Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ancāne: Olšūnu ziedošana ir sirds jautājums

Saasinātu diskusiju ietvaros izskanējuši vairāki viedokļi par sensitīvu un valstiskā līmenī būtisku jautājumu, kas saistās ar likumdošanas izmaiņām olšūnu ziedošanā. Vēlos šajā jautājumā iezīmēt tā delikāto dabu un darīt zināmus plašākai sabiedrības daļai savus argumentus.

Lai sieviete pieņemtu lēmumu ziedot kaut ko tik personīgu kā savas olšūnas, jābūt ļoti nopietnam un personīgam iemeslam. Pamatā tas būs emocionālas dabas. Šī iemesla dēļ sabiedrībai ir svarīgi radīt tādu sievieti aizsargājošu mehānismu, lai viņa pieņemtu pēc iespējas izsvērtāku un pārdomātu lēmumu un, darot labu citiem, vienlaikus nenodarītu pāri sev.

Grūti iedomāties situāciju, kad jauna sieviete, kurai nav bērnu, vēlētos savas olšūnas ziedot, rīkojoties kādu vispārēju t.s. altruistisku mērķu vadīta. Šīs procedūras sarežģītība un iespējamās blakusparādības šo variantu izskauž jau saknē. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka sievietei šī darbība saistās arī ar zināmām fiziskām mokām – hormonālām izmaiņām, injekcijām vēderā, atrašanos narkozē un ķirurģisku iejaukšanos.

Šāda ziedošana būtu uzskatāma par dabīgu tikai tādā gadījumā, ja, piemēram, tas būtu pazīstamas personas lūgums palīdzēt un ir saskaņā ar sievietes pašas izjustu un pārdomātu vērtību sistēmu. Novēršama būtu vēlme ziedot tieši finansiālu apsvērumu dēļ, kas šobrīd Latvija sievietēm šķiet aktuāli. 500 līdz 900 eiro summa nereti ir akūti nepieciešama, lai segtu iekrājušos parādus un tekošos rēķinus.

Ne tikai mūsu valsts apbēdinošie demogrāfiskie rādītāji, bet arī pašu sieviešu labsajūta liek darīt visu iespējamo veselības saglabāšanā, lai Latvijā būtu pietiekami daudz veselu vecāku un veselu mazuļu. Šī ir tā reize, kad pētījumu piesaukšana gan pēc burta, gan pēc gara ir nevietā.

Būtu ieteicams savu bioloģisko materiālu nodot tikai tām sievietēm, kas tik tiešām apzinās, jā, nebaidīšos teikt, šī bioloģiskā materiāla svētumu. Ir ārkārtīgi svarīgi, lai, pieņemot šo lēmumu, sieviete arī izjustu šo jautājumu. Nedzemdējusi sieviete nevar izjust šo sirds jautājumu, kas tas ir – māte, bērns, vecāki. Tieši šī iemesla dēļ izteikts atbalsts aizliegumam ziedot olšūnas vēl nedzemdējušām sievietēm.

Top komentāri

Kāds ir zinātniskais pamatojums?
K
Gribētos iepazīties ar pētījumu rezultātiem - kā savas olšūnas uztver dzemdējušas un nedzemdējušas sievietes, un kāds ir zinātniskais pamatojums tam, ka nedzemdējušas sievietes nespēj "izjust šo sirds jautājumu".
pontiks
p
Vislielākā nelaime jau ir tā, ka G.Ancāne ar savu "revolucionāro pārliecību", bet pilnīgi bez drošticamiem pētnieciskiem pierādījumiem diskreditē visu psihoterapiju, kā nopietnu medicīnas disciplīnu, padarot to līdzīgu reliģiozu fanātiķu un citādu savas dievišķās patiesības margināļu murgojumiem.
nu nu
n
atklāti sakot, visi šie ar sievietēm saistītie jautājumi pie esošā veselības ministra sāk palikt pat vairs ne smieklīgi. ar kādām tiesībām kāds izlems, ko sievietei darīt ar savu ķermeni? ar kādām tiesībām vīrieši, no kuriem viens ir sievas pametējs jāklis, bet otrs reāls divsievis, lems, vai sievietei taisīt abotu vai ne? ar kādām tiesībām viņi visu atbildību uzgrūž sievietei, liekot mierā otru iesaistīto personu - vīrieti, to pilnībā atbrīvojot no atbildības? ar kādām tiesībām viņi, un šī padzīvojusī kundze lems, kam nodot olšūnas un kam ne? un ja jauna sieviete ir slima un zin, ka slimības dēļ var palikt neauglīga un vēlas iesaldēt savas olšūnas vēlākam laikam? ja jauna sieviete grib palīdzēt savai māsai vai citai tuvai radiniecei, kas ir neauglīga? ar kādām tiesībām šie cilvēki iedomājas sevi par tiesīgiem lemt citu cilvēku likteņus? p.s. stāsts par māsu ir no reālās dzīves, zinu tādu gadījumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē