Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Paredz lielāku cīņu par budžeta vietām augstskolās

Zemāka studiju maksa vai cerība studēt par valsts līdzekļiem, augstskola tuvāk mājām un lētāki sadzīves apstākļi — tie ir galvenie aspekti, kas varētu būt noteicošie lielai daļai vidusskolu beidzēju, izvēloties augstskolu, kur studēt. Dienas aptaujāto augstskolu vadītāji ir optimistiski un cer, ka jauno studentu skaits šogad, neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, būtiski nesamazināsies.

Drīzāk cirps izmaksas


Pērn 38% no tiem jauniešiem, kuri izvēlējās studēt valsts augstskolās, studēja par valsts budžeta līdzekļiem. Šogad budžeta finansēto studiju vietu skaits nav samazinājies, un augstskolu vadītāji prognozē, ka jauniešu interese par iespēju studēt par valsts naudu varētu palielināties un līdz ar to cīņa par vienu budžeta vietu varētu kļūt sīvāka. Tā kā valsts finansējumu augstskolām piešķir kalendārajam, nevis studiju gadam, pastāv bažas, cik liels būs budžeta vietu skaits augstskolās 2010.gadā. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāram Marekam Gruškevicam uz šo jautājumu patlaban atbildes nav, jo nav zināms nākamā gada valsts budžeta finansējums augstākajai izglītībai. Viņš uzsver, ka, samazinoties finansējumam, visdrīzāk tiks samazinātas vienas valsts budžeta finansētās studiju vietas izmaksas, nevis to skaits. "Pat tad, ja būs izšķiršanās par budžeta vietu skaita samazināšanu, tas attieksies tikai uz jauno studiju gadu un tikai uz nākamajiem pirmkursniekiem, šī studiju gada vidū studentus tādi nepatīkami pārsteigumi nevarētu sagaidīt," sola IZM Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis. Budžeta finansējuma samazinājums pirmām kārtām varētu skart tās studiju programmas, kas nav valsts prioritāte, piemēram, humanitārās un sociālās zinātnes, kur gan pēdējos gados tieši vērojams lielākais jauniešu pieplūdums.

Dienas aptaujātie valsts augstskolu vadītāji kā galveno argumentu studentu piesaistīšanai un noturēšanai min pietiekami lielo valsts finansēto studiju vietu skaitu, vidēji par 150— 200 latiem gadā samazināto studiju maksu, kā arī dažādas stipendiju programmas un atlaižu sistēmas. Reģionālo augstskolu vadītāji prognozē, ka reģionu jaunieši, domājot par augstskolas izvēli, šogad vairāk nekā citus gadus varētu lemt par labu tuvākajai izglītības iestādei, jo reģionos studiju maksa ir vismaz par 100— 200 latiem zemāka nekā Rīgas augstskolās, ir pietiekami plašs programmu piedāvājums un studiju kvalitāte nav zemāka, tāpat sadzīve šeit ir lētāka nekā galvaspilsētā.

Augstskolas neapvienos

Ņemot vērā augstākajai izglītībai samazināto finansējumu, izskanējušas bažas par valsts finansēto augstskolu apvienošanu un līdzīgu studiju programmu sapludināšanu. M.Gruškevics apgalvo, ka šobrīd satraukumam nav pamata — augstskolas apvienot nav paredzēts, taču jautājums par līdzīgu studiju programmu finansēšanu par valsts naudu nopietni jāapsver, jo "nesaprotu, kāpēc Rīgas Stradiņa universitātei būtu jāmāca juristi, bet Latvijas Universitātei jāsagatavo ārsti." LU konceptuāli piekrīt šādai IZM nostājai, taču pagaidām nevienai no programmām, kas dublējas ar citām augstskolām, ar šādu argumentāciju finansējums nav samazināts. Programmas ar citām augstskolām nav apvienotas. "Par līdzīgu programmu apvienošanu varētu runāt Rīgā, kur līdzās viena otrai ir vairākas augstskolas, bet ne reģionos, kur ir būtiski piedāvāt plaša spektra izglītības programmas. Tam ir arī liela nozīme reģiona kopējā attīstībā," uzsver Liepājas Universitātes zinātņu prorektore Ieva Ozoliņa.

***

Studiju maksa (pamatstudiju programmās)

Latvijas Universitāte Ls 1050—1300

Vidzemes Augstskola Ls 1150

Rīgas Stradiņa universitāte Ls 950—1705

Rīgas Tehniskā universitāte Ls 950—1950

LLU Ls 950—1800

Daugavpils Universitāte Ls 630—780

Liepājas Universitāte Ls 830—1230

RPIVA Ls 860—1050

Rēzeknes Augstskola Ls 700—900

Ventspils augstskola Ls 585—875

Avots: augstskolu mājaslapas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas