Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Partijas meklē Rīgā līderus, kas var spēkoties ar Šleseru

LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers ar savu pieteikumu pašvaldību vēlēšanās, pašpārliecināti apņemoties kļūt par Rīgas mēru, ir noteicis kampaņas toni. Lai līdzvērtīgi konkurētu vēlēšanās, vairākas partijas kandidātu saraksta galvgalī negaidīti iekļāvušas publiskajā retorikā spēcīgas un politikā pieredzējušas personības - Jaunā laika (JL) saraksta līderis būs bijušais Saeimas deputāts Edgars Jaunups, kurš tagad ir Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs, savukārt Tautas partijas (TP) listē startēs bijušais deputāts un ministrs Gundars Bērziņš, kurš, tāpat kā E.

Jaunups, jau bija paziņojis par aiziešanu no aktīvās politikas. TP priekšsēdis Mareks Segliņš informēja, ka otrdien no TP saraksta uz Rīgas domi piekritis startēt arī bijušais robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Gunārs Dāboliņš, kas nav TP biedrs.

Rīgas domes vēlēšanās Saskaņas centrs (SC) startēs ar apvienības vadītāju Nilu Ušakovu kā pirmo numuru, Pilsoniskās savienības mēra kandidāts būs Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis, Sabiedrības citai politikai - bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, TB/LNNK - tagadējais Rīgas mērs Jānis Birks. TP pirmais numurs būs nevis G.?Bērziņš, bet domes priekšsēža vietnieks Andris Ārgalis. Uz jautājumu, kurš pārstāvēs TP mēra kandidātu debatēs, M.Segliņš atbildēja: "Mēra kandidāts ir Andris Ārgalis. Par to nav šaubu." Uz domi neplānojot kandidēt TP vecbiedrs Edmunds Krastiņš.

"Vēlēšanas būs ļoti agresīvas, un visi akcenti būs uzlikti uz karu Rīgā. Andris Ārgalis ir saimnieks, bet šajā situācijā viņu var nepamanīt. Tautas partija vēlas būt pamanīta," Dienai atzina TP valdes loceklis Māris Kučinskis. Viņš agresīvas kampaņas pazīmes saskata ne tikai A.Šlesera paziņojumos, bet arī jau agrākajos TB/LNNK reklāmas klipos, kuros bija "uz ētikas robežas balansējoša konfrontācija". Tā bija vērsta pret politiskajiem konkurentiem no Saskaņas centra. Tiesa, uz ētikas robežas ir balansējuši arī G.Bērziņa izteikumi vairākās intervijās par Valsts prezidentu Valdi Zatleru, no kuriem partijas vadība ir norobežojusies, aizbildinoties, ka G.Bērziņš ir aizgājis no aktīvās politikas. G.Bērziņa viedokli Dienai uzzināt neizdevās, jo viņš jau ilgu laiku ar laikrakstu nerunā.

TP līderis Mareks Segliņš atzīst: "Gundara izteikumi ir dažādi vērtēti, bet neviens nav apšaubījis viņa kā ministra kompetenci un pieredzi politikā. Ja reiz esi bijis politikā, tad nav viegli aiziet. Ja ir vēlme izteikties par politiskajiem procesiem, tad labāk ir, ja cilvēks tieši tajā piedalās." TP priekšsēdis piekrīt, ka G.?Bērziņš ir "Aināram Šleseram līdzīgs tipāžs" ar ko arī var skaidrot viņa iekļaušanu sarakstā, lai TP varētu līdzvērtīgi konkurēt vēlēšanās. A.Šlesers joprojām neredz sev konkurentus. "Tautas partijas lielākā kļūda ir tā, ka tā nepierunāja Andri Šķēli kandidēt, kurš vienīgais varētu būt nopietns konkurents," uzskata A.Šlesers. Viņaprāt, G.Bērziņš ir augstas klases politiķis, bet neasociējas ar Rīgu, jo "viņš ir lauksaimnieks". G.Bērziņam Jēkabpils rajonā pieder liela zemnieku saimniecība, kuru tagad gan vada dzīvesbiedre Inta Bērziņa.

JL nominētais E.Jaunups atgriešanos politikā skaidro ar situāciju valstī, par ko JL kā premjera partija ir uzņēmies atbildību, un tāpēc cilvēkiem ar politisko pieredzi ir jāatgriežas aktīvākās pozīcijās. Viņš piekrīt, ka šī būs agresīva kampaņa, taču vairāk politiskās retorikas nozīmē. Taču jaunās nianses politiskajā sacensībā E.Jaunupu nebiedē, jo, viņaprāt, vēlētāji daudz atbildīgāk izvērtēšot katru piedāvājumu, līdzīgi kā veikalā rūpīgāk apdomājot katru pirkumu.

Šie pieteikumi Rīgas domes vēlēšanās varētu mazināt SC līdera N.Ušakova, kā arī tagadējā mēra J.Birka iespējas būt pamanītiem, jo viņi publiskajās debatēs varētu pārstāvēt mierīgāku stilu. "Ja Nils Ušakovs ir spējis izturēt mani un strādāt ar mani kopā, tad viņš varētu būt ne tikai Rīgas, bet arī Ņujorkas mērs," tā par savu kolēģi sacīja SC viens no līderiem Jānis Urbanovičs. Viņaprāt, "sišanās par Rīgas atslēgām būs ne pa jokam un uz politiskās skatuves būs visai atraktīvi personāži".

J.Birks pretēji TB/LNNK reklāmu radītajam iespaidam sola, ka apvienības kampaņa būs pozitīva, klips pret SC esot bijusi tikai atbildes reakcija uz to, ka SC kariķējis tēvzemiešu reklāmas pirms Ziemassvētkiem, kur bija aicinājums atbalstīt savējos. J.Birks arī ir pārliecināts, ka A.Šlesers nebūs Rīgas mērs, jo netic, ka LPP/LC var uzvarēt domes vēlēšanās vai iegūt 31 balsi, kas ir vairākums. Tādējādi esot maz ticams, ka kāds politiskais spēks, kas vēlēšanās iegūs vairāk balsu, būs ar mieru mēra amatu atdot LPP/LC. Šī partija tagad ir opozīcijā valdošajai koalīcijai, un tāpēc diez vai tā varēšot vienoties par atbalstu A.Šleseram kā mēram ar tagadējām valdības partijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Šlesers izstaigā tirgu, prezentēs programmu


Līdaka varētu būt ZZS saraksta līderis Rīgā, bet — ne mēra kandidāts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas