Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rosina sākt kriminālvajāšanu pret "naudas atmazgātājiem", kuru dēļ valsts zaudējusi ap 2 milj. latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Valmieras rajona prokuratūrai ierosinājusi uzsākt kriminālvajāšanu pret sešām personām par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb "naudas atmazgāšanu" un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Kopumā grupējums, īstenojot noziedzīgās darbības, valsts budžetam radījis zaudējumus 2 425 425,29 latu apmērā.

Kā informē VID, grupējums laika posmā no 2007.gada janvāra līdz 2009.gada februārim veidoja noziedzīgu shēmu, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu šādā noziedzīgā veidā iegūtos finanšu līdzekļus.

Kriminālvajāšanu pret minētajām personām ierosināts uzsākt kriminālprocesā, kas sākts šā gada janvārī. Šo kriminālprocesu izdalīja no kādas citas lietas, kura tika uzsākta saistībā ar VID Finanšu policijas pārvaldes 2009.gada februārī pārtraukto noziedzīgā grupējuma darbību. Kopumā no minētās lietas izdalīti trīs kriminālprocesi, no kuriem divi - par divu reāli strādājošu uzņēmumu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju -, jau nodoti tiesai un atrodas iztiesāšanas stadijā.

VID atgādina, ka sadarbībā ar Igaunijas Nodokļu un muitas dienesta kolēģiem 2009.gada 19.februārī tika īstenots pasākumu kopums un apturēts noziedzīgs grupējums, kas nodarbojās ar "naudas atmazgāšanu" lielā apmērā. Grupējuma 2008.gada laikā legalizēto līdzekļu apjoms sasniedza vairāk nekā trīs miljonus latu, nodarot valsts budžetam gandrīz pusmiljona latu zaudējumus.

Kriminālvajāšanai nosūtītā procesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka organizatore bijusi kāda 1980.gadā dzimusi sieviete, kas iesaistīja citas personas, lai nodarbotos ar fiktīvas uzņēmējdarbības organizēšanu, proti, lai legalizētu naudas līdzekļus reāli strādājošiem uzņēmumiem. Šiem nolūkiem tika izveidoti starpnieku uzņēmumi, kuri faktiski nekādu saimniecisko darbību neveica, tikai formāli noformēja darījumus, lai būtu pamatojums saņemt samaksu par it kā sniegtajiem pakalpojumiem uz viņu kontiem. Vēlāk šie naudas līdzekļi tika pārskaitīti uz Igaunijā reģistrētu uzņēmumu norēķinu kontiem, kur tika veikta minēto līdzekļu valūtas konvertācijas no latiem uz eiro. Tālāk grupējuma dalībnieki no Igaunijā reģistrēto uzņēmumu amatpersonām konvertētos līdzekļus saņēma skaidrā naudā, ko nogādāja atpakaļ Latvijā.

Savukārt Latvijā grupējuma dalībnieki skaidro naudu nodeva atpakaļ "naudas atmazgāšanas" shēmas klientiem - reāli strādājošajiem uzņēmumiem. Īstenojot noziedzīgās darbības, tika samazināts reāli strādājošu uzņēmumu maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmērs, un šādā veidā reāli strādājošo uzņēmumu rīcībā nonāca brīvie naudas līdzekļi, kuri, galvenokārt, tika izmantoti aplokšņu algu izmaksai vai arī uzņēmumu amatpersonu privātām vajadzībām.

Grupējums par sniegtajiem "naudas atmazgāšanas" pakalpojumiem ieturēja atlīdzību 6–10% apmērā no darījumu vērtības.

Noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma pakalpojumus izmantoja 99 reāli strādājoši uzņēmumi, kuru galvenie saimnieciskās darbības virzieni ir celtniecība, metāllūžņu tirdzniecība un transporta pakalpojumi.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā par aizdomās turētām personām atzītas sešas personas. Trijām personām tika piemērots aizliegums izbraukt no valsts un divām no šīm personām tika noteikts arī papildus drošības līdzeklis - aizliegums tuvoties noteiktām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā arestēti naudas līdzekļi trīs uzņēmumu piederošajos norēķinu kontos 108 467,33 latu apmērā. Kriminālprocesa ietvaros arestēti arī divi nekustamie īpašumi Cēsīs un Kocēnu novadā, kā arī kādai personai piederošas kapitāldaļas trijos uzņēmumos.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, noskaidroti noziedzīgās shēmas organizatori un tajā iesaistītās personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas