Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

precizēta - Aptuveni desmitā daļa vidusskolēnu matemātikas eksāmenā ieguvuši viszemāko novērtējumu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
budzis
b
Principa visi lielie sengrieku filozofi bija ari pazistami matematiki. Ja izspiez visu udeni no filozofijas, paliek tada nozare kaa Matematiska logika :)
budzis
b
Nuja, mums vajag tadus ka Slakteris ar Kuiliiti...
budzis
b
Tas raditajs varetu atbilst realajam zinasanam!
a13
a
7, klasei ilgstošas prombūtnes laikā. Nācās palīdēt skolniecei, māc.gada beigās 2/3 gramatas bija izņemta...
klusais
k
Jums tāpat , es ar tulīt dodos aerodinamikas likumus pārbaudīt praksē.
K2
K
Labi, cien. draugi, bija interesanti ar jums patērzēt, bet gana " filozofēts" - jāķeras pie pelēkā darba. Priecīgu sestdienu!
K2
K
"..jā,viņi,kā fiziķi piestrādāja tikai uz pusslodzi pie šiem izgudrojumiem,bet sākuma konstrukcija bija būvēta no idejam/domām, tas ir pielietoja filosofiju." Vai, lūdzu, tomēr nevarētu mazliet precīzāk raksturot, kas tā tāda par "sākuma konstrukciju" ? Es, profesionālu iemeslu dēļ mazliet zinu tos pamatus, uz kuriem kvantu mehānika tika būvēta, bet kaut kā neesmu dzirdējis par šo "sākuma konstrukciju". Ja vien par filosofiju nesaucam jebkuru domu vai ideju - tad jau mēs visi būsim filosofi. Faktiski jau notiek otrādāk: nevis spožie filozofi svētā mierā izstrādā "stratēģisko māsterplānu" un tad necilie pelēkie dabaszinātnieki un matemātiķi metas to iemiesot, bet gan filosofi "post factum" mēģina iedabūt kaut kādos rāmjos tās nesaprotamās lietas, ko šie tur atklājuši. Īpaši tas attiecas uz kvantu mehāniku, jo tās pamatā ir dažas cilvēka ikdienas pieredzei pilnīgi nepieņemamamas lietas. Ja atceramies, ka pat Einšteins līdz pat mūža beigām atteicās dažus kvantu mehānikas postulātus pilnībā pieņemt ("God does not play dice!"). Pārceļot to visu daudz, daudz sīkākā - lokālā, Latvijas- mērogā, varam atkārotot "Klusā" jautājumu - ko mūsu vietējie filosofi dod mūsu sabiedrībai? Te nav runa par principu, es piekrītu, vajag saujiņu talantīgu cilvēku, kuri mums pa brīdim liek paskatīties uz apkārtējiem procesiem, lietām un mums pašiem no malas. Bet runa iet par kvantitāti: nav vajadzīga bezdarbnieku armija ar filosofa diplomiem kabatā. Latvijai daudz labāk būtu, ja šo cilvēku liela un talantīgākā daļa (nevis politkarjeristi) būtu izvēlējušies studēt eksaktās disciplīnas.
klusais
k
Piemēra pēc - kvantu mehānikas atklājumu pirmais grūdiens bija tas,ka nestrādāja klasiskie fizikas likumi ,tapēc nācās meklēt ,kas par lietu. Tātad fiziķi konstatēja,ka kaut kas nav tā kā vajag un paši arī meklēja ,kur vaina, tapēc ar filosofiju tur maz sakara, ja nu tik ,ka viņi atrada izskaidrojumu.
klusais
k
Jā par kvantu mehāniku tas bij interesanti kā vēsturiski tas attīstījās - tipiski jauniem atklājumiem , kur redzams kā mainoties fiziskiem procesu parametriem mainās visa procesu daba un nākas veidot jaunas teorijas. Es pat savā laikā gāju pie profesora Gunāra Ranķa papildus ārpus kursa klausīties kvantu fiziku, tas bija tiešām saistoši . Starp citu viņš ir tādu grāmatiņu sarakstījis - "Eksaktā zinātne kultūras vēsturē". Lūk kāds no viņa domu graudiem - "Zinātne ir apbrīnojami izmainījusi cilvēku dzīvi. Arī to intelektuāļu dzīvi, kuri negrib mēģināt zinātni izprast un saskata tajā tikai šauru praktisku darbošanos. Tieši abstraktā fundamentālā zinātne, iespiedusies dabas noslēpumos, deva jaunas iespējas humanitārai kultūrai, no kurām tagad neatsakās gandrīz neviens mākslinieks, mūziķis, dzejnieks: datoru grafiku, mūzikas ierakstus, elektronisko mūziku un neredzēti ērtus paņēmienus veidot un pavairot tekstus."
K2
K
Izlasīju pats savu iepriekšējo komentāru un atvainojos par stilu - mazliet pārāk agresīvs, negribēju "uzbraukt" cony. Laikam vaina tā, ka pazinu pārāk daudz cilvēku, kas padomju laikā mācījās filozofiju (protams, marksistiski ļeņinisko). Kaut arī starp viņiem bija daudzi gaiši cilvēki, baidos, ka vairākums bija vienkārši karjeristi,kuru dzīves sapnis bija tikt uz augšu, bīdot tolaik pareizās tukšās frāzes. Tajos laikos jau arī mācija, ka visa pamatā ir Marksa-Ļeņina mācība, un ja to zini, tad visus pārējos jautājumus vari viegli atrisināt. Tāpēc kopš tā laika man ir saglabājusies tāda kā alerģija pret pozu par filosofiju kā "visu zinātņu zinātni".
cony to K2
c
jā,viņi,kā fiziķi piestrādāja tikai uz pusslodzi pie šiem izgudrojumiem,bet sākuma konstrukcija bija būvēta no idejam/domām, tas ir pielietoja filosofiju.
klusais
k
Diezgan konkrēti .... Gribētu redzēt šodienas Latvijas filosofus un to konkrēto devumu sabiedrībai.
cony to zvirbulēns
c
Kau nekļuvu reliģiju atbalstītājs,bet vecmammas piespiestās katahisma grāmatiņas mācīšanās,manai domāšanai gan deva grūdienu,jo tur viss rakstītajs bija abstrakts un lidinājās kaut kur debesīs.Studiju laikā,filosofijas graudiņus vislabāk varēja iegūt starplekciju brīvās sarunās ar pasniedzējiem.Tā ir laime un vari sevi mīlēt,ka vari brīvi domāt un logiski spriest par jebko.
K2
K
"Pilnīgi piekrītu,jo filosofija ir jebkuras celtnes,jebkādas sistēmas,tehnologijas projektētāja,bet fizmati,inženieri,biologi politologi ir jau gatavu projektu izpildītāji..." Tiešām?! Paņemsim pāris 20.g.s svarīgākās teorijas, kas visvairāk ietekmē mūsdienu pasauli, piemēram, kvantu mehāniku. Bez tās nebūtu pilnīgi nekā no modernās elektronikas, datoriem, lāzeriem, līdz ar to arī no visām informāciju tehnoloģijām. Un tagad izstāstiet man, kurš filozofs to visu uzprojektēja! Lūdu konkrētus vārdus, nevis stāstus par to, ka Bors, Šredingers, Heizenbergs, Einšteins utt. savā dziļākajā būtībā bija filosofi, un tikai no ārienes izskatījās kā fiziķi.
klusais
k
Zini man savā laikā izkristalizējās tāda interesanta doma pēc pirmajiem 2 kursiem augstskolā , kur mums reāli tesa iekšā augstāko matemātiku un fiziku - apgūstot šos priekšmetus tajā līmenī tu arī savādāk, daudz filosofiskāk skaties uz procesiem, tai skaitā apkārtējā pasaulē. Ja tu pārzināji fizikas un matemātikas pamatus , tad daudzas specializētās lietas , pat ne tavā profilā bija vieglāk apgūstamas un saprotamas - no turienes arī mana tēze, ka principā visu pasaules dzīvi var izteikt ar matemātiskiem vienādojumiem, tikai to nevar pagaidām izdarīt , jo trūkst kapacitātes. Tas ir kā ar bezgalību , vai kaut vai citām civilizācijām - jo varbūtībā , ka mēs visumā esam vienīgās saprātīgās būtnes ir ļoti tuva nullei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas