Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Segliņš neizpratnē par Vīganta neiecelšanu tiesneša amatā

Saeima šodien Augstākās tiesas tiesneša amatā neapstiprināja Māri Vīgantu, kurš līdz ar to netiek atbrīvots no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata. Administratīvo tiesnešu biedrība uzskata, ka Saeimas lēmums ir atriebība M. Vīgantam un tas parāda, ka neviens tiesnesis Latvijā vairs nevar būt drošs par savu neatkarību.

Neizpratni par notikušo paudis tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP). Viņš norādīja, ka tiesneša virzīšanu uz Augstāko tiesu atbalstīja gan Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, gan Saeimas Juridiskā komisija, tādēļ viņam šāds balsojums nav izprotams. Ministrs nav informēts, vai Saeimas deputātu rīcībā ir kāda informācija, kas bijusi par iemeslu šādam balsojumam. M.Segliņš šo gadījumu pārrunās ar Tautas partijas frakcijas Saeimas deputātiem.

Iepriekš izskanējis, ka Vīgants bija viens no tiesnešiem, kurš pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Administratīvo tiesnešu biedrība uzskata, ka Saeimas lēmums pārkāpj tiesneša personiskās neatkarības principu. Tā norāda, ka balsojums bijis pretējs tiesnešu pašpārvaldes institūcijas – Tiesnešu  kvalifikācijas kolēģijas atzinumam, ka M. Vīgants ir profesionāli piemērots Augstākās tiesas tiesneša amatam, tāpat arī Augstākās tiesas priekšsēdētāja lēmumam virzīt M. Vīgantu par AT tiesnesi un Saeimas Juridiskās komisijas politiskajam atzinumam. "Saeimas lēmums ir atriebība tiesnesim Mārim Vīgantam par to, ka tiesu lietās tiesnesis ir ievērojis Latvijas Republikas Satversmes 83.pantā noteikto tiesneša padotību likumam un tiesībām. Saeimas lēmums pārkāpj tiesneša personiskās neatkarības principu. Pēc šāda Saeimas lēmuma neviens tiesnesis Latvijā nevar būt drošs, ka viņš netiks sodīts par to, ka, spriežot tiesu, ir ievērojis savu padotību vienīgi likumam un tiesībām," uzskata biedrība.

Saeimas kuluāros bija izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirms balsojuma neoficiāli uzrunāja vairākus frakciju deputātus, lai tie neatbalstītu Vīganta kandidatūru. Taču oficiāli aģentūrai LETA ZZS frakcijā paskaidroja, ka tās esot pilnīgas muļķības.

Balsojums par tiesnešu iecelšanu amatā ir aizklāts. Par Vīganta kandidatūru balsoja 26, pret - 43, bet atturējās 14 deputāti.

Pirms balsojuma Saeimā Vīganta kandidatūru bija atbalstījusi Saeimas Juridiskā komisija, un šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Saeima neapstiprina amatā tiesnesi.

Vairāki labējo partiju deputāti aģentūrai LETA atzina, ka balsojuši pret Vīganta iecelšanu amatā, iepazīstoties ar informāciju par tiesneša diametrāli pretējiem spriedumiem.

Kāds cits Juridiskās komisijas deputāts neoficiāli norādīja arī uz Vīganta "draudzīgajām attiecībām" ar bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK).


(papildināta ar otro rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas