Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šogad daudz vairāk jauniešu gatavi studēt tikai budžeta grupā

Raugoties augstskolu populārāko programmu galvgalī, paveras teju tāds pats skats kā iepriekšējos gados — joprojām pārliecinošās līderpozīcijās ir sociālās zinātnes, savukārt pieteikumu skaits inženierzinātnēs ir līdzīgs kā pērn, liecina augstskolu apkopotā studiju pieteikumu statistika. Uzņemšana lielāko Latvijas augstskolu bakalaura programmās noslēgsies nākamajā nedēļā.

Arī šogad par Latvijas augstskolu populārāko programmu ir kļuvusi vadības zinātne. Latvijas Universitātē (LU) pieteikumu skaits šajā programmā jau pārsniedz tūkstoti, taču dažādas vadībzinību programmas piedāvā arī vairākas citas Latvijas augstskolas, kur arī tā ir viena no populārākajām.

Arī šogad ļoti populāra ir komunikācijas zinātnes programma — tā ir otrā pieprasītākā, rēķinot kopējo pieteikumu skaitu, turklāt visvairāk LU refelktantu tieši to norāda kā pirmo prioritāti.

Arī Rīgas tehniskajā universitātē (RTU) vislielākā interese ir par vienu no retajām augstskolas sociālo zinātņu programmām Uzņēmējdarbība un vadīšana, tomēr RTU rektors Ivars Knēts uzsver, ka stabilas ir arī inženierzinātņu pozīcijas — pieteikumu skaits šajās programmās esot apmēram pērnā gada līmenī.

Dažas programmas pat piedzīvojušas izrāvienu. Piemēram, otrā pieprasītākā programma augstskolā ir Telekomunikācijas, kas šogad pārspēs pērnā gada rezultātus. Salīdzinoši daudz pieteikumu esot arī datorzinātņu studijām, bet konkurss par iespēju augstskolā studēt ķīmiju pat palielinājies. Konkurss par iekļūšanu valsts budžeta finansētajās vietās dabaszinātņu programmās ir arī LU. Piemēram, uz iespēju budžeta grupā studēt bioloģiju LU jau tagad pretendē vairāk nekā seši cilvēki, savukārt ķīmiju — vairāk nekā pieci.

Augstskolu pārstāvji pieļauj, ka eksakto un dabaszinātņu studiju popularitāti nosaka arī matemātikas centralizētā eksāmena noteikšana par obligātu, šāds statuss tām šogad ir pirmo gadu.

Tiesa, piemēram, reģionālajās augstskolās Liepājas Universitātē un Daugavpils Universitātē konkursa par iespēju tikt budžeta grupā, piemēram, fizikas programmā, pagaidām nav.

Lai arī studijām piesakoties mazāk jauniešu nekā pērn, samazinājums neesot satraucošs.Tomēr, ja lielākoties valsts budžeta vietas augstskolām problēmu aizpildīt nebūšot, tad atvērts jautājums esot par maksas studiju vietām.

LU Studentu servisa direktors Jānis Saulītis stāsta, ka jaunieši šogad ir daudz motivētāki studēt tikai par valsts līdzekļiem, jo ir pieaudzis to pieteikumu skaits, kuros norādīta vēlme pretendēt tikai uz iekļūšanu budžeta grupā. Šogad tāda ir piektā daļa no visiem pieteikumiem, saka J.Saulītis. Vēl gan neesot izpētīts, vai šie reflektanti arī ir ļoti labi vai arī tādi, kuriem budžeta grupā iekļūt nav cerību, kas nozīmē, ka viņi, nepiekrītot studēt maksas grupā, varētu palikt bez iespējas iegūt augstāko izglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas