Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Skudra: komandējumā nav izšķērdēta nauda

Papildinformācija ļauj beigt disciplinārlietu pret Gruškevicu. Dažas dienas pēc tam, kad premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) izdeva rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieku Māri Skudru par viņa vadītās iestādes nesniegtajām atbildēm uz iedzīvotāju iesniegumiem un pārtērētajiem budžeta līdzekļiem, Valsts civildienesta pārvalde (VCP) ir izbeigusi disciplinārlietu pret Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu (TP).

Lai arī abiem notikumiem nav tiešas saistības, ir iespaids par Aigara Kalvīša (TP) valdības laikā ieceltā VCP priekšnieka varbūtējiem centieniem grūtā brīdī meklēt atbalstu pie šīs partijas, attaisnojot tās biedru M.Gruškevicu. M.Skudra Dienai sacīja, ka "šādi apgalvojumi ir apmelojoši", jo viņš neesot saistīts ne ar vienu partiju. Disciplinārlieta izbeigta pēc iepazīšanās ar papildu materiāliem, kas nav bijuši pieejami izmeklēšanas laikā.

Sākumā redz pārkāpumus

Pēc tam kad atklātībā nonāca ziņa par Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra padomnieka Oskara Baloža un Eiropas lietu departamenta direktores Guntas Arājas komandējumu maijā uz Halifaksu Kanādā hokeja čempionāta laikā, premjers uzdeva izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) iesniegt paskaidrojumu par šī komandējuma lietderību.

T.Koķe informāciju par komandējumu uz Halifaksu tālākai izmeklēšanai iesniedza Valsts civildienesta pārvaldei.

Jūlija sākumā VCP ierosināja disciplinārlietu pret M.Gruškevicu. Lēmumā par tās ierosināšanu, ko bija sagatavojusi kontroles departamenta vadītāja Inga Juhņeviča, secināts, ka "sākotnējais un patiesais ministrijas amatpersonu komandējuma mērķis uz Halifaksu no 2. līdz 8.maijam ir bijusi iespēja, izmantojot valsts budžeta līdzekļus, apmeklēt pasaules hokeja čempionātu".

Turklāt nav lietderības pamata valsts sekretāra padomnieka O.Baloža komandējumam, jo viņš atbild nevis par izglītības politikas, bet gan par komunikāciju jautājumiem.

Komandējums pamatots

VCP šonedēļ ir izbeigusi disciplinārlietu pret M.Gruškevicu, konstatējot, ka viņš, organizējot amatpersonu komandējumu uz Kanādu hokeja čempionāta laikā, nav izdarījis disciplinārpārkāpumu. Lietas izmeklēšanas laikā nav gūts apstiprinājums pārbaudē izvirzītajam pieņēmumam, ka komandējuma sākotnējais mērķis ir bijusi iespēja, izmantojot valsts līdzekļus, apmeklēt pasaules čempionāta hokeja spēles. I.Juhņeviča Dienai ceturtdien sacīja, ka nav iepazinusies ar materiāliem, kas ir iesniegti pēc lietas ierosināšanas, līdz ar to nevar komentēt tās izbeigšanu.

VCP lēmumu par to 18.augustā ir parakstījis VCP priekšnieks disciplinārlietas izmeklētājs M.Skudra. Viņš Dienai stāstīja, ka dienesta pārbaudes laikā nav bijusi pieejama tā informācija, kas saņemta lietas izmeklēšanas gaitā. Sākotnējās aizdomas, ka komandējums bijis steigā plānots, neesot apstiprinājušās, jau janvārī G.Arāja iesniegusi informāciju par ministrijas starptautiskās sadarbības prioritātēm 2008.gadā, norādot arī uz nepieciešamību atjaunot sadarbību ar Kanādu izglītības un zinātnes jomā. VCP atzinumā minēts, ka M.Gruškevics atsaucies uz to, ka hokeja čempionāta norises vietā Jaunskotijā atrodas nozīmīgas Kanādas un Ziemeļamerikas izglītības iestādes. Valsts sekretārs bijis ieinteresēts komandējumā nosūtīt sev tieši pakļautu darbinieku, kurš bija viņa padomnieks O.Balodis, lai pēc vizītes viņš "personīgi varētu M.Gruškevicam atreferēt vizītē sasniegto". Iepriekš Dienai M.Gruškevics noliedza, ka komandējuma mērķis bijis hokeja čempionāta apmeklējums, un prognozēja, ka "taisnība uzvarēs".

Neoficiāli izskanējis, ka TP pārstāvji nav bijuši mierā ar A.Kalvīša atbalstītā M.Skudras vēršanos pret M.Gruškevicu un viņš varbūt respektējis TP gribu laikā, kad pret pašu ierosināta disciplinārlieta. Diena jau rakstīja, ka M.Skudra vadījis komisiju, kas pērn izmeklēja bijušā KNAB vadītāja Alekseja Loskutova disciplinārlietu, kura atbrīvošana no amata bija TP interesēs. M.Skudra baumas par saistību ar TP vērtē kā nepatiesas. Viņš neesot bijis nevienai partijai pietuvināts. M.Skudra norāda, ka VCP ir saņēmusi komandējuma atskaites, kas apstiprinot, ka ir notikušas reālas tikšanās izglītības iestādēs. Viņam neesot pamata domāt, ka būtu izšķērdēti valsts līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas