Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Ušakovs: nav normāli, ka bezbiļetnieks guļ uz zemes, bet pasažieris taranē kontrolierus

Pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) viņa kabinetā saistībā ar medijos izplatīto videomateriālu, kurā fiksēts kā pilsētas sabiedriskā transporta biļešu kontrolieri, iespējams, piekauj bezbiļetnieku, pasažieru pārvadātāja Rīgas satiksme (RS) vadība nespēja viest skaidrību par Lielajā piektdienā Raiņa bulvārī notikušo incidentu.

“Mums neradās tāda pārliecība, ka šeit viss būtu skaidrs, tāpēc RS kā uzņēmums vērsās valsts policijā, lai izvērtētu šo gadījumu pēc būtības,” žurnālistiem sacīja RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.


Zaudējis līdzsvaru

Rīgas pašvaldības policijas, kuras darbinieki notikuma vietā ieradās, kad sabiedriskā transporta pasažieris jau gulēja pie zemes un izrādīja “aktīvu pretošanos RS darbiniekiem”, priekšnieka vietnieks Juris Lūkass pastāstīja, ka policijai tika lūgta palīdzība vīrieti savaldīt. Tā viņu iesēdināja busiņā, pieņēma paskaidrojumu un nogādāja dzīvesvietā. “Pēc personas sniegtajiem paskaidrojumiem izriet, ka šī persona zaudēja līdzsvaru un pati nokrita,” skaidro J.Lūkass

Sīkākās detaļās par it kā notikušu uzbrukumu “zaķim” amatpersonas neieslīga, taču N.Ušakovs informēja, ka incidentā smagi varēja ciest arī kāds konduktors, kuram vīrietis, kurš filmēja notiekošo, pēcāk ar savu BMW markas automašīnu uztriecās virsū, “praktiski nostumjot viņu uz zemes”. RS kontroles dienesta priekšnieks Modris Jaunups žurnālistiem savā telefonā arī nodemonstrēja kāda kontroliera uzņemto videomateriālu par šo notikumu

“Nav normāli, ja pasažieris, pat ja viņš brauc bez biļetes, guļ uz zemes. No otras puses nav normāli, ka kontrolei mēģina pārbraukt ar mašīnu,” uzsvēra N.Ušakovs. Viņš solīja pastiprināt drošību pilsētas sabiedriskajā transportā, palielinot pašvaldības policistu skaitu biļešu kontroles reidos. Līdzās 2 esošajām policijas ekipāžām varētu izveidot divas līdz četras jaunas. Tāpat RS veiks kontroles darbinieku pāratestāciju, pirmām kārtām, pārbaudot tos darbiniekus par kuriem ir visvairāk sūdzību.


Sūdzības izsaka tikai "zaķi"

M.Jaunups stāsta, ka pērn par kontroles dienesta darbinieku rīcību RS saņēmsusi 443 sūdzības, no kurām 41 bijusi pamatota, daļēji pamatotas - 88, bet nepamatotas - 394. Sūdzības izteikuši tikai tie pasažieri, kas braukuši bez biļetes.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par kontrolieru agresivitāti, M.Jaunups skaidroja, ka viņu darbs ir ļoti nepateicīgs: “Visu dienu cilvēki saskārās ar stresa situācijām un, protams, ka šeit dažiem nostrādā cilvēciskais faktors. Mēs cīnāmies, lai pēc iespējas viņi spētu savaldīt savus nervus, bet viens otrs kontrolieris reizēm iziet no rāmjiem.”


Kontrolieris neapmierināts

Kontrolieris Roberts Akermanis, kurš uz preses brīfingu bija ieradies bez saskaņošanas ar priekšniecību, stāstīja, ka kontrolieriem bieži nākas ciest no agresīviem pasažieriem un viņi bieži tiek apmeloti. Tajā pat dienā, kad notika jau minētais starpgadījums Raiņa bulvārī, kādai biļešu kontrolierei Ķīpsalā tika iesperts ar kāju un viņu vēl piedevām apmētāja ar pudelēm.

“13.martā bija incidents Biķernieku mežā, kad kontrolierim draudēja ar ieroci. Pēc tam šīs personas uzrakstīja iesniegumu kontroles daļā, ka kontrolieri ir viņas piekāvuši, kaut gan kontrolieri viņiem pirkstu nebija pielikuši klāt. Tajā pašā laikā, ja es pazaudēšu dzīvību darba vietā, RS izmaksās maniem tuviniekiem tikai 240 latu kompensāciju,” klāstīja ar darba apstākļiem neapmierinātais R.Akermanis, kurš pienākumus veic par minimālo algu un bez veselības apdrošināšanas. N.Ušakovs, uzklausījis R.Akermani, aicināja viņu nosūtīt viņam rakstiskus priekšlikumus darba apstākļu uzlabošanai.


Incidentu fiksē video

Reakcija no amatpersonām sekojusi pēc tam, kad aģentūras LETA rīcībā nonāca aculiecinieka video, kurā viņš fiksējis, kā Rīgā, iespējams, biļešu kontrolieri izvelk no autobusa "zaķi", nogāž zemē un sit.  Incidents notika 2.aprīļa pēcpusdienā Raiņa bulvārī.

Video autors, kurš vēlējies palikt anonīms, telefonintervijā "LETA video" stāsta, ka pamanījis šo incidentu, braucot savā mašīnā garām kontroles apturētajam autobusam. Viņš apstājies, ieraugot, ka kontrolieri izstūmuši no autobusa pasažieri, nogāzuši viņu zemē un sākuši sist.

"Viņi izvilka cilvēku no autobusa. Nogāza viņu zemē, izlauza viņam rokas un sāka viņu sist ar elkoņiem un ceļgaliem," norādīja aculiecinieks. Video autors stāstīja, ka šim notikumam bijis daudz aculiecinieku, kuri pauduši sašutumu par notiekošo.

"Uz aculiecinieku aizrādījumiem kontrolieri nereaģēja. Tur bija aculiecinieki, kuri pienākuši pie kontrolieriem un prasījuši tos nosaukt savu vārdu un uzvārdu. Kontrolieri uz šiem aicinājumiem nereaģēja, bet kontrolieru kartes ar bildi, vārdu un uzvārdu tie noslēpa zem zaļajām vestēm," stāstīja aculiecinieks.

Uz video autora aizrādījumiem par cilvēka sišanu kontrolieri neko neatbildējuši, bet ar mobilajiem tālruņiem sākuši bildēt viņa automašīnu.

Pēc tam, kad biļešu kontrolieri savu "misiju" bija izpildījuši, likumsargi, kuri pirms tam notikušo vērojuši no malas, uzlika pieķertajam bezbiļetniekam roku dzelžus un aizveda viņu uz policijas autobusiņu, LETA stāstīja aculiecinieks.


(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VIDEO

ACULIECINIEKA VIDEO: Kontrolieri piekauj bezbiļetnieku


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas