Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vīķe-Freiberga aicina atbildību prasīt no valdības, ne Saeimas

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka galvenā atbildība par valstī notiekošo ir valdībai, ne Saeimai, tāpēc pirmais, kas jāpieprasa ir "valdības pārkārtošana", ne Saeimas atlaišana. Intervijā laikrakstam Diena viņa norāda, ka tikai tad, ja parlaments nespēj izveidot jaunu darboties spējīgu valdību, prezidentam Saeima būtu jāatlaiž.

V. Vīķi-Freibergu mulsina pēdējie notikumi saistībā ar Saeimas atlaišanu. "Pirmie vainīgie jebkurā situācijā, kad tauta ir neapmierināta, pirmais mērķis, uz kuru tēmēt, un pirmās durvis, pie kurām klauvēt, būtu valdība. Doma, ka parlamentārieši, tātad likumdevējs, būtu īstie vainīgie, mani mazliet mulsina. Atklāti sakot, viņi nav tie, kas pieņem tos lēmumus, kas ir valdības kompetencē. Viņi apstiprina valdības sastāvu, budžetu, ir vienlīdz atbildīgi. Nobriedušā demokrātijā pirmais, kas tiktu prasīts, ir valdības vaina, ne parlamenta atlaišana," teic V. Vīķe-Freiberga. Viņa uzskata, ka par Saeimas atlaišanu var domāt tikai tādā situācijā, ja ir zināms, ka ar šo sastāvu nav iespējams veidot jaunu darboties spējīgu valdību. "Tāda, manuprāt, ir loģiska secība, kurai būtu jāiziet cauri, pirms nonāk prezidents pie galīgā secinājuma, ka ar šo sastāvu nav iespējams vairs veidot rīcībspējīgu valdību," uzsver bijusī Valsts prezidente.

Savukārt par Tautas partijas priekšlikumu veikt grozījumus Satversmē, lai Saeima pati varētu sevi atlaist, V. Vīķe-Freiberga saka: "Tas, godīgi sakot, izklausās mazliet dīvaini."


(pilnu žurnālistes Guntas Slogas interviju ar V. Vīķi-Freibergu lasiet laikrakstā "Diena"!)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas