Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - ZM: kursi Spānijā izmaksāja lētāk nekā līdzīgi Latvijā

Zemkopības ministrijas (ZM) vadība neplāno sodīt par grāmatvedības kursu apmeklēšanu Spānijā organizēšanu atbildīgos darbiniekus, bet gan tikai norāda, ka turpmāk rūpīgi jāizvērtē nepieciešamība dodies uz kursiem ārzemēs. Iekšējā izmeklēšanā secināts, ka braukšana "nav bijusi finansiāli nelietderīga". Vēl vairāk – šis mācību seminārs Vidusjūras valstī maksājis lētāk nekā līdzīgi tepat Latvijā.

Piecu dienu semināru ar nosaukumu Latvijas grāmatvedības standartu pielietojums gada pārskata sastādīšanā un Psiholoģiskais kontakts – veids, kā vadīt un uzturēt attiecības ar darbiniekiem pērn novembrī apmeklēja pieci ZM struktūrvienības Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sanitārās robežinspekcijas darbinieki. To, veicot revīziju ZM, konstatēja Valsts kontrole, pēc kuras paziņojumiem ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) ierosināja iekšējo izmeklēšanu. Nu tā ir noslēgusies un konstatēs, ka pārkāpumu nav.

Dienai stāsta ZM preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece, mācību centra Vērtspapīri rīkoto kursu izmaksas Spānijā vienam darbiniekam, ieskaitot biļetes, viesnīcu, dienas naudu veidoja 753,3 latus jeb 23,5 latus par vienu semināra stundu. Savukārt Latvijā, piemēram, Latvijas Zvērināto revidentu izglītības centrā grāmatvedības kursu maksa tādās tēmās, kā noma, uzkrājumi, finanšu pārskatu analīze svārstās no 21,6 līdz 35,40 latiem stundā, bet SIA Pricewaterhouse Coopers kursus Naudas plūsmas pārskats un tā sagatavošana piedāvā par 26 latiem stundā. Turklāt ZM Latvijā neatrada piedāvājums par vairāku standartu izskatīšanu vienotā semināru kompleksā.

Vienīgā izmaiņa tiks veiktas no PVD vadība puses, kas turpmāk nepieļaus robežinspekcijas un citu struktūrvienību nesankcionētu rīcību. ZM augstākā vadība šajā situācijā iesaka rūpīgāk izvērtēt PVD katru kursu nepieciešamību un lietderību.

Cita starpā iekšējās izmeklēšanas dokumentos norādīts, ka kursi Spānijā devuši pozitīvu rezultātu, proti, PVD pagājušā gada finanšu pārskata kvalitāte salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir uzlabojusies, rakstīts finanšu kontroles un pārskatu nodaļas ziņojumā par dienesta pārbaudi PVD.

Mācību centra Vērtspapīri, kas rīkoja kursus, pārstāve Ņina Saļņikova salīdzinoši lētākās izmaksas skaidro ar "lielu grupu", kas apmeklēja semināru Barselonā. Kursi netika rīkoti tiki robežinspekcijai, bet arī privātuzņēmumu darbiniekiem, kā arī dažādās darba vietās strādājošajiem grāmatvežiem no Latvijas reģioniem. Lielam cilvēku skaitam aviokompānijas un viesnīcas dod atlaides, stāsta Ņ.Saļņikova.

Pēc Ņ.Saļņikovas teiktā var noprast, ka ZM nav vienīgā valsts iestāde, kas apmeklējusi kādus Vērtspapīru organizētos kursus, taču, kuras vēl to ir darījušas, viņa atsakās nosaukt.

Līdz šim līdzīgus kursus centrs rīkojis arī Londonā un Parīzē. Šādu braucienu ietvaros dalībniekiem tiek rīkotas arī ekskursijas, kas sastāda aptuveni 10% no visa brauciena laika. "Tas motivē darbinieku. Viņš būs apmierināts, ka būs gan mācības, gan atpūta," saka centra vadītāja, norādot, ka tādi semināri ir pasaules prakse. "Jūs nesaprotat, cik svarīgi ir reģionu grāmatvežiem, kas saņem mazu algu, šādi braucieni. Viņi paši nekad neaizbrauks!" stāsta Ņ.Saļņikova, atceroties, ka kāda sieviete no Latvijas reģiona viņai teikusi, ka pati viena pati uz ārzemēm nebūtu braukusi, jo nezina valodu un baidās, bet, kad viss noorganizēts, viņa jūtas droši.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba nevar "iedomāties, kā var mācības Spānija būt lētākas nekā Latvijā, īpaši Latvijas grāmatvedības standartā". Viņa norāda, ka noteikti jāizvērtē pēc būtības, kas ir apgūts. VK to varētu darīt šī gada finanšu revīzijas ietvaros, kas tiks sākta rudenī.


(pievienotas pēdējās četras rindkopas)





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZIŅOJUMS

Iepazīsties ar Zemkopības ministrijas dienesta pārbaudes rezultātiem!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas