Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Trokšņus mērīs ne tikai pasākumu norises vietās, bet arī guļamistabā

Daudziem rīdziniekiem vēl labā atmiņā pagājušo brīvdienu elektroniskās mūzikas festivāls Essential KnockOUT Zaķusalā, kas bija tik skaļš, ka cilvēki pat Mārupē un Šampēterī, nerunājot par tuvo Pārdaugavu, nevarēja visu nakti doties pie miera. Šajā nedēļā Rīgas izpilddirektors Andris Grīnbergs jau brīdinājis, ka piektdien gaidāmajā Vispārējo dziesmu un deju svētku dalībnieku ballē Daugavas stadionā mūzikas skaļums atkal varētu pārsniegt atļauto akustiskā trokšņa līmeni.

Ne Rīgas pašvaldības policija (RPP), ne Valsts policija visdrīzāk nevienu par to nesodīs, jo to rīcībā nav tehnikas skaņas līmeņa noteikšanai. Ar septembri gan tas mainīsies, jo RPP paredzējis slēgt līgumu ar Nacionālā diagnostikas centra laboratoriju, kas strīdīgos gadījumos veiks profesionālus trokšņa mērījumus, un pārkāpuma gadījumā vaininieki varētu tikt arī sodīti.

Tā kā Rīgas domes drošības un kārtības jautājumu komitejā atbalstīta iecere RPP slēgt līgumu ar kādu neatkarīgu laboratoriju, izskanējušas bažas, ka tas mazinās operativitāti. RPP priekšnieks Jānis Geduševs gan to noraidīja: "Pēc jaunās metodikas, lai juridiski korekti veiktu mērījumus, nolasījumi jāveic trīs reizes 30 minūšu laikā no trim dažādām pozīcijām." Tādējādi policista vai pieaicinātā speciālista darba ātrumu tas nemainīšot.

RPP sabiedrisko attiecību sekretāra p.i. Guntis Skride prognozē, ka šie specifiskie mērījumi tomēr tiks veikti salīdzinoši reti — lielākoties sabiedriskos pasākumos un klubos. "Iedzīvotāji, kuri sūdzas, vēl neapzinās tās neērtības, ka izsaukuma gadījumā viņu mājā un guļamistabā pusnakti dzīvos policisti un darbosies laboratorijas cilvēki. Mums taču izsaucēja mājvietā ir jānosaka, ka trokšņu līmenis pārsniedz atļauto un ka tiešām šī cilvēka naktsmiers ir traucēts," skaidro G.Skride.

Tomēr arī līdz šim pārliekos trokšņotājus RPP ir bijusi iespēja sodīt. Saskaņā ar Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumiem ir aizliegts trokšņot vai pieļaut troksni, ko rada valdījumā esošs avots, ja tas traucē apkārtējo mieru, iestāžu normālu darbu, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar pilsētas izpilddirektoru. Ja šie noteikumi tiek pārkāpti dienas laikā (plkst. 7.00—23.00) fiziskas personas var tikt sodītas ar līdz pat simt latu lielu sodu, bet juridiskas saņemt sodu līdz 500 latiem. Ja pārkāpums izdarīts nakts laikā, fiziskām personām draud Ls 100—500 sods, bet juridiskām personām — Ls 500—1000. Tāpat noteikumi paredz, ka remontdarbus un būvdarbus, kas saistīti ar paaugstinātu troksni (urbšana, kalšana, sišana u.c.), atļauts uzsākt, ja tie ir saskaņoti ar mājas īpašnieku vai apsaimniekotāju, rakstiski vienojoties par veicamā darba datumu un laiku. Par šo prasību pārkāpumiem var tikt izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods līdz pat 1000 latiem.

Šā gada sešos mēnešos par šiem pārkāpumiem sastādīti ap 500 administratīvā pārkāpuma protokolu un vairāk nekā simts gadījumos notikuma vietā uzlikts naudas sods, iekasējot vairāk nekā 1000 latu (notikuma vietā drīkst uzlikt sodu līdz desmit latiem, sastādītos protokolus izvērtē administratīvā komisija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas