Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

De facto: iztirgo trūcīgo pārtikas pakas

Neraugoties uz krietni ierobežoto skaitu, Eiropas Komisijas gādātās bezmaksas pārtikas pakas kļuvušas par tirgošanās objektu, tā šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums „de facto”. Paku saņēmēji tās par niecīgu samaksu pārdod Rīgas centrāltirgus apkaimē. Arī raidījums „de facto” filmēšanas laikā atklāja vairākas paku uzpirkšanas vietas.

Pie Centrāltirgus zina norādīt vismaz uz divām vietām, kur pakas no saņēmējiem iepērk lielā  vairumā. Viena no tām – sabiedriskā tualete pie tirgus. Ja tualetē ienāk ar pārtikas paku rokās, tā vairs pat nav jāpiedāvā – kasiere bez vārdiem saprot, ka kāds atnesis paku pārdošanai. Pēc sarunas var spriest, ka uz šejieni ved labi iemīta taciņa no tuvējā paku izdales punkta Gaiziņa ielā. Otra norādītā vieta – kiosks zemnieku tirgū. Bet tur neizdevās vispār nevienu satikt.

Pakas šobrīd pērk par 50 santīmiem, bet kundze norāda, ka citur joprojām vēl iepērk par 80 santīmiem. Latu gan vairs nekur nedodot. Pakas reālā pašizmaksa ir daudzkārt lielāka - 3 ar pus latu. Īstais tirgošanas bums esot mēnešu pirmajās dienās, kad sāk dalīt kārtējā mēneša pakas. Pārējā laikā process pierimst.

Lauksaimnieku tirgū raidījumam „de facto” norāda, ka sieviete daļu no iegādātajām bezmaksas pakām izlieto, lai ar putru pabarotu palīgstrādniekus. Bet kasiere tualetē teicās - visas pakas pērkot vien savām vajadzībām. Tomēr tirgus apkaimē var dzirdēt stāstus, ka pārtikas pakas pēc tam ar jaunu uzcenojumu pārdod vēlreiz. Interesenti esot. Daži, piemēram, no trūcīgajiem domātās palīdzības vāra putras suņiem. Sanākot lēti un ilgākam laikam. Savukārt paku pārdevēji redzēti pa taisno steidzamies uz kādu šņabja tirgošanas vietu.

Zemkopības ministrijas Augkopības nodaļas vadītājas vietnieks Gints Melkins norāda – viņu atbildība ir, lai izdales process notiek atbilstoši normatīviem: „Tā ir katra trūcīgā izvēle, kā rīkoties ar saņemto paku. Mūsu pienākums bija piegādāt pakas, izdalīt, mēs nevaram uzņemties atbildību par to, kā viņi rīkojas. Tā ir katra paša izvēle.”

Un tai pašā laikā Sarkanajā  Krustā, lai nodrošinātu milzīgo pieprasījumu pēc pārtikas pakām, pirms pusotra mēneša izdeva rīkojumu izsniegt mazāku skaitu paku uz ģimenēm. Tā gan divu, gan četru cilvēku ģimene dabūja divas pakas, bet, piemēram, septiņu cilvēku ģimene – tikai četras.

Sarkanā Krusta prezidents Valdis Nagobads norāda – individuāla pieeja, lai pakas saņemtu tie, kuriem tās patiešām ir nepieciešamas, īsti nav iespējama: „Visā sociālajā palīdzībā jūs atradīsiet cilvēkus, kuriem pašvaldības piešķir pabalstu un viņš aiziet un notrallina pabalstu, nopērk šņabi un cigaretes. Tas ir morāles jautājums un sociālā dienesta spējas motivēt cilvēku un viņa ģimeni, izmantot sniegto atbalstu.” Ar šo nedēļu Sarkanais Krusts Rīgā ierobežojumus paku izsniegšanā atcēlis, jo reizē ar silto laiku pieprasījums sarucis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas