Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bokta: E-paraksts sevi sāks atpelnīt, visticamāk, 2015.gadā

Elektroniskais paraksts (e-paraksts) sāks sevi atpelnīt, visticamāk, 2015.gadā, taču līdz šim tas ir nesis zaudējumus, kas pakāpeniski samazinājušies, teica e-paraksta uzturētāja un izplatītāja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVTRC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Bokta to teica prezentācijā piektdien Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) 14.gadskārtēja konferencē par tēmu Elektroniskā identitāte - iespēju brīvība. Bokta sacīja, ka e-paraksta projektam 2013.gadā ieplānoti zaudējumi aptuveni 300 000 latu apjomā. LVTRC vadītājs teica, ka, 2009.gadā pārņemot e-paraksta izplatīšanu un uzturēšanu no Latvijas, tas nesis zaudējumus virs viena miljona latu.

Bokta prognozēja, ka arī 2014.gadā samazināsies zaudējumi saistībā ar e-parakstu, taču 2015.gadā "e-paraksts varētu sākt sevi komerciāli atpelnīt". Savā prezentācijā konferencē, kuru apmeklēja aptuveni 200 Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) nozares pārstāvji, Bokta teica, ka neskatoties uz interneta pieejamību, iedzīvotāji to oficiālām darīšanām izmantojot reti. Cilvēki joprojām saprot jēdzienu "iesniegums" kā papīra dokumenta rakstīšanu, nav arī skaidrības par pareizu veidu, kā ar juridisku spēku elektroniski apliecināt savu nodomu u.tml.

Nākotnē situāciju varētu uzlabot plašāka sabiedrības izglītošana, dažādas mobilās lietotnes (konferencē izraisījās debates par bieži lietoto terminu "aplikācija") un citi jaunumi, teica LVTRC vadītājs. Bokta arī norādīja, ka gan Latvijā, gan pasaulē internetu galvenokārt izmanto izklaidei, par ko liecinot apstāklis, ka dziedātājai ar skatuves vārdu "Lady Gaga" ir lielāks "Twitter" sekotāju skaits nekā sešu pasaules valstu iedzīvotāju skaits, tostarp Zviedrijā un Izraēlā. Arī Latvijā nebijušus vairāk nekā 100 000 skaitījumu video krātuvē "YouTube" saņēma amatieriski uzfilmētais divu studentu kopmītnes iedzīvotāju konflikts ar nosaukumu "Huļi bļoda netīra", viņš teica. Bokta arī parādīja ekrānattēlu, kur redzams, ka televīzijas ziņu sižeti par nopietnām politiskām un ekonomiskām tēmām katrs skatīti tikai dažu simtu reizes.

Vienlaikus Bokta uzsvēra, ka pāreja uz elektronisku dokumentu apriti ir iespējama, ko pierādot apstāklis, ka 90% iekšējo dokumentu apmaiņa LVRTC notiekot elektroniski, bet elektronisko vēstījumu īpatsvars dokumentu plūsmai, kas nāk no ārpus LVRTC, esot būtiski mazāks.

Konferencē arī izraisījās debates par vēlēšanu rīkošanu elektroniskā jeb interneta vidē. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL/TB-LNNK), kurš piedalījās diskusijā un bija sniedzis savu prezentāciju par elektronisko dokumentu lietošanu un IT sistēmu konsolidāciju Tieslietu ministrijā un tai pakļautās iestādēs, par "e-vēlēšanām" izteicās skeptiski.
Bordāns norādīja, ka Satversme paredz tiešas un atklātas vēlēšanas un balsošanu internetā varētu tulkot kā šo principu pārkāpumu.

Savukārt Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs izraisīja klausītājos jautrību, sakot, ka e-vēlēšanas ir nedrošas kaut vai tādēļ, ka neviens nezina, vai vēlētājs nav ietekmēts, draudot "ar karstu gludekli". Arī zālē uz ekrāna redzamā "Twitter" komentāru plūsmā bija skeptiski komentāri.

LVRTC atbild par e-paraksta izplatīšanu un uzturēšanu kopš 2009.gada vasaras, kad to pārņēma no Latvijas Pasta. Kopš 2006.gada e-parakstu var izmantot ar viedkartes starpniecību, bet 2011.gadā ieviests virtuālais e-paraksts portālā "www.eparaksts.lv". Savukārt personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID) var saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās no šī gada pavasara.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē