Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - RD koalīcijas kodols - TB/LNNK, JL un LPP/LC

Pēc nakts sarunām starp trim domes partijām - "Jaunais Laiks" (JL), "LPP/LC" un tēvzemiešiem - izveidots jauns koalīcijas kodols ar 25 balsīm no 30. Tēvzemiešiem jāuzņemas trūkstošo balsu piesaistīšana un arī jauna mēra kandidāta virzīšana. Neoficiāli _Dienai _zināms, ka 'nakts sarunās' JL izteicis vēlmi pēc jauna mēra un piedāvājis šim amatam virzīt bijušo 'jaunlaicēnu' Ivaru Gateru (TB/LNNK).

Šorīt sarunā ar Dienu S. Āboltiņa, kura sarunās pārstāvēja JL, informēja, ka 'nakts sarunās' panākto vienošanos no Tēvzmei un Brīvībai/LNNK (TB/LNNK) puses parakstīja tās priekšsēdētājs Roberts Zīle, bet no LPP/LC - Jānis Zaržeckis. Sarunās nolemts, ka iniciatīva virzīt mēra amatu paliks tēvzemiešiem. Ne par vicemēra, ne citiem amatiem nav runāts, taču nākamreiz tiks runāts par atbildības sfēru sadali. "Pamattemati bija tas, kādā veidā tiks nodrošināts darbs rīdzinieku interesēs," jautāta, kas tad spriests līdz pat trijiem naktī, atbildēja S. Āboltiņa.

Vienošanās teksts, kas ir Dienas rīcībā, liecina, ka "partijas apņemas atbalstīt TB/LNNK izvirzīto jauno Rīgas Domes priekšsēdētāja amata kandidātu un vienoties par atbildības sfērām". Dienas rīcībā esošā pastarpināta informācija no “nakts sarunām” liecina, ka JL vēlas, lai TB/LNNK deleģētu jaunu mēra kandidātu, nevis J. Birku. JL ir bijis gatavs atbalstīt savu bijušo partijas biedru, tagadējo tēvzemieti Ivaru Gateru, bet TB/LNNK nav pauduši skaidru attieksmi pret šo priekšlikumu.

S. Āboltiņa norādīja, ka TP uz sarunām netika aicināti, jo JL uzskata, ka šai partijai pastāv pārāk atškirīgs skatījums uz korupcijas jautājumiem un viņi ir "iniciatori tiesiskuma graušanai". Tomēr jautājums par kāda partnera piesaistīšanu jaunveidojamai koalīcijai domē ir jārisina TB/LNNK - to paredz naktī noslēgtā vienošanās. S. Āboltiņa sarunā ar Dienu izvairīgi komentēja, vai JL labpatiktu koalīcija ar Tautas partiju (TP) vai sociāldemokrātiem, tomēr vairākkārt atgādināja par TP pēdējā laika rīcību saistībā ar korupcijas jautājumiem.

Arī R. Zīle intervijā Latvijas Radio nenosauca, kurš spēks varētu pievienoties jaunveidojamai koalīcijai. Viņš neizslēdza, ka J. Birks arī turpmāk varētu būt domes priekšsēdētājs. "Man pašam šķiet, ka būtu jāpārdomā, vai vaina ir Jāņa Birka vadības stilā, vai citos iemeslos, kāpēc tiek veidota šāda parakstu vākšana, lai izteiktu neuzticību," norādīja R. Zīle, piemetinot, ka JL ir vēlme redzēt citu kandidātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:

Kalvītis: TP valde nav lēmusi par Rīgas domes koalīcijas atstāšanu

Par trešdien notikušo Rīgas Domē lasiet šeit!


DARĪJUMS


Vienošanās teksts, kurš tapis 'nakts sarunās', lasāms šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas