Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Zatlers apmeklēs olimpisko spēļu atklāšanu

Valsts prezidents Valdis Zatlers apmeklēs Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju. V.Zatlers paskaidro, ka "olimpiskās spēles vienos tautas". Pēc prezidenta domām, tā esot miermīlīga sacensība un šo ideju nevajag aptraipīt, ziņo aģentūra LETA.

V.Zatlers otrdien gada preses konferencē atbildot uz jautājumu, vai viņš dosies uz Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, norādīja, ka viņa viedoklis gada laikā nav mainījies. Atgādinām, ka pirms gada savā pirmajā preses konferencē pēc ievēlēšanas amatā viņš, atbildot uz žurnālistu jautājumu par Latvijas un Ķīnas attiecībām, atbildēja: Mēs esam par vienotu Ķīnu.

Premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) ir līdzīga pozīcija kā prezidentam, tomēr viņš pagaidām nevarot dot skaidru atbildi par savu došanos uz olimpiskajām spēlēm, jo nezina, vai uz spēļu brīdi to ļaus darba kārtība.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) norāda, ka V.Zatlera lēmums doties uz Pekinu lielākoties ir atbilde Latvijas Olimpiskās komitejas aicinājumam atbalstīt Latvijas sportistus, viņa viedokli Dienai darīja zināmu preses sekretāre Una Pušpūra. M.Riekstiņš arī norāda, ka kopš pavasara notikumiem Ķīnas valdība spērusi soļus konflikta risināšanā, veidojot dialogu ar Dalailamu. Pavasarī Ķīnas varas iestādes vardarbīgi apspieda nemierus Tibetā.

Ārlietu ministrs gan uzsver, ka “Latvija neatkāpjas no savas pozīcijas par to, ka ir nepieciešamas sarunas par Tibetas kultūras un reliģisko autonomiju”.

Biedrība Latvija Tibetai sagatavojusi atklātu vēstuli Zatleram, kurā prezidents tiek lūgts nepieņemt Latvijas Olimpiskās komitejas uzaicinājumu piedalīties olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Pekinā. Jūnija beigās vēstule tikai publicēta internetā, un to ir parakstījuši vairāk nekā 240 cilvēku. Ceturtdien biedrība to iesniegs Prezidenta kancelejā. Biedrība cer saņemt prezidenta atbildi uz šo vēstuli, kurā būtu pausts prezidenta viedoklis par olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas apmeklēšanas nepieciešamību.

Es prezidenta vietā “labāk izlaistu šo pasākumu”, Dienai prezidenta lēmumu vērtēja ārpolitikas eksperts Pēteris Viņķelis. Viņš uzskata, ka ka “pasaules līderu klātbūtne olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā ļautu Ķīnas valdībai apgalvot, ka viņi akceptē Pekinas politiku, tai skaitā cilvēktiesību jomā”.

Savu dalību Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā apstiprinājuši vairāki citi valstu prezidenti, piemēram, ASV prezidents Džordžs Bušs un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Taču P.Viņķelis norāda, ka mūsu amatpersonām būtu jāvadās pēc Latvijas iekšpolitiskās situācijas, īpaši ņemot vērā to, ka “mēs paši bijām pakļauti okupācijai”.

Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš norādīja, ka neredz iemeslu, kādēļ prezidentam pašlaik, kad arī pārējās valstis pieņēmušas līdzīgu lēmumu, nevajadzētu doties uz Pekinu, ziņo LETA.

"Mēs būtu morāla saucēja balss tuksnesī," pretēja lēmuma pieņemšanu vērtēja eksperts, gan norādot, ka šajā jautājumā ir nepieciešams ņemt vērā sabiedrisko domu un nepieciešams aizrādīt Ķīnai par pārkāpumiem.


(papildināts ar Ata Lejiņa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI


Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas un slēgšanas ceremoniju 8.augustā apmeklēs 14 valstu pārstāvji. VIDEO

dff

EP priekšsēdētājs olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju neapmeklēs.

sdsd

Saeima aprīlī noraidīja deklarāciju par Tibetu.

sdf

Tibetas vēsture un attiecības ar Ķīnu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas