Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Zatleru saviļņo atgriešanās Černobiļā

Valsts vizītes otrajā dienā Valsts prezidents apmeklēja Černobiļu, Budavaroviču ciemu, kurā 1986.gada maijā viņš kā viens no daudziem Latvijas militārajiem mediķiem piedalījās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos. „Šis ir īpašs apmeklējums. Pēc 22 gadiem es esmu vietā, ar kuru saistās daudz sāpīgu pārdzīvojumu. Varu teikt, ka tie divi mēneši, kurus pavadīju glābšanas darbos šajā 30 kilometru zonā, ir viena no skaudrākajām manas dzīves pieredzēm,” par Černobiļu saka Valsts prezidents.

Jāpiebilst, ka Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā Valsts prezidents kā medicīniskā dienesta virsnieks piedalījās pirmā Baltijas pulka sastāvā un avārijas seku vietā ieradās jau 10.maijā, divas dienas pēc iesaukšanas padomju armijā, 2 nedēļas pēc notikušās katastrofas.

Runājot par atomenerģijas izmantošanu šodien, Valsts prezidents norādīja, ka Černobiļā piedzīvotais liek vienmēr atcerēties, ka „šāda avārija savulaik bija iespējama cilvēka nolaidības vai pat bezatbildības dēļ un ka šī ir katastrofa, par kuras sekām ir jāmaksā ļoti, ļoti dārga cena un tā būs jāmaksā vēl ilgus, ilgus gadus”. Valsts prezidents uzsvēra, ka tieši tādēļ ir nepieciešams būvēt drošas atomelektrostacijas un, ja tās nav drošas, tās ir nepieciešams slēgt.

Černobiļas apmeklējuma laikā Valsts prezidents apmeklēja Radioaktīvo elementu uzglabāšanas kompleksu Vektor, atomreaktoru nr.4, kā arī, godinot visus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos bojā gājušos, nolika ziedus pie pieminekļa Tiem, kas glāba pasauli.

Pēcpusdienā Valsts prezidents Latvijas vēstniecībā Ukrainā tikās ar Latvijas uzņēmēju delegāciju, kas informēja Valsts prezidentu par Kijevas biznesa foruma rezultātiem.

Kijevas apmeklējuma noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Pečerska Lavru un tur esošās svētvietas. Vakarā Ļvovā Valsts prezidents tiksies ar Ļvovas apgabala gubernatoru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas