Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Kūleniski zemē krīt

Senajiem grieķiem bija jēdziens hybris — izaicinoša lepnība, kuram seko dievu sods. Zīmīgā datumā — 1.aprīlī — no "aktīvās politikas" taisās aiziet bijušais Ministru prezidents un Tautas partijas priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, kurš vairāk nekā jebkurš cits politiķis atjaunotās Latvijas vēsturē savā politiskajā darbībā iemiesoja hybris un parādīja, kāpēc čigāniem vārdi "kaut tu lepns kļūtu" ir lāsts, nevis laba vēlējums.

Kalvītis savā 2006.gada Jaungada runā deva nosaukumu veselam Latvijas vēstures posmam, tomēr nav pagājusi pat puse no septiņiem treknajiem gadiem, kurus viņš toreiz mums lepni pravietoja, bet mēs jau piedzīvojam to, ko Ēģiptes faraons esot nosapņojis pirms vairāk nekā trīstūkstoš gadiem: "Kaulainās neglītās govis aprija iepriekšējās treknās govis." (Pirmā Mozus grāmata 41:20)

Pēc 9.Saeimas vēlēšanām Kalvītis rīkojās tā, it kā viņa valdības koalīcija būtu saņēmusi mandātu nevis no vēlētājiem, bet no pašiem dieviem — un kļuva par pirmo Ministru prezidentu, kuru piespieda atkāpties sašutušās tautas demonstrācijas.

Tagad, pēc nedaudz vairāk nekā gada Saeimā, kuras darbs viņam acīmredzami interesēja stipri mazāk par medībām un hokeju, Kalvītis beidzot noliks mandātu. Tautas partijai, kura pēdējās vēlēšanās saņēma gandrīz 20% balsu, viņš mantojumā atstāj sīkpartijām raksturīgu 1,9% reitingu.

Veselīga pašpārliecība dod spēku cīnīties par saviem mērķiem, bet pašmērķīgs lepnums ir postošs gan pašam, gan citiem. Tāpēc visiem tiem, kuriem augsti valsts amati šķiet nevis aicinājums kalpot vēlētājiem, bet gan iespēja demonstrēt savu pārākumu pār viņiem, der atcerēties Aigara Kalvīša bēdīgo karjeru, kuru labi raksturo cita politiskā censoņa — Šekspīra Makbeta — vārdi pašam par sevi: "Man citu piešu nav kā godkārība,/Ar kuru dzīt uz priekšu savu gribu;/ Bet viņa pati sev pār galvu lec,/ Kamēr tā kūleniski zemē krīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas