,34 santīmi par kilovatstundu (kWh). Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem no vēja stacijām ar jaudu līdz 0,25 MW elektroenerģijas jaunais tarifs būs 11,74 –12,87 santīmi par kWh, iepriekš bija 13,09 – 14,36. No biogāzes stacijām, kurām ir vislielākais tarifa kritums, saskaņā ar šiem grozījumiem iepirks par 12,96 – 15,23 santīmiem par kWh (iepriekš bija 18,62 – 21,8 santīmi).

Diskusija par pārāk dāsnu atbalstu sākās marta beigās, kad atklājās, ka ekspertu skatījumā pārspīlēti augsts atbalsta tarifs noteikts vēja, mazo HES un biogāzes enerģijai, turklāt visas biogāzes kvotas bija tikušas 12 tieši un netieši ar A.Griģi saistītām firmām. Kritizētos noteikumus pieņēma vienā no pēdējām Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības sēdēm.

(papildināta 1. un 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Pārspīlēts atbalsts

Zaļajā enerģijā arī JL pēdas

Naudas dzirnavas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas