Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Adijāns: Ķemeri nulles punktā

Reti kurš Latvijas otrās brīvvalsts objekts ir tik taustāmi uzskatāms privatizācijas neveiksmju piemērs kā puspabeigtā un izlaupītā Ķemeru sanatorija. Tagad viss liecina par to, ka tā no jauna atgriezīsies valsts īpašumā un Jūrmalas pašvaldība ir nonākusi pie unikālas iespējas šoreiz visu izdarīt labāk.

15 gadu ilgušais privatizācijas pirmais loks nu ir noslēdzies. Sanatorijas komplekss toreiz tika privatizēts par salīdzinoši zemu cenu Ls 900 000, no kuriem 80% investors sedza privatizācijas sertifikātos. Simboliskā cena tika pamatota ar to, ka sanatorijas atjaunošanā vajadzēja ieguldīt apjomīgas naudas summas. Atbildīgie nāca un gāja, bet stingrie privatizācijas noteikumi kļuva arvien mīkstāki par labu investoram, līdz kamēr Ominasis Latvia galvenais īpašnieks devās uz labākiem medību laukiem, un tad pilnīgi viss apstājās.Kurortoloģijas «Baltā kuģa» turpmākais liktenis neizskatījās diez ko spožs. Sadalīšana, nopārdošana, lai uz sitienu gūtu maksimālo peļņu kreditoru prasību apmierināšanai, - tas diezgan droši spīdēja Ķemeru sanatorijai. Novērst to izdevās tikai pēc nu jau pie frakcijām nepiederošā deputāta Dāvja Stalta politiski nekontrolētās iniciatīvas. Viņš tobrīd bija saspīlētās attiecībās ar NA un kā viens no pirmajiem atļāvās atklāti runāt par maksātnespējas administratoru augošo ietekmi viņa bijušajā frakcijā. Lai arī koalīcijas partneri, tomēr izskatījās, ka Vienotībai pret šo kritiku nekas daudz nebija iebilstams, un jau drīz, ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska svētību, tika nodibināta Parlamentārās izmeklēšanas komisija, kuras vadīšana tad arī tika uzticēta Staltam.Šķiet, ka reti kas mūsu valstī var iet kā pa diedziņu, taču lietas šajā jautājumā sakārtojušās apbrīnojami veiksmīgi - Ķemeru sanatorijai ticis piešķirts īpašs kurortoloģijas teritorijas statuss, maksātnespējas administrators piekritis nerīkot izsoli, bet pārdot sanatoriju par izdevīgāku cenu, vienojoties ar kreditoriem, un Jūrmalas dome vienbalsīgi nobalso par īpašuma iegādi, un tai patiešām izdodas sarunāt aizdevumu no Valsts kases. Iekniebiet man, lūdzu, lai zinu, ka nesapņoju.Tomēr priecāties vēl ir pāragri, jo lielākā jautrība vēl ir tikai priekšā. Tagad Jūrmalas domei būs jāizlemj, ko ar savu jauno īpašumu darīt - pārdot, izīrēt vai, piemēram, nodibināt kapitālsabiedrību, un ir jau nojaušams, ka katrs sev centīsies izsist kādu labumiņu. Un gan jau Valsts kases aizdevums arī nav iegūts vienkārši tāpat, tiek baumots, ka Vienotība jau aktīvi flirtējot ar konkrētiem ķīniešu investoriem.Unikālu apstākļu dēļ Ķemeru sanatorija ir ieguvusi savu otro iespēju un šobrīd atkal atrodas nulles punktā, būtu nožēlojami, ja tās liktenis atkal tiktu izlemts politisko barteru veidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē