Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tiesībsargs nevērtēs noteikumus, kas ļauj īpašos apstākļos Rīgā sabiedrisko transportu izmantot bez maksas

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka ir pozitīvi vērtējams, ka Rīgas dome sakārto normatīvo aktu bāzi attiecībā uz gadījumiem, kad sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas, taču pašvaldības saistošos noteikumus patlaban nevērtēs, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Kā ziņots, Rīgas domes ārkārtas sēdē 18.decembrī nolemts veikt grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos un līgumā ar pašvaldības SIA Rīgas satiksme, paredzot, ka "īpašos apstākļos" Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs noteikt izmaiņas sabiedriskā transporta izmantošanas kārtībā, tostarp īslaicīgi atcelt braukšanas maksu.

Viņa norādīja, ka Rīgas domes saistošo noteikumu, kas īpašos gadījumos ļaus autovadītājiem sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, tiesiskumu izvērtēs un atzinumu sniegs Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, savukārt šī pasākuma saimnieciskumu, iespējams, vērtēs Valsts kontrole.

"Tiesībsargs saistošos noteikumus šobrīd nevērtēs un Rīgas domes priekšsēdētāja emocionālus un personīgi vērstus izteikumus nekomentēs," sacīja Siliņa.

Siliņa atklāja, ka 17.decembrī tiesībsargs Rīgas domei nosūtīja vēstuli ar aicinājumu pievērst uzmanību tiešo funkciju veikšanai - "ceļu uzturēšanai labā, braukšanai derīgā stāvoklī arī stipras snigšanas gadījumā, nevis piedāvāt risinājumus, kas rada nevienlīdzīgu attieksmi pret sabiedriskā transporta lietotājiem".

Jau vēstīts, ka tiesībsarga ieskatā Rīgas domes lēmumā par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, tiek radīta nevienlīdzīga attieksme pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu, kas ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu un par to maksāt visos laika apstākļos, jo nevar atļauties nopirkt automašīnu.

Atbildot uz tiesībsarga Jura Jansona pausto viedokli, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) norādīja, ka tiesībsargam vajadzētu nodarboties ar jautājumiem, kas saistīti ar tiesībām, un nejaukties transporta jautājumos un lietās, no kurām viņš neko nesaprot. Pēc Rīgas mēra domām, autovadītājiem piešķirtās atlaides ir izdevīgas visiem, jo, samazinoties mašīnu skaitam ielās, sabiedriskais transports kursē mazliet ātrāk. Tādējādi ne tikai rīdzinieki, kas ar sabiedrisko transportu pārvietojas ikdienā, bet arī autovadītāji, kas pamet savas mašīnas, var paspēt uz mājām vai darbu par dažām minūtēm ātrāk. "Tas ir tehnisks risinājums, līdz ar to tiesībsargam veltīgi varbūt nevajadzētu iejaukties, bet nodarboties ar saviem tiešajiem pienākumiem," sacīja Ušakovs.

Turpmāk "īpašos apstākļos", piemēram, masu pasākumos, plūdos, stiprā putenī un citos nelabvēlīgos laika apstākļos vai avārijas situācijā Rīgas pilsētas izpilddirektors varēs dot rīkojumu īslaicīgi veikt izmaiņas kārtībā, kādā pasažieri var izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, tostarp izpilddirektoram būs tiesības noteikt, ka sabiedrisko transportu iedzīvotāji var izmantot bez maksas.

Rīgas domes Satiksmes departamenta Juridiskās nodaļas speciālisti norāda, ka "īpašos apstākļos" pašvaldībai var rasties nepieciešamība īslaicīgi noteikt izņēmumus no vispārējās sabiedriskā transporta lietošanas kārtības. Šādi izņēmumi var tikt noteikti, lai atrisinātu satiksmes problēmas, ārkārtas situācijās veiktu iedzīvotāju glābšanas darbus un citos gadījumos. Iedzīvotāju evakuācijai ārkārtas situāciju gadījumos Rīgas dome varēs norīkot "Rīgas satiksmes" uz līnijas esošos sabiedriskos transportlīdzekļus, bet sadarbības principi un maksājumu veikšanas kārtība tiktu atrunāta atsevišķā līgumā.

Ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu varēs noteikt īslaicīgas izmaiņas pasūtījuma apjomā - maršrutu tīklā, pasažieru pārvadāšanas kārtībā, tostarp nodrošinot bezmaksas braukšanu -, nepiemērojot ierasto kārtību. Rīkojuma projekts iepriekš būs jāsaskaņo ar "Rīgas satiksmes" pārstāvi.

Informācija par "īpašajiem apstākļiem" būs jāpublicē Rīgas pilsētas pašvaldības interneta mājaslapā "www.riga.lv" un citos plašsaziņas līdzekļos.

Par pamatu grozījumiem saistošajos noteikumos ir Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) iniciatīva stipra puteņa laikā atļaut autovadītājiem, uzrādot mašīnas tehnisko pasi, sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, lai tādējādi mazinātu satiksmes intensitāti pilsētā un atvieglotu ielu tīrīšanu. Noteikumu grozījumos gan nav precizēts, ka bezmaksas braukšana "īpašos apstākļos" būs attiecināma tikai uz autovadītājiem stipras snigšanas laikā.

Saistošie noteikumi vēl jāsaskaņo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), bet noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas